Home / Timocka krajina / Knjaževac / Porodilište u Knjaževcu dobilo aparat za proveru sluha kod beba (Foto & Video) –

Porodilište u Knjaževcu dobilo aparat za proveru sluha kod beba (Foto & Video) –

Svakoj bebi u Knjaževcu biće proveren sluh

Svakoj bebi u Knjaževcu biće proveren sluh

Posetom Zdravstvenom centru u Knjaževcu uspešno se nastavlja nova humanitarna akcija „Blic fondacije“ – “Srce za decu”, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novoroĎenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.

Službi za ginekologiju i akušerstvo danas je uručen petnaesti skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba u okviru ove akcije. Pomoć u prikupljanju sredstava za kupovinu aparata obezbedila je kompanija „Mozzart“. Od danas, svakoj bebi koja se rodi u porodilištu u Knjaževcu biće proveren sluh.

Načelniku službe za Ginekologiju i akušerstvo u Knjaževcu, dr Mirjani Marković aparat je uručio direktor korporativnih poslova u kompaniji „Mozzart“, gospodin Zoran Puhač.

Zoran Puhač, tim povodom je rekao – „Kompanija Mozzart je sa posebnim zadovoljstvom podržala veoma humanu akciju Blic fondacije, jer brinući o najmlaĎima pomažemo napredak društva u celini. Istovremeno, uključivanjem u ovu akciju, kompanija Mozzart nastavlja svoju dugogodišnju tradiciju organizovanja ili uključivanja u humanitarne aktivnosti od šireg društvenog značaja. Zaista smo počastvovani što smo deo jednog ovakvog projekta, do sada smo u okviru akcije „Srce za decu“ donirali aparate porodilištima u Kraljevu, Čačku, Zaječaru i sada u Knjaževcu, a nastavićemo sa podrškom najmlaĎima i u narednom periodu.“

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novoroĎenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.

Zahvaljujući se na donaciji, načelnik službe za Ginekologiju i akušerstvo u Knjaževcu, dr Mirjana Marković kazala je da se u Knjaževcu godišnje rodi oko 170 dece i da će od danas svakoj bebi odmah po roĎenju biti proveren sluh. Zdravstveni centar Knjaževac se zahvaljuje „Blic Fondaciji“ povodom donacije aparata za skrining sluha. Upotreba ovog aparata omogućiće nam da roditelje, do izlaska bebe iz porodilišta, oslobodimo straha da li njihova beba čuje. TakoĎe će nam pomoći da ranim otkrivanjem problema sluha kod beba proces lečenja i rehabilitacije započnemo pravovremeno i što ranije kako bi i sami rezultati lečenja bili bolji. Očigledno je da je „Blic fondacija“ uočila problem potrebe ranog skrininga sluha kod beba i ovom humanom akcijom, pomaže da se taj problem na adekvatan način rešava“.

Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vreme moguće je ustanoviti već u porodilištu primenom skrining testova – upotrebom portabilnih elektronskih instrumenata. Skrining sluha sve novoroĎene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Primenom ove metode jasno se povećavaju kvalitet života i mogućnost za socijalni razvoj deteta.
Tokom posete Zdravstvenom centru u Knjaževcu, Velimir Perović, urednik „Blic fondacije“ je istakao – Mi u „Blic fondaciji“ smo veoma srećni što je naša akcija „Srce za decu“ naišla na veliki odjek i što su graĎani shvatili od kolike je važnosti da svako porodilište ima aparat za skrining sluha kod novoroĎenčadi. UroĎeno oštećenje sluha više nijednom detetu ne sme da predstavlja prepreku da se normalno razvija, da komunicira, da sluša muziku, da se glasno raduje, da se obrazuje i bude društveno korisna osoba koja može da živi od svog rada. Ovim aparatom smo omogućili da se oštećenje sluha dijagnostikuje odmah po roĎenju i da rehabilitacija pod nadzorom lekara počne već od šestog meseca života, što garantuje da će do polaska u školu dete potpuno razviti govor i intelekt. Zahvaljujem se svim graĎanima koji su slali sms-ove na 2552 i uplaćivali novac na tekući račun „Blic fondacije“, jer su na taj način dali veliki doprinos da sprovedemo akciju koja je od izuzetnog značaja za zdravlje naše dece. Akcija „Srce za decu“ će trajati do 31. maja i do tada očekujemo još veću podršku i graĎana i društveno odgovornih firmi.

Opremanjem svih porodilišta u Srbiji aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorodjenčadi Srbija će se pridružiti državama koje već sprovode rani skrininig sluha. Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rodjenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se odreĎeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta.

S druge strane, zdravstveni sistem, ali i društvo u celini, dobijaju manji broj dece i njihovih porodica koje tokom života imaju razvojne probleme zbog kasnog otkrivanja nagluvosti i gluvoće.

 

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...