Home / Timocka krajina / Knjaževac / Potpisivanje ugovora između Opštine Knjaževac i Agencije VEEDA –

Potpisivanje ugovora između Opštine Knjaževac i Agencije VEEDA –

opstina Knjazevac

Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) finansira program „Razvoj privatnog sektora u Srbiji“ koji realizuje Arencija za ekonomski razvoj i preduzetništvo Pčinjskog okruga VEEDA iz Vranja. Druga faza programa počela je 2014. godine i tpajaFie do 31. avgusta 2018. godine. Program svojim aktivnostima pokriva sektore drvne industrije i poljoprivrede u 14 administrativnih okrura, odnosno 90 opština Srbije.
Cilj programa je da se stimulisanjem sistemskih promewa u ključnim sektorima doprinese smanjenju nezaposlenosti i siromaštva, povehanju prihoda i poboljšanju opšteg kvaliteta života ljudi na ovim prostorima.
Program će se u sektoru poljoprivrede fokusirati na intervencije koje imaju za cilj: poboljšanje obima proizvodnje i prometa povrća, voh a, lekovitog i začinskog bilja, poboljšanje koordinacije i komunikacije između glavnih učesnika na tržištu, poboljšanje nivoa kvaliteta proizvodnje i proizvoda. Neke od projektnih aktivnosti odnosiće se i na mogućnost uvođenja i gajenja novih sorti, transfer znanja i tehnologije u oksiru ovog procesa, kao i na saradnju sa investitorima i partnerima koji će investirati i promovisati nove biljne vrste uz pomoh novoformiranih rasadnika.
Program u ovoj fazi implementacije planira intenzivne aktivnosti u vezi sa iniciranjem javno-privatnih partnerstva svih zainteresovanih strana, pre svega opština i privatnih kompanija, sa ciljem podizanja nivoa plasteničke proizvodnje, prvenstveno u povrtarstvu ali i u voćarstvu.
Jedna od najvažnijih pilot intervencija programa biće implementirana u saradnji sa Opštinom Knjaževac. Na ovaj način stvoriće se uslovi za direktno zapošljavanje najmanje novih 50 poljoprivrednika, a najmanje još 100 njih biće posredno uključeno u proces proizvodnje u prvoj godini zajedničkog investiranja. Na ovaj način stvorihe se uslovi za pokretanje novih poslovnih imicijativa u sektoru poljoprivrede, otvaranje novih radnih mesta i povećanje prihoda malih poljoprivrednih gazdinstava što je jedan od najvažnijih ciljeva programa „Razvoj privatnor sektora u Srbiji“ koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

 

Svečano potpisivanje ugovora između Opštine Knjaževac i Agencije VEEDA obaviće se u sredu, 20. aprila 2016. godine, sa početkom u 13 časova, u Skupštini Opštine Knjaževac.
Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : Časopis „Istok“, broj 10

Novi, jubilarni broj „Istoka“ je sa 220 strana do sada najobimniji. „Istok“ ...