Home / Donja Kamenica / Liturgijsko sabranje u Donjoj Kamenici (Foto)

Liturgijsko sabranje u Donjoj Kamenici (Foto)

Na praznik Polaganja Rize Presvete Bogorodice u crkvu Vlahernu u Carigradu koji se proslavlja 15. jula 2017. godine, Preosvećeni Episkop timočki g. Ilarion služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u staroj srednjevekovnoj Bogorodičinoj crkvi u Donjoj Kamenici kod Knjaževca. Sasluživalo je sveštenstvo knjaževačkog i boljevačkog namesništva. Na liturgiji su pojali članovi hora Sabornog hrama iz Zaječara.

Liturgiji je prisustvovao predsednik Skupštine opštine Knjaževca g. Miodrag Ivković, kao i brojni vernici, koji su se sabrali da izmole blagodatne darove Svetoga Duha i uznesu sve dobre molbe Presvetoj Bogomajci.

Vladika je propovedao o jevanđelskoj priči koja govori o gozbi na koju gospodar poziva svoje podanike i sluge, ali se mnogi izgovoriše svojim obavezama, pa tada pozva sve sa raskršća, uboge i nemoćne da mu se napuni dvorana. – U ovome drevnom hramu izuzetne lepote i arhitekture okupili su se oni koji su čuli poziv od Cara Nebeskoga. Gospod priziva sve ljude da mu se obrate srcem svojim i da se poput malene svetlosti u kandilu probudi njihova savest koja im govori- Brate i sestro ti si hrišćanin, ti si sluga i vojnik Cara Nebeskog i dužan si da mu služiš svojom molitvom i verom i sebe useliš u večno carstvo Božije. – Ali, naš čovek često bira počinak i svaku ovosvetsku razonodu, odbacujući trud molitve, dolaska u crkvu i vrlinski život. Zato su svetitelji Božiji bili puni blagodati i sama njihova odeća isceljivala je bolesne. Oni su u svakom čoveku prepoznavali lik Hristov. Ugledajmo se na njih, utvrđujmo se u jedinstvu i veri, čisteći naša srca Božijom blagodaću – rekao je vladika.

Grupa vernika iz Zaječara i članovi hora posetili su manastir Svete Trojice, koji se nalazi nedaleko od Bogorodičine crkve

 Izvor http://eparhija-timocka.org
x

Check Also

Rezultati konkursa Socijalno i ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim oblastima jugoistočne Srbije

  Na zvaničnom sajtu opštine Knjaževac objavljen je spisak žena čije su ...