Home / Timocka krajina / Knjaževac / Minićevo izložilo svoj (muzejski) avion pored puta Zaječar-Knjaževac (Foto)-

Minićevo izložilo svoj (muzejski) avion pored puta Zaječar-Knjaževac (Foto)-

avion Minicevo

– Nije Bora Đorđević mislio na minićevski avion dvosed kad je pisao i pevao o avionu kome će ukrasti krila, niti je bilo kome u ovoj zemlji palo na um da je nekada, ne tako davno, srećnih osamdesetih godina, jedno timočko selo imalo aerodrom, aeroplan i više od 100 mladih vazduhoplovaca. Opština je tada, sa snažnom privredom, kupila avionče da se mladi obučavaju letenju i padobranstvu, modelarstvu i tajnama plavih visina. Obezbedili su opštinari uz naselje i propisan aerodrom i – doveli profesionalnog pilota sa Kosova.

Velja Pilot završio je Gimnaziju u Prištini sa poznatim novinarom Aleksandrom Tijanićem koji ga je kasnije, kad je okončano „minićevsko pilotiranje“, zaposlio na RTS-ove predajnike na obližnjoj Tupižnici. Kuću  je imao kod sadašnje benzinske pumpe, nadomak aerodroma.

-Vela je došao po partijskom zadatku. Organizovao je aero-klub, okupio mlade, mnogima razbio strah od letenja. Špartali smo nebom do Sokobanje i Dunava. Sve je finansirala opština. Neki od nas su drhtali od straha, moj drugar Ratko, posle svakog letenja, bio je mokar od znoja kao da se kupao u Timoku. Posle su došle loše godine i – avion je sklonjen u mirnu luku. Postavljen je iza benzinske pumpe, u blizini aerodroma. I pola aerodroma, nekih šest hektara, prodato je posle 2000. godine. Pod okriljem noći nestajali su delovi minićevske „bele ptice“ na kojoj i danas, na krilima, blista jugoslovenska zastava i zvezda petokraka. To „usidrenje“ aviona na neko vreme odužilo se do danas. Bio je to drugi, najmirniji, nepomični život Velinog lepotana kojim je godinama pilotirao i Žikić iz Malog Izvora – seća se Dragan Blagojević.Avion 2

I kada niko nije očekivao, pred prvomajske praznike ili u susret nedavnim aprilskim izborima, avion se opet pojavio – ne u nekadašnjem sjaju, sad kao muzjeski eksponat na čistitni kod benzinske pumpe, tik uz put Zaječar-Knjaževac. Oronuo, ali lep i stabilan, u svoj svojoj veličini i značenju. Za neki dan postaviće se i table s napisima kad je doleteo i odletao, s malim istorijatom kako liči i njavećim muzejima. Moguće je da se ceo prostor oplemeni i da posluži za odmor i dečju igru. Moguće je da nikne još neki atraktivan eksponat iz dalje prošlosti.

-Imamo mašine vršalice i kazane, satra volovska kola, čeze, taljige, oruđa za rad u polju, mašine za preradu drveta i vodenice. Moguće je opremiti manji etno-park. Za to bi bio potreban veći prostor. Zasad je ova postavka naišla na odličan prijem ne samo kod meštana. Predstoji da nabavimo točkove jer ovi su već neupotrebljivi, da sve izglancamo i prefarbamo, da ga spremimo, ko zna, za još jedan let – podseća uz blagi smešak,  Dragoljub Milanović Barbul, predsednik sela i idejni tvorac „još jendog, trećeg života minićevskog aeroplana“.

Kada je tog, 28. aprila, stigla ekipa iz dečjeg vrtića – radosti nije bilo kraja. Najmlađi Minićevci su se utrkivali da sednu u pilotsku kabinu i – krenu u plave visine. Prvi je zapilotirao petogodišnji Nikola Mladenović iz Vitkovca. Učiteljice su želele fotografije za uspomenu. Jer: nija šala dotaći vremešnu nebesku pticu, tek sesti u kabinu nekadašnjeg aviona u poljoprivrednoj avijaciji i današnjeg – u muzeju na otvorenom, muzeju kakav nema ni jedan grad na istoku Srbije.

-Bila bi to, pored našeg muzeja u centru varoši, još jedna muzejska atrakcija.  Malo Minićevo sa dva vredna kulturna dobra, dva muzeja kakvim bi se mogli ponositi svuda u svetu – napomenu Dragan Blagojević setno milujući svaki santimetar gvozdene  bele ptice koja ga je tih osamdesetih godina gordo noisla nbeskim visinama. Tad, i nikad više…
Objavljeno u sklopu projekta „Knjaževac i Stara planina: Ljudi, vreme, život“
Izvor solarismediabor.rs Knjaževac, 30. april, B. Filipović

Leave a Reply

x

Check Also

Delimo planetu sa Brazilom

Omladinski klub „InterCOOLt“ iz Knjaževca organizuje mini festival   “Delimo planetu sa Brazilom“. ...