Home / Turizam / Sa skijašima na vrhu Babin zub -Srebrna lepotica Stara planina

Sa skijašima na vrhu Babin zub -Srebrna lepotica Stara planina

Sa skijašima na vrhu Babin zub

Srebrna lepotica Stara planina

Autor: D. Stefanović | Foto:D. Stefanović | 08.02.2009. – 00:02

Stara planina nas je prošle nedelje sve iznenadila svojom belinom. Pokrivena snegom i maglom, ličila je na pravi biser. Polako smo se peli uz nju, sve više ulazeći u maglu, uporno i hrabro se krećući autobusima ka vrhu.

Na putu do vrha autobus novinara zaustavila je ekipa u džipu. Bili su to zaposleni u Javnom preduzeću „Skijališta Srbije“, čiji je zadatak bio da nas odvedu do novoizgrađenog veštačkog jezera. Jezero je napravljeno za dosnežavanje ski staza i savršeno se stopilo sa okolinom. Vraćamo se na put i ubrzo stižemo do žičare koja nas vozi na ski stazu. Dok skijaši užurbano prolaze, mi zastajemo da se ugrejemo uz kuvano vino.
Sa staze nas ekipa iz „Skijališta Srbije“ sankama odvozi do Babinog zuba. Vrh koji se ponosno izdiže nad okolinom visok je 1.580 metara. Iznad planinskog doma se izdiže stena u obliku zuba po kojoj je vrh i dobio ime.
U Planinarskom domu „Babin zub“ dočekala nas je direktorka Doma Dragica Ivanović-Jocić. Pohitali smo u restoran u kom su nas ljubazne mlade konobarice vrlo brzo uslužile. Na stolovima su se našla predjela od pršute, kobasice i sireva, domaće kiselo mleko i „belmuž“ sa šarenom zimskom salatom.
– Belmuž je specijalitet koji se od davnina priprema za iznenadne goste, sadrži mlad kravlji ili ovčiji sir sa belim kukuruznim brašnom. Služi se topao i kao eliksir posle dugog pešačenja vraća snagu – objašnjava ljubazno gazdarica.
U domskom restoranu se na trpezi mogu naći lokalni specijaliteti, razne vrste salata i čorbi, a najukusnija je svakako salata od jestivih pečuraka i drugog samoniklog planinskog bilja i povrća. Tu su i sarmice u vinovom listu sa kiselim mlekom, proja, pihtije od boba, sve vrste pita, slatke kaše od pšeničnog brašna sa suvim voćem…
– Promet nam je iz godine u godinu sve veći, ali kapaciteti doma nisu popunjeni tokom cele godine. Planiramo rekonstrukciju starog dela doma kako bi smeštaj bio još bolji – kaže Dragica.
Gostiju na Staroj planini najviše je u vreme školskih raspusta i praznika, dok stranci uglavnom dolaze leti. Najbrojniji su biciklisti i planinari iz celog sveta koji dolaze da se upoznaju s čarima ove planinske lepotice. Kažu da je teren odličan i da sela nisu prometna, tako da su staze savršeno prohodne za vožnju i planinarenje. Za ljubitelje zimskog sporta tu su dve ski staze od po 1,5 km sa četvorosedim žičarama i sidro i dečji park. Tu je i mala staza sa pokretnom trakom na kojoj se mogu voziti i odrasli. Ski staze se nalaze na samo 400 metara od doma.
– U prethodnoj godini urađen je sistem za navodnjavanje i proizvodnju veštačkog snega. Izgrađeno je jezero na Zupskoj reci, postavljeno dva kilometra cevi za osnežavanje i navodnjavanje, izgrađena je brana visoka 12 metara koja pravi veštačku akumulaciju do 10 kubnih metara vode. Očekujemo uskoro nove investicije, prve ugovore o izgradnji. Planiramo sređivanje puta od Kalne do Stare planine, kao i deonice sa pirotske strane kako bismo turistima olakšali dolazak. Radi se i na drugim infrastrukturnim sistemima, na dovođenju dodatne količine struje neophodne za razvoj ovog turističkog centra. Radiće se i na vodosnabdevanju i prečišćavanju otpadnih voda – najavio je državni sekretar za turizam Goran Petković.

Pansion u domu za samo 1.430 dinara
Planinarski dom „Babin zub“ se sastoji od starog i novog dela i ima ukupno 72 kreveta. Novi deo ima 22 kreveta i uglavnom je popunjen u toku godine. Stari ima čak 50 kreveta, ali se može desiti da ih u jednoj sobi ima čak 11, a da na spratu ima samo jedno kupatilo. Pun pansion u njemu košta samo 1.430 dinara, ako ste gost starog dela, i 1.900 dinara, ako ste smešteni u novi deo. Deca od tri do sedam godina imaju popust od 50 odsto, a decu do 15 godina 30 odsto. Doručak košta samo 150, ručak 300 i večera 200 dinara. U blizini je i hotel u kome je pun pansion od 2.270 do 2.470. Cena privatnog smeštaja na ovoj planini kreće se oko 1.500 dinara.


Прилагођена претрага


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Knjaževačke fudbalerke poražene u startu

  Prethodnog vikenda počelo je fudbalsko prvenstvo II lige u ženskoj konkurenciji. ...