Home / Vesti iz Knjazevca / JP Razvoj / Stara čaršija – biser Knjaževca

Stara čaršija – biser Knjaževca

Stara carsija

Opština Knjaževac pobednik je konkursa za izbor izuzetne destinacije Evrope, koji je ove godine prvi put organizovan u našoj zemlji. Knjaževčani su posebno ponosni na Staru čaršiju i sedam mostova na Svrljiškom Timoku, zbog kojeg je njihov grad poznat i kao „mala Venecija“.

Prirodne lepote, kulturno-istorijske znamenitosti i narodna tradicija glavne su vrednosti na kojima Knjaževac gradi i razvija svoju turističku ponudu.
Stara čaršija i sedam mostova na Svrljiškom Timoku, koji protiče kroz središte grada i zbog čega je Knjaževac poznat i kao „mala Venecija“, prepoznatljivi su motivi i glavna knjaževačka obeležja.

Nastala u tursko vreme a uobličena početkom dvadesetok veka, Stara čaršija je današnji izgled dobila pre sedam godina, kada su posle rekonstrukcije fasade njenih zgrada obojene jarkim bojama.

„Boja je likovni element ubačen s namerom da svakom pojedinačnom obejektu, svakoj zgradi da njen jedinstveni karakter i posebnost“, objašnjava Neboša Ivanković, arhitekta u knjaževačkoj Direkciji za urbanizam i izgradnju „Razvoj“.

Stara carsija.jpg

Stari Knjaževčani nekadašnju varošicu pamte kao veoma živu palanaku sa čak 40 kafana. Božidar Nikolić kaže da ih je samo u njegovoj ulici bilo šest ili sedam:
„Živelo se dobro. Svake večeri su se čuli zvuci muzike, pevačica, violina… Knjaževac je bio jedno veselo mesto.“

Stara čaršija, sa očuvanom arhitekturom, zanatskim i trgovačkim radnjama, pravi je gradski dragulj izuzetnog turističkog potencijala.

„Važno je da ne samo turisti koji dođu u naš grad već i žitelji Knjaževca obrate posebnu pažnju na njeno očuvanje i revitalizaciju“, kaže Milena Milošević Micić, istoričarka umetnosti, kustoskinja u knjaževačkom Zavičajnom muzeju.

Knjaževčani vole svoj grad i u svakoj prilici s ponosom ističu njegovu lepotu i čistoću.

Uređenje gradskog središta koje obuhvata Staru čaršiju, spomen-park i drvored duž keja na Svrljiškom Timoku, zaokružiće rekonstrukcija prostora oko Doma kulture.

Do kraja oktobra, kada budu završeni radovi, velelepno zdanje Doma kulture izgrađeno 1981. godine dobiće novi popločani plato sa fontanama, zelenim površinama, šetalištem, klupama, dečjim igralištem i novim parkingom.

Izvor RTS

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževčani na Festivalu borilačkih sportova BUDO 2017

Na Trgu oslobođenja u Zaječaru, u subotu, 16. septembra, biće održan Festival ...