Home / Bezbednost / N1 u Knjaževcu: O otrovnom rudniku niko ne brine

N1 u Knjaževcu: O otrovnom rudniku niko ne brine

O otrovnom rudniku niko ne brine

Ugašeni rudnik uranijuma na Staroj planini već decenijama preti životnoj sredini i zdravlju ljudi koji žive u tom kraju.

Kompleks rudnika, otvorenog 60-tih godina, u potpunosti  je nezaštićen. Prema dostupnim medijskim izveštajima, brane koje su sakupljale otpadni radioaktivni mulj su popustile, pa se jalovina izlila u pritoku reke Timok.

Rudnik je otvoren u okviru nuklearnog programa tadašnje Jugoslavije, a o tome se i danas malo zna. Iako godinama u nazad nadležni u Beogradu obećavaju sanaciju tog područja, pretnja po zdravlje i okolinu i dalje postoji.


Iako je rudnik otvoren u Titovo vreme, kako se verovalo da bi se u njemu napravila atomska bomba, danas on izgleda kao da je ta bomba eksplodirala, ali ne samo zbog stanja već i zbog zračenja koje se širi. U medijima se tu i tamo ponekad govori o tome, ali nema ni odgovarajućih analiza da li je taj deo radioaktivan.

N1 u Knjaževcu: O otrovnom rudniku niko ne brine Izvor: N1

Zato je ekipa N1 na lice mesta otišla sa Gajgerovim brojačem.Merenja pokazuju da je u centru Knjaževca zračenje u granicama normale.

U okolini rudnika uranijuma nema žive duše.  Iz rudnika je ukradeno sve što je moglo da bude ukradeno, osim otrovnih materija. Kako pokazuje brojač, radijacija je tu dva do pet puta veća nego u centru.

Za sanaciju je zaduženo preduzeće Nuklearni objekti Srbije, ali od njih nismo uspeli da dobijemo bilo kakav odgovor na ovu temu, obećali su da će nam poslati sutra.

Knjaževac i napušteni rudnik uranijuma poisetio je Adam Santovac.

Video prilog možete videti na sajtu N1


izvor rs.n1info.com/

 

Leave a Reply

x

Check Also

Osam zlatnih medalja za Knjaževčane

Na  šestom Državnom prvenstvu u Powerliftingu Raw & EQ koje je održano ...