Home / Bezbednost / Regionalni azil za pse između Svrljiga i Knjaževca?

Regionalni azil za pse između Svrljiga i Knjaževca?

Regionalni azil za pse između Svrljiga i Knjaževca

I tokom vikenda u Nišu je zabeleženo nekoliko ujeda pasa. Lekari niške Hitne pomoći zbrinuli su šestoro Nišlija –četvoro zbog ujeda pasa lutalica, dok su još voje bili žrtve pasa poznatih vlasnika. Kada je reč o lutalicama, u Gradskom veću kažu da će za izgradnju azila morati da se traži lokacija van Niša. A otkad je izmenjena odluka o izvođenju kućnih ljubimaca, Komunalna policija evidentirala 32-je Nišlija koji su pse šetali bez povoca ili zaštite korpe.

Od početka godine niška Hitna pomoć zbrinula je 30-ak građana sa ujedima pasa, bilo lutalica, bilo onih sa poznatim vlasnikom. Ovog vikenda čak šestoro ljudi je ujedeno. Grad je godinama nemoćan da problem sa psima lutalicama reši dugoročno, u prihvatilištima nema dovoljno mesta, a odštete koje se isplaćuju godišnje mere se milionima dinara. Ipak, gradsko rukovodstvo je rešeno da se ove godine izgradi azil za napuštene životinje. Novac u budžetu je već planiran, ali se pojavio novi problem – lokacija. U Nišu niko ne želi azil u svojoj blizini, pa će izgleda mesto da se traži regionalno.


“Obišli smo nekoliko lokacija, uglavnom su to sela Gornje i Donje Međurovo, Lalinac, Čokot, Lalinske pojate, i nijedna od tih lokacija nije bila adekvatna. Zato smo došli na ideju da se azil gradi na putu između Svrljiga i Knjaževca, a u ovaj regionalni projekat uključilo bi se nekoliko opština. To bi možda moglo da bude do kraja godine”

, kaže resorni većnik Jovan Stojković.

A iako ređe, i psi poznatog vlasnika nanosili su povrede građanima. U prethodna dva dana zbrinute su dve osobe, a pre desetak dana kućni ljubimac ujeo je jednogodišnje dete. Za ovakve povrede krivicu snosi vlasnik psa, a da se one ne bi desile, mora se poštovati nova odluka Grada o izvođenju pasa i mačaka. U poslednja 2 meseca njih 32-oje nije je poštovalo.

“Ukoliko oni ponovo budu zatečeni da ne poštuju odluku, uprkos upozorenju, pisaće im se prijava. Vlasnici moraju da svoje ljubimce izvode na povocioma, bez obzira da li je veliki ili mali pas, a veliki psi moraju da imaju zaštitnu korpu na njušci”

, objašnjaca zamenik načelnika Komunalne policije Milan Đorđević.

Novčana kazna za vlasnike koji ne poštuju Odluku grada kreće se od 5.000 do 30.000 dinara, a do sada nikome nije napisana. U Komunalnoj policiji kažu da bi uskoro moglo da bude i izmena Zakona o dobrobiti životinja.

 
Izvor http://tvzonaplus.rs

One comment

  1. samo nam to fali

    Samo nam to fali! Knjazevacka vlast to ne sme da dozvoli!

Leave a Reply

x

Check Also

Arhijerejska Liturgija u Knjaževcu ( Foto)

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion služio je svetu arhijerejsku liturgiju u ...