Home / Drugi pišu / Knjaževčanin Nebojša Marinković u emisiji „Slobodan udarac“

Knjaževčanin Nebojša Marinković u emisiji „Slobodan udarac“

Nebojša Marinković

Danas je na satelitskom programu RTS- (12:09 )  u  u emisiji Medijske mreže srpske dijaspore – To smo mi u Australiji:“Slobodan udarac“ objavljena priča o sportisti, Nebojši Marinkoviću koji je poreklom iz Knjaževca.ONebojši Marinkoviću naša redakcija je zadnji put pisala kada je iz Partizana, prešao u solunski Iraklis.

U autorskoj emisiji Dragana Carana, predstavljen je izuzetan sportista, Nebojša Marinković.

Naime, fudbal u Australiji bio je dugo u senci tradicionalno viktorijanskih sportova, kriketa, golfa, ragbija…Pre pet decenija, temelje fudbala na Petom kontinentu udaraju treneri i igrači sa prostora tadašnje Jugoslavije, a pre svega Srbije.

U emisiji „Slobodan udarac“, Nebojša Marinković govori o sebi, o svojim počecima, porodici….Momak iz Knjaževca prošao je sve selekcije u Partizanu, igrao je za sve reprezntativne selekcije,osim za A reprezentaciju Srbije. Fudbal ga je doveo u Pert, grad na zapadu Australije. Našao je utočište u klubu Pert Glori, koji vodi u prvenstvu Australije. Redovni je gost srpske zajednice.


Prvi je, kako se kaže, povukao nogu trener Ferenc  Arok iz Vojvodine, potom je u Melburnu, kao trener radio čuveni Šeki, Dragoslav Šekularac. Ipak, najdublji trag ostavio je Rale Rašić, Srbin koji je prvi put u istoriji odveo „kengure“ na Svetsko fudbalsko prvenstvo 1974 godine. Posle toga, fudbal postaje sve popularniji u Australiji, a naši treneri i igrači imaju sve veću cenu. Formirana je profesionalna liga Australije u kojoj Srbi imaju značajne uloge. U ovom trenutku, u timovima igra nekoliko naših fudbalera….U najpopularnijem klubu u Australiji, „Sidnej FC“, igraju Petkovič i Dimitrijević, a trenutno je najpopularniji i najbolji Nebojša Marinković, koji je svojim makstorijama i golovima doneo ubedljivo prvo mesto na tabeli svom klubu „Pert Glori“…

 

Urednik serijala Medijska mreža srpske dijaspore je mr Mirjana Raičević Tasić

Nebojša Marinković rođen je 19 Juna1986 godine u Knjaževcu.
Marinković je svoje prve fudbalske korake započeo  u fubalskom klubu Timočanin
u svom rodnom gradu, kasnije se pridružio podmlatku Partizana i postaje deo njihove obećavajuće generacije zajedno sa Borkom Veselinović, Milan Smiljanić i Stefan Babović, koji je osvojio brojne turnirima.

U prelaznom roku u zimskom 2010, Marinković preselio u Izrael potpisivanjem sa Makabi Petah Tikva. On je tada proveo četiri godine u zemlji, takođe igrao za Hapoel Akre i Hapoel Haifa.

Dana 20. januara 2014. godine, Marinković potpisao sa Pert Glori do kraja sezone 2014-15. On je postigao svoj prvi gol za klub u pobedi nad Nevcastle Jets 2-1 30. marta 2014. godine.

Međunarodna karijera
Marinković predstavio svoju zemlju na svim nivoima Mladi iz Under-17 do U-21. On je postigao dva gola u UEFA Under-19 Championship iz 2005. godine.

 


Izvor RTS/Knjaževačke vesti – foto www.a-league.com

Leave a Reply

x

Check Also

Osam zlatnih medalja za Knjaževčane

Na  šestom Državnom prvenstvu u Powerliftingu Raw & EQ koje je održano ...