Home / Sport / Žičare šaraju Babin Zub

Žičare šaraju Babin Zub

Ukoliko se, makar i delimično realizuje usvojeni Prostorni plan za Staru planinu, ovaj opusteli kraj već za koju godinu neće ličiti na sebe, a jugoistok Srbije oskudevaće u radnoj snazi. Dokumentom koji ima snagu zakona, obrađeno je stotinak kilometara u tri zone zaštite budućeg Parka prirode koji se proteže od Zaječara, Knjaževca, Kalne i Pirota, do Dimitrovgrada. Za realizaciju projekta po fazama, odnosno za izgradnju zimskih i letnjih turističkih centara i infrastrukture biće potrebno više od 550 miliona evra, a planina poznata po stočarstvu, postaće turistička meka.

Ambiciozni planeri, pored ostalog, predvideli su izgradnju tridesak turističkih naselja i punktova. Turistički rizort, svojevrsni centar je na Jabučkom ravništu kod Babinog zuba. U zimskoj sezoni, na svojim alpskim skijalištima trebalo bi da primi više od 22.000 skijaša, o kojima bi brinulo 8.000 zaposlenih. Odavde do Toplog Dola i Mramora kod pirotskog sela Gostuša, bila bi 32 skijališta sa isto toliko žičara, ali i stazama za nordijske discipline. Turistički centri su još u Toplom Dolu, Mramoru, Dojkincima, Jelovici, na pirotskoj strani planine.
Kao naselja planiraju se Konjarnik na Babinom zubu, Rakitska gora, Dojkinci, Vrelo, Jelovica, Rosmomač, Senokos i još nekoliko mesta, kao što su Gravaljosa, Mirica, Kozarnica, Topli Do, Gostuša. U prvoj zoni zaštite nije dozvoljena nikakva ljudska intervencija. Potplaninska turistička naselja se prema planu nalaze na Zavojskom
jezeru, Rgoškoj banji, Dag banjici, Basarskom kamenu, dok su Kalna i Temska mešovita naselja. Turistička sela su Crni Vrh, Ćuštica, Balta Berilovac, Inovo u knjaževačkoj i još desetak sela u pirotskoj opštini, ali i Senkosu, Kamenici Donjem Krivodolu i Vlkoviji u dimitrovgradskoj opštini. Samo u tim selima, bi prema planerima u turizmu bilo zaposleno još najmanje 3.000 ljudi, koji bi brinuli o apartmanima i privatnom smeštaju turista. U svim mestima podrazumeva se kompletno nova saobraćajna,telekomunikaciona, elektro i vodovodna, kanalizaciona infrastuktura, koja sada praktično i ne postoji. Status zimskih i letnjih regionalnih turističkih gradova imaju Pirot i Knjaževac, a putevi su svrstani u tri kategorije.
Prostorni plan Parka prirode Stara planina radili su timovi u kojima su, pored ostalih stručnjaci za uređenje prostora, zaštitu životne sredine, zaštitu kulturno-istorijskih spomenika, razvoj turizma, hidrolozi, privredno ekonomski razvoj, šumarstvo, lovstvo, zaštitu voda… Njegovu primenu aminovaće lokalne vlasti, koje su dužne da razrade detaljne urbanističke planove.

GREŠKA U PLANU
PLANOM je predviđeno i kopanje tunela od Vidliča do mosta u Pakleštici, dužine oko sedam kilometara, da bi se lakše i brže putovao od Pirota do ulivanja Visočice u Zavojsko jezero. Problem je što je pomenuti masiv u zaleđu, odnosno južnije od zamišljene trase, tako da ovaj poduhvat nikako ne bi mogao da se izvede.


Прилагођена претрага


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...