Home / Drugi pišu / SAVINDAN Danas je Sveti Sava – školska slava

SAVINDAN Danas je Sveti Sava – školska slava

Danas je Sveti Sava - školska slava

27.01.2015
Julijanski (stari) kalendar:
14.01.2015

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Knjaževac : Povodom obeležavanja Svetog Save u Zavičajnom muzeju , danas će biti otvoren 24. dečiji likovni salon “Sveti Sava“.

Salon organizuju porodica Mihajlović i Zavičajni muzej, a o liku i delu velikog srpskog prosvetitelja besediće ove godine protojerej Siniša Đorđević, starešina Crkve Svetog Đorđa. U umetničkom programu učestvovaće učenici Gimnazije i Tijana Miletić, učenica Osnovne škole “Vuk Karadžić“. Po tradiciji, biće nagrađeni najlepši dečiji likovni radovi i najlepši slavski kolači. Kolačari su ove godine članovi porodice Vučković. Početak je u 13:00 časova.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.

Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namenili vladarsku misiju.

Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

 

Plakat Sveti Sava

 

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako postao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Sveti Sava je napisao Tipik po kome se monasi vladaju, a napisao je i žitije svog oca, prepodobnog Simeona Mirotočivog.

U Studenici je 1209. godine osnovao prvu bolnicu na području Srpske države.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Sveti Sava je 1219. izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, a njegova dela „Nomokanon“ (1220.) i „Sinodik pravoslavlja“ (1221.) postala su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.

Sava se upokojio 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, a ostao je poznat kao osnivač i tvorac Svetosavskog pravoslavlja.

Sinan-paša spalio je na Vračaru 1594. mošti Svetog Save, koje su do tada bile čuvane u manastiru Mileševa.

Smatra se da su Turci mošti Svetog Save spalili u pogrešnom uverenju da će tako uništiti veru i svaki njegov uticaj na Srbe.

utorak 27. januar (14.jan) +++ SVETI SAVA – PRVI ARHIEPISKOP SRPSKI

Sveti Sava, arhiepiskop srpski

Sin Stefana Nemanje, velikog župana srpskog, rođen 1169. godine. Kao mladić žudeo za duhovnim životom, zbog čega je odbegao u Svetu Goru gde se zamonašio i sa retkom revnošću prošao ceo podvižnički ustav. Nemanja posleduje primeru sina, te i sam dođe u Svetu Goru, gde se zamonaši i umre kao monah Simeon. Sava je izdejstvovao kod cara i patrijarha nezavisnost Srpske crkve, i postao prvi arhiepiskop srpski. Podigao je, zajedno sa ocem svojim, manastir Hilandar, a potom i mnoge druge manastire, crkve i škole po zemlji srpskoj. Putovao je u dva maha na poklonjenje svetinjama u Svetoj Zemlji. Mirio braću svoju, zavađenu oko vlasti; mirio Srbe sa susedima njihovim, i stvarajući Srpsku crkvu, stvarao je kroz to srpsku državu i kulturu. Unosio je mir među sve balkanske narode i radio je na dobru svih, zbog čega je i bio poštovan i voljen od svih Balkanaca. Narodu srpskom on je dao hrišćansku dušu, koja nije propala sa propašću države srpske. Skončao u Trnovu u vreme cara Asena, razbolevši se posle službe Božje na Bogojavljenje, 12. januara 1236. godine. Telo mu preneo kralj Vladislav u manastir Mileševu, odakle ga Sinan-paša digne i spali na Vračaru u Beogradu, 27. aprila 1594. godine (v. 27. april).

Tropar (glas 3):Puti vovodjaščago v žizanj, nastavnik i pervoprestolnik i učitelj bil jesi; pervjeje bo prišed, svjatitelju Savo, otečestvo tvoje prosvjetil jesi i poradiv toje duhom svjatim, jako dreva maslinaja v mislenjem raji nasadil jesi vseosvjaščenaja tvoja čada. Tjem jako apostolom i svjatiteljem soprestolnak, čtušče tja molim: moli Hrista Boga darovati nam veliju milost.

Prepodobni mučenici Oci Sinajski i RaitskiPrepodobni mučenici Oci Sinajski i Raitski, pobijeni od Saracena, jedan u IV a drugi u V veku.

Sveti Ilarije, episkop poatijski

Vatren borac protiv jeresi Arijeve na Zapadu. Mnogo je stradao zbog odbrane Pravoslavlja. Napisao više spisa, od kojih je najvažniji spis o Svetoj Trojici. Upokojio se u Gospodu 362. godine.

Sveta Nina, prosvetiteljka Gruzije

Srodnica svetog Đorđa velikomučenika i Juvenala, patrijarha jerusalimskog. Pošto joj se i otac i majka, plemići kapadokijski, zamonaše, to ona bi vaspitana pod nadzorom patrijarha Juvenala. Čuvši za narod gruzijski, devica Nina je odmalena želela da pođe u Gruziju i pokrsti Gruzijance. Javila joj se Presveta Bogorodica i obećala joj da će je odvesti u tu zemlju. Kada joj Gospod otvori put, mlada Nina zaista ode u Gruziju gde za kratko vreme steče veliku ljubav naroda. Uspe da pokrsti cara gruzijskog Miriana, njegovu suprugu Nanu i njihovog sina Bekara, koji posle revnosno pomagahu misionarski rad Nini. Nina je uspela da za života prođe svu Gruziju i uglavnom da prevede sav narod u veru Hristovu, i to baš u vreme strašnog gonjenja hrišćana od strane cara Dioklecijana. Odmorila se od mnogih trudova svojih i upokojila u Gospodu 335. godine. Grob joj se nalazi u Samtavrskom hramu. Činila mnoga čudesa i za života i po smrti.

Devica prekrasna, blagorodna Nina.
Postade Promislom apostol Gruzina.
Uprkos gonjenju cara Duklijana,
Ona krstom krsti cara Miriana
I ŽSNU mu Nanu i sina Bekara,
Kroz njih i sav narod i cvet od glavara.
Sve ih krsti krstom Božijega Sina,
Svetiteljka Nina, apostol Gruzina.
Od detinjstva Nina Boga je molila
Đul—Gruziju da bi ona pokrstila.
Što molila Boga Bog joj blagi dao:
Iz Ninine ruke krst je zasijao
Pitomoj Gruziji, gde se i sad sija.
Gde Ninina ruka i sad blagosilja.
Tamo grob je Ninin, nad njim hram se blista
Slaveć, svetu Ninu, i Gospoda Hrista.

RASUĐIVANJE

Ako ti se ponekad dogmati vere učine tvrdom hranom, to postaraj se da prvo ispunnš dogmate morala hrišćanskog, pa će ti se otvoriti razumevanje za dogmate vere. Radoznalo ispitivanje stvari visokih, bez truda oko popravke svoga života. ne donosi nikakve koristi. Nekada monasi misirski rasuđivali o Melhisedeku, pa ne mogući doći ni di kakve jasnosti o tajanstvenoj ličnosti ovoga drevnog cara i prvosveštenika, pozvaše Avvu Koprija na svoj zbor i upitaše ga o Melhisedeku. Čuvši to. Koprije se tri puta udari po ustima i reče: „Teško tebi, Koprije! napustio si ono što ti je Bog naredio da radiš, a ispituješ ono što Bog od tebe ne potrebuje.“ Čuvši ovo, monasi se zastideše i raziđoše. Zlatoust piše: „I ako prave dogmate držimo, a o vladanju ne brinemo, nećemo imati nikakve koristi; isto tako ako se o vladanju brinemo, a prave dogmate prenebregavamo, ništa korisno nećemo dobiti za naše spasenje. Ako hoćemo da se geene izbavimo i carstvo zadobijemo, treba da smo ukrašeni od obe strane: i pravotom dogmata i česnošću života“.

SOZERCANJE

Da sozercavam milosrđe Gospoda Isusa i to:
1. prema grešnicima i bolesnicima,
2. prema narodu, koji beše zbunjen kao stado bez pastira,
3. prema rodu čovečjem uopšte, radi koga se dao raspeti.

BESEDA

o viziji nevidljivoga sveta
Mi ne gledamo na ovo što se vidi
nego na ono što se ne vidi
(II Kor. 4, 18)
Mi vidimo ovaj svet materijalni i prolazni, ali mi gledamo na onaj svet duhovni i besmrtni.
Mi vidimo veselje zemaljsko, često isprekidano plačem i uzdasima, i na kraju uvek završeno smrću, ali mi gledamo na radost duhovnu, među angelima i svetiteljima Božjim na nebesima, na radost besprekidnu i večitu.
Mi vidimo patnje i neuspehe pravednika u ovom životu, no mi gledamo njihovu slavu i toržestvo u onome svetu.
Mi vidimo mnoge uspehe, i slavu i čest nepravednika u ovom životu, no mi gledamo njihov poraz, osudu i muku neiskazanu u večnosti.
Mi vidimo Crkvu Božju često ponižavanu i gonjenu u ovome svetu, no mi gledamo njenu krajnju pobedu nad svima protivnicima i supostatima, vidljivim i nevidljivim.
Mi vidimo, braćo, nasilnike i otmičare često kao vlastodršce i bogataše u ovom veku, a svetitelje kao nište i potištene i zaboravljene, no mi gledamo jedno drugo carstvo, u kome će svetitelji carovati, bez ijednog, ijednog nasilnika i otmičara, Carstvo Božje, večito bezgrešno i besmrtno.
O Gospode mnogotrpeljivi i mnogomilostivi, otvori nam vid duhovni, da bismo videli ono što nas čeka posle ovog kratkovremenog života, i da bismo se potrudili da ispunimo zakon Tvoj. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

Dan Novi Stari Praznik
četvrtak 1. januar (19.dec) Sveti mučenik Bonifatije post
petak 2. januar (20.dec) Sv. Ignjatije Bogonosac; Sv. Danilo, Drugi Arh. srpski
(Pretprazništvo Roždestva)
post
subota 3. januar (21.dec) Sveta mučenica Julijana; sveti Petar Kijevski post
neđelja 4. januar (22.dec) Sveta velikomučenica Anastasija (Oci) post
ponedeljak 5. januar (23.dec) Svetih 10 mučenika Kritskih; prepodobni Naum OhridskiTucindan post
utorak 6. januar (24.dec) Sveta prepodobnomučenica Evgenija – Badnji dan post
sreda 7. januar (25.dec) +++ ROŽDESTVO HRISTOVO – BOŽIĆ
četvrtak 8. januar (26.dec) +++ SABOR PRESVETE BOGORODICE
petak 9. januar (27.dec) +++ SVETI PRVOMUČENIK I ARHIĐAKON STEFAN
subota 10. januar (28.dec) Svetih 20.000 mučenika Nikomidijskih
neđelja 11. januar (29.dec) Svetih 14.000 mladenaca Vitlejemskih
ponedeljak 12. januar (30.dec) Sveta mučenica Anisija; prepodobna Teodora
utorak 13. januar (31.dec) Prepodobna Melanija; sv. Dositej Zagrebački Ispoved.
(Odanije Roždestva)
sreda 14. januar (1.jan) +++ OBREZANJE GOSPODNJE; SV. VASILIJE VELIKI (NOVA GODINA)
četvrtak 15. januar (2.jan) Prep. Serafim Sarovski; sveti Silvestar (Pretpr. Bogojavljenja)
petak 16. januar (3.jan) Sveti prorok Malahija; sveti mučenik Gordije
subota 17. januar (4.jan) Sabor 70 svetih apostola; sveti Jevstatije srpski
neđelja 18. januar (5.jan) Sveti Teopemt i Teona – Krstovdan post
ponedeljak 19. januar (6.jan) +++ BOGOJAVLJENJE
utorak 20. januar (7.jan) +++ SABOR SVETOG JOVANA KRSTITELJA – JOVANJDAN
sreda 21. januar (8.jan) Sv. muč. Julijan i Vasilisa; pr. Georgije Hozevit; sv. Grigorije Ohridski post
četvrtak 22. januar (9.jan) Sveti mučenik Polievkt; sveti Filip Moskovski
petak 23. januar (10.jan) Sveti Grigorije Niski; prepodobni Dometijan post
subota 24. januar (11.jan) Prepodobni Teodosije Veliki; prepodobni Mihailo
neđelja 25. januar (12.jan) Sveta mučenica Tatijana; ikona Mlekopitateljica
ponedeljak 26. januar (13.jan) Sveti mučenici Ermil i Stratonik (Odanije Bogojavljenja)
utorak 27. januar (14.jan) +++ SVETI SAVA – PRVI ARHIEPISKOP SRPSKI
sreda 28. januar (15.jan) Prepodobni Pavle; prepodobni Gavrilo Lesnovski post
četvrtak 29. januar (16.jan) Časne verige Svetog apostola Petra; prepodobni Romilo Ravanički
petak 30. januar (17.jan) Prepodobni Antonije Veliki post
subota 31. januar (18.jan) Sveti Atanasije Veliki; sveti Maksim Arhiepiskop srpski

 

Izvor Blic /www.pravoslavnikalendar.iz.rs/ http://www.crkvenikalendar.com/

Leave a Reply

x

Check Also

Prezentacija rakija brenda “Gospodska“ (Foto & Video)

– U Domu kulture u Knjaževcu je krajem protekle nedelje Firma “Frutimo“ ...