Home / Bezbednost / MUK U KNjAŽEVCU Sahranjen tragično nastradali učenik

MUK U KNjAŽEVCU Sahranjen tragično nastradali učenik

Muk

Sava Stevanović (12), na koga je pao nepričvršćen gol i usmrtio ga, sahranjen na Zapadnom groblju u Knjaževcu.

PRIPADNICI Policijske uprave u Zaječaru podneli su krivične prijave protiv Ljiljane Žikić, direktorke Srednje tehničke škole u Knjaževcu i Vojkana Jelenkovića, zaduženog za zaštitu na radu u toj ustanovi. Njima se na teret stavlja izazivanje opšte opasnosti, u vezi sa teškim delom protiv opšte sigurnosti, jer golovi u dvorištu škole nisu bili obezbeđeni po propisima.

Utvrđeno je da se nastava fizičkog vaspitanja održava u sali jer golovi na terenu nisu bili pričvršćeni, te su samim tim i nebezbedni za rad, što je za posledicu imalo smrt maloletnog deteta, dodaju u policiji.

Sava Stevanović (12), učenik petog razreda knjaževačke OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“ sahranjen je u ponedeljak na Zapadnom groblju u Knjaževcu. Tužna povorka krenula je od Savine kuće. U njoj dečakovi prijatelji iz odeljenja, rodbina, poznanici… Svi su, po kiši, krenuli da dečaka isprate na večni počinak. Majka Maja i očuh Ljubiša Petrović plakali su za svojim mezimcem.

– Savice moj, ni počeo nisi da živiš – naricala je nesrećna majka. – Kud ću sada ja bez tebe, sine moj lepi…

Načelnik Školske uprave Zaječara, Dragoslav Marić rekao je „Novostima“ da direktorka Srednje tehničke škole u Knjaževcu u čijem dvorištu se desila nesreća spada u red boljih rukovodilaca i da je jedina njena krivica što kapiju nije držala zaključanom, što je praktično nemoguće.

 

– Komunalni inspektori, koji su pod ingerencijom lokalne samouprave, takođe bi trebalo da obilaze školske terene. Nisam siguran da su to radili – kaže Marić. – Ako se utvrdi da je direktorka to od njih tražila, a oni nisu izašli na teren, onda je njena odgovornost minimalna.

ULAZI KO HOĆE SAMO 15 minuta po završetku poslednjeg časa učenici su dužni da napuste školsko dvorište, a kada nastave nema, zabranjeno je dolaziti u dvorište ili školsku zgradu. Ovo su pravila ponašanja koja bi trebalo da važe u svim obrazovnim ustanovama u Srbiji. Pravila su, međutim, jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Ne samo da se školske kapije ne zaključavaju, nego posle nastave, a naročito vikendom, tereni postaju mesta okupljanja učenika, ali i onih koji su davno napustili školske klupe.

Nesreća u Srednjoj tehničkoj školi u Knjaževcu, u kojoj je nastradao dvanaestogodišnji Sava Stevanović, učenik petog razreda tamošnje OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“, potresla je celu Srbiju. Na mališana se tokom subotnjeg popodneva obrušila metalna konstrukcija gola i na mestu ga usmrtila. To je za dvadesetak dana druga takva nesreća, pa se postavlja pitanje odgovornosti za ove nemile događaje.

Za Biljanu Lajović, koordinatora u Ministarstvu prosvete, pitanje odgovornosti je specifično za ovakve situacije zato što se razlikuje da li se nešto desilo u vreme nastave ili posle nje, u radno vreme ili tokom vikenda. Ona je najavila da će već u utorak republički prosvetni inspektor otići na teren i utvrditi činjenice.

– Loše je govoriti o tome ko je odgovoran, dok se ne utvrde svi detalji – kaže Lajović. – Škola je uvek odgovorna za sve što se dešava u vreme nastave i kada su u pitanju vannastavne aktivnosti koje ona organizuje, kao što su ekskurzije ili nastava u prirodi. Kada imamo ovakvu situaciju, gde su nadležnosti preklopljene, onda postoje dodatne otežavajuće okolnosti.

Direktor beogradske OŠ „Drinka Pavlović“, Uroš Momčilović, smatra da školska dvorišta ne treba zaključavati, a da domar i direktor moraju u svakom trenutku da brinu o bezbednosti. Domar ove obrazovne ustanove svakodnevno obilazi krov zgrade, terene, proverava rekvizite i podnosi mu usmeni ili pismeni izveštaj o trenutnom stanju.

– Ne postoji poseban novac koji služi samo za ove svrhe, već se pravi lista prioriteta, a sve se finansira iz sopstvenih školskih prihoda ili iz sredstava koja obezbeđuje lokalna samouprava – objašnjava Momčilović.

Za Mericu Buj Bjelogrlić, direktorku OŠ „Olga Petrov“ iz Padinske skele, za nesreću u Knjaževcu odgovoran je direktor škole. Sve se dogodilo tokom vikenda, ali, smatra ona, moglo je da se desi i radnim danom.

– Po zakonu, rukovodilac je odgovoran za bezbednost u školi, čak i kada nema gromobrana, ili padnu suve grane sa drveta u dvorište, kriv je direktor – kaže naša sagovornica.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, smatra da direktori ne bi trebalo da snose odgovornost za dešavanja u ustanovi kada ona ne radi.

– To su situacije koje se ne mogu sprečiti – kaže on. – Njegova krivica je jedino u tome što nije obezbedio školsko dvorište, a za to, naravno, nema novca i ne može da ga obezbedi. Nažalost, tek u ovakvim situacijama vidimo šta je neophodno činiti, a čime se godinama ne bavimo.Izvor http://www.novosti.rs  / J. Ž. Skenderija – M. Ristović

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : Časopis „Istok“, broj 10

Novi, jubilarni broj „Istoka“ je sa 220 strana do sada najobimniji. „Istok“ ...