Home / Drugi pišu / Prva truba u omladinskoj konkurenciji Predragu Đorđeviću iz knjaževačkog orkestra “Timočki veseljaci”

Prva truba u omladinskoj konkurenciji Predragu Đorđeviću iz knjaževačkog orkestra “Timočki veseljaci”

Titulu najboljeg mladog orkestra u Guči ponela je osmočlana ekipa iz Arilja – orkestar Miroslava Đunisijevića dok je prva truba u omladinskoj konkurenciji pripala je Predragu Đorđeviću iz knjaževačkog orkestra “Timočki veseljaci”.

Titulu najboljeg mladog orkestra u Guči ponela je osmočlana ekipa iz Arilja – orkestar Miroslava Đunisijevića.

Foto: RAS / RAS Srbija

Foto: RAS / RAS Srbija

 

Ovi mladi momci pobedili su u konkurenciji od dvadeset orkestara, koji su se nadmetali u današnjem takmičenju. U ovom sastavu rade već tri godine i veoma su uigrani.

– Presrećan sam. Sviramo i pripremamo se čitave godine da bismo u Guči osvojili neku nagradu, jer kada neko zablista na Saboru trubača, svima je jasno koliko vredi. Ovde dolaze samo najbolji i teško je u ovako jakoj konkurenciji izboriti prvo mesto. Moj idol je Veljko Ostojić, želeo bih jednog dana da budem kao on – kaže Miroslav po kom orkestar nosi ime.
Ovaj mladi trubač ima 12 godina, a večeras je uz titulu najboljeg omladinskog orkestra dobio dar “Blica”, bubanj, koji će orkestru puno značiti u nastavku karijere.

– Čuo sam da je “Blic” taličan, pa kada neko dobije nagradu od vas on obavezno napreduje. Nadam se da će tako biti u našem slučaju – zaključuje Miroslav.

Foto: RAS / RAS Srbija

Foto: RAS / RAS Srbija

 

 

-Miroslav je večeras osvojio treće mesto za najboljeg pojedinačnog trubača, a prva truba u omladinskoj konkurenciji pripala je Predragu Đorđeviću iz knjaževačkog orkestra “Timočki veseljaci”. I njega je Blic darovao, ovog puta trubom, koja će mu mnogo značiti u nastavku karijere.

– Osvajali smo i do sada nagrade, ali ova mi je posebno značajna. Nakon toliko rada i truda i zlatna truba došla je u naše ruke. Hteo bih da kažem da je ovo zasluga čitavog orkestra i podstrek da nastavimo u istom pravcu.

Dejan Petrović je podigao Guču na noge, a publika je uživala u nizu iznenađenja tokom večeri.

Foto: RAS / RAS Srbija

Uz prepoznatljive pop-rok hitove izvođene na specifičan “trubački” način, saboraši su padali u trans, skakali, pevali, vrištali i polivali se pivom. Bilo je tu za svakog po nešto, od Ramštajna do Idola, za Nemce, Francuze, Italijane, Čehe, Ruse, Špance, Srbe… Za sve koji nisu propustili priliku da čuju ovog viruoza na violini ii njegov sjajni “Big bend”.

U velikom stilu Dejan se oprostio sa publikom mega hitom “Vrtlog”. Nastala je potpuna pozitivna ludnica na stadionu.

Foto: RAS / RAS Srbija

Vatromet i “Vrtlog” oduševili su saboraše koji su hipnotisano nastavili da igraju po taktovima trube i kada je ona na tren utihnula.

Pauza je potrajala na kratko a na binu je izašao Dejan Lazarević, još jedan trubački majstor.

IZNENAĐUJUĆA ODLUKA ŽIRIJA U POLUFINALNOM TAKMIČENJU – 19 UČESNIKA FINALA UMESTO 18

Nakon održanog polufinalnog takmičenja na pozornici Centra za kulturu, žiri je odlučio da u finale prođu tri orkestra, “Dragačevske trube” iz Guče, Orkestar Ivana Jovanovića iz Užica i Elvisa Bajramovića iz Bojnika.

Ovakva odluka predstavljala je iznenađenje, s obzirom da je najavljeno da u finale ide samo jedan orkestar sa polufinalnog takmičenja.

Međutim, žiri je svoju odluku obrazložio odustajanjem jednog od finalista koji je već prethodno izborio mesto, a sa odlukom da se zbog ujednačenog kvaliteta učesnika dozvoli kvalifikovanje još dva orkestra umesto jednog, saglasio se i organizator Sabora trubača.

Tako će trube će ukrstiti 19 umesto 18 trubačkih orkestara.

Podsećamo da je kroz predtakmičenja kroz regionalne centre u Srbiij, direktno učešće na finalnoj večeri obezbedilo je 17 orkestara ali usled odustajanja orkestra „Zlatne trube“ iz Knjaževca, ostalo je njih 16. Posle 3 naknadno kvalifikovana orkestra iz polufinalne večeri od četvrtka, poznata su imena svih 19 orkestara.

Podizanjem saborske zastave u četvrtak u  11 časova, zvanično je otvoren Sabora, a nakon toga dešavanja su se preselila u dvorište Muzeja trube i Centar za kulturu, gde je otvoren sajam knjiga, turizma i izložba slika i skulptura.


NAJAVA PROGRAMA ZA PETAK, 11. AVGUST

Posle tradicionalnog narodnog višeboja, čiji je početak predviđen za 13 časova, na pozornici Centra za kulturu, u 15 časova počinje kulturno umetnički program, a defile učesnika Sabora je tradicionalno predviđen za 17 časova.

Na glavnoj pozornici, program počinje u 19h generalnom probom finalnog takmičenja, a nastavlja se koncertom Bobana Markovića u 21h i tradicionalnim Ponoćnim koncertom koji će trajati do duboko u noć, a gde će ovogodišnji finalisti nešto drugačijim repertoarom zabavljati saboraše.

x

Check Also

Održana 73. sednica Opštinskog veća opštine Knjaževac

  73. sednica Opštinskog veća održana je danas. Opštinski većnici usvojili su ...