Home / Timocka krajina / Knjaževac / Snimak : Veliki petak u Hramu Svetog Đorđa u Knjaževcu (Foto & Video) –

Snimak : Veliki petak u Hramu Svetog Đorđa u Knjaževcu (Foto & Video) –

DSC09659

-Sinoć je u Knjaževačkoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija uz prisustvo većeg broja vernika  obeležen Veliki petak, u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti.

Na Veliki petak, kojim se obeležava stradanje Isusa Hrista, njegovo raspeće i njegova smrt za spasenje sveta, carski časovi su počeli u 8:00 časova, a večernja služba sa iznošenjem plaštanice, čitanjem statija, ophodom oko crkve i provlačenjem ispod plaštanice počela je  u 22:00 časa. Plaštanica je, inače, platno sa izvezenim ili naslikanim Hristom neposredno posle skidanja sa Krsta.

Pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju drugi dan hrišćanske žalosti, Veliku subotu. To je dan koji je Hristos proveo u Hadu, pa ga vernici obeležavaju u molitvi i tišini. Sveta liturgija u knjaževačkoj crkvi toga dana počinje u 8:00 časova.

Večeras se očekuje dolazak Svetog ognja u Hram Svetog Đorđa u Knjaževcu , gde će u nedelju, na Vaskršnjoj liturgiji od 8 časova, vernici moći da upale sveće.

U nedelju, na Vaskrsenje, liturgija je takođe u 8:00, a večernja služba u 16:00 časova. Isti raspored bogosluženja važi i za Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

U nastavku teksta možete videti snimak obeležavanje Velikog petka u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Knjaževcu sa pratećim fotografijama.


Leave a Reply

x

Check Also

Mihajlović na otvaranju deonice auto-puta od Pirota do Dimitrovgrada (Foto & Video)

Zamenik predsednika opštine Miroljub Mihajlović prisustvovao je  otvaranju deonica auto-puta od Pirota ...