Home / Knjaževac / Predstavnici lokalnih samouprava sa juga posetili opštine u Švajcarskoj

Predstavnici lokalnih samouprava sa juga posetili opštine u Švajcarskoj

Predstavnici i predstavnice iz 25 opština jugoistočne i jugozapadne Srbije, među kojima je i Knjaževac, uz podršku Vlade Švajcarske i Evropske unije preko razvojnog programa Evropski PROGRES, učestvovali su u petodnevnoj studijskoj poseti Švajcarskoj gde su imali priliku da se upoznaju sa načinom primene koncepta i principa dobrog upravljanja u ovoj zemlji, saopštio je Evropski PROGRES.

Tokom posete, predstavnici i predstavnice opština imali su priliku da se upoznaju sa sistemom organizacije lokalnih samouprava u Švajcarskoj, njihovim finansiranjem i nadležnostima, mehanizmima učešća građana i građanki, kao i sa modelima regionalne saradnje u oblasti saobraćaja, kulture, privrede i drugim oblastima. Oni su posetili četiri lokalne samouprave u blizini Berna, a na praktičnom primeru opštine Štetlen upoznali su se sa načinom upravljanja malom opštinom.

Predstavnici i predstavnice lokalnih samouprava su prisustvovali sednici skupštine građana u opštini Hutvil i videli direktno učešće građana i građanki u raspravi i usvajanju završnog budžeta opštine za 2016. godinu, što je bio jedinstven primer primene instrumenta direktne demokratije u praksi.




Ova studijska poseta je zaokružila znanje stečeno na šest radionica koje su održane u proteklih godinu i po dana, a učesnici i učesnice su stekli veštine koje će u narednom periodu iskoristiti da razviju preporuke za primenu naučenog u lokalnim uslovima u Srbiji.

Program Evropski PROGRES je posebnu pažnju posvetio aktivnostima iz oblasti dobrog upravljanja nastojeći da pomogne lokalnim samoupravama da unaprede svoj rad kroz uvođenje principa efikasnosti, transparentnosti, odgovornosti, učešća građana i zabrane diskriminacije, saopštio je Evropski PROGRES.



x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...