Home / Knjaževac / Počinje realizacija projekta “jedan muzej-mnogo nade”

Počinje realizacija projekta “jedan muzej-mnogo nade”

Narodni muzej u Leskovcu počinje da sprovodi projekat „Jedan muzej – mnogo nade“ koji je namenjen pristupačnosti i inkluziji osoba sa invaliditetom u muzejima.

Projekat se sprovodi u okviru SHwB programa, u koordinaciji Balkanske mreže muzeja, u sklopu projekta „Crafting Access“ koji je finansiran od strane Stavros Niarkos fondacije i radi na sprovođenju i poboljšanju aktivnosti muzeja na Balkanu.
„Na ovaj način će se sadržaj Narodnog muzeja približiti deci na jedan zanimljiv i kreativan način. Sve radionice su prilagođene deci sa invaliditetom, tako da se nadamo da ćemo na ovaj način uspeti da otvorimo vrata muzeja i za neki budući period, kako bi ova deca mogla da dobiju i uživaju u svemu onome što ostala deca sebi mogu da priušte“ rekla je Suzana Ranđelović, autor projekta.

Milena Milošević Micić iz muzeja u Knjaževcu, konsultant na projektu, kaže da je važno da uposlenici u kulturi razmišljaju o tome da su ljudska prava svima zagarantovana, da je pravo na kulturu svima zagarantovano i da je profesionalna obaveza da radeći ovakve projekte omogući i unapredi pristupačnost muzeja svima.
Partner u projektu je i škola „11. oktobar“, u čije ime direktor Vladimir Anđelković kaže da će učenici ove škole uzeti učešće u više radionica.




„Naš cilj je postizanje socijalne inkluzije i integracije učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetu, a sa druge strane poboljšanje njihovih obrazovnih i vaspitinih potencijala. Kao ciljnu grupu imamo i decu masovnih škola koja će biti u prilici da uoče i prihvate različitost, kako bi se prevazišle predrasude o osobama sa smetnjama u razvoju. Jedan deo nastave ćemo realizovati u samom muzeju, što je nama veoma drago.“
Defektolog Dragana Đorđević je dodala da se ovaj projekat bavi propagiranjem jednakih prava dece, kao i otklanjanjem predrasuda i stavova okoline prema ovoj populaciji dece.
„Radionice su kreativnog tipa i uticaće na celokupni razvoj dece, pogotovu na socijalni i emotivni razvoj. Kroz ovaj projekat deca će razvijati osećaj empatije, tolerancije, strpljenja, pomoći prema drugima… Radionice igre uključuju igre koje se tiču tradicionallih igara naših predaka, kroz koje će oni doći do istorijskih činjenica na opipljiv način, način koji je njima smislen i jasan.“
Projekat će se realizovati u septembru i oktobru 2017. godine u Narodnom muzeju Leskovac.




Izvor jugpress.com

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...