Home / Drugi pišu / Rotor iz Knjaževca majstor za frule, kavale, gajde

Rotor iz Knjaževca majstor za frule, kavale, gajde

Knjaževčanin Nebojša Milošević jedan je od retkih majstora za izradu starih muzičkih instrumenata – frule, gajde, kavale i gočeve.

Milošević sedam godina izrađuje frule, gajde, kavale i gočeve, ali ga svi rođaci, prijatelji i mušterije zovu Rotor jer je ranije radio kao majstor za vinklovanje motora.

„Po struci sam elektrotehničar i tim poslom sam se bavio duže od dve decenije. Muzika i muzički instrumenti su moja ljubav od detinjstva i konačno mi se ispunila želja da se time bavim“, istakao je 55-godišnji Knjaževčanin.

Nebojša Milošević kaže da je kao dete morao da napravi sve što je želeo da svira jer roditelji nisu imali para da mu kupe muzičke instrumente. Vremenom je naučio da izrađuje instrumente i za početnike i za profesionalce.

„Frule izrađujem uglavnom od šljivovog drveta, mada mogu isto tako dobre da budu od bagrema, divlje trešnje i divlje kruške. Gajde izrađujem od štavljene jareće kože“, objasnio je Milošević.
Tradicionalne muzičke instrumente prodaje na sajmovima starih zanata, vašarima i sličnim skupovima u mestima u okruženju poput Zaječara, Niša i Bele Planke. Neretko odlazi i dalje, širom zemlje, ali i u inostranstvo.

„Frule za početnike prodajem za 500 dinara, a one za profesionalce od 3.000 dinara pa naviše. Gajde prodajem za 200 evra“, otkriva ovaj majstor za izradu instrumenata.

Prema njegovim rečima, kupci starih muzičkih instrumenata su ljudi koji vole muziku i poput njega, žele da sačuvaju tradiciju u eri modernih zvukova.

Izvor RTS

x

Check Also

Održana 73. sednica Opštinskog veća opštine Knjaževac

  73. sednica Opštinskog veća održana je danas. Opštinski većnici usvojili su ...