Home / Drugi pišu / Knjaževčani obeležavaju Bogojavljanje (Foto & Video)

Knjaževčani obeležavaju Bogojavljanje (Foto & Video)

 

U Eparhiji Timočkoj danas  je Svetom Arhijerejskom liturgijom obeleženo Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Na ovaj dan se u svim hramovima i crkvama osvećuje vodica, koju narod uzima za svoj dom pa je tako bilo i u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Zaječaru i hramu Svetog Đorđa u Knjaževcu.

 

Praznik Bogojavljenja proslavljen u Sabornom Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru svetim evharistijskim sabranjem, kojim je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion uz sasluženje sveštenstva ovoga hrama.

Veliki značaj današnjeg praznika sabrao je mnogobrojni verni narod na svetoj liturgiji. Pozdravljajući prazničnim pozdravom „ Bog se javi – Vaistinu se javi !“ vernima je besedio vladika Ilarion koji je podsetio da rečima „U ime Oca i Sina i Svetoga Duha..“ započinje život pravoslavnog hrišćanina, počev od krštenja pa nadalje, i time se završava naš zemaljski život. Čitava tvorevina nosi u sebi pečat Svete Trojice, i sva živa bića imaju svest o Bogu, jedino se čovek još uvek koleba, i ispituje i pita da li Bog postoji, i zašto je on u svetu kada je nauka toliko uznapredovala, jer ovo govori savremeni duh ovoga sveta koji hoće Gospoda da izbaci iz života ljudi.

Hrišćani prvih vremena su se na današnji praznik krštavali i sticali veliku blagodat svojim bogougodnim životom, i mi danas ugledajući se na njih treba svojim delima i verom da svedočimo Hrista, jer danas među hrišćanima vidimo jednu zapuštenost duhovne gradine i nezainteresovanost za stvari večnoga spasenja. Potrebno je da sami sebe i jedni druge stalno podsećamo na nebesko prizvanje, jer naš zemaljski život je samo naznaka večnog života, gde ćemo gledati lice Božije, Boga koji je Otac i Sin i Sveti Duh, Trojica Sveta Jedinosušna i Nerazdeljiva, kojima neka je slava u sve vekove amin.

Nakon bogosluženja, vladika je obavio čin velikog osvećenja Bogojavljenske vode, koja je potom podeljena vernom narodu.

Ovaj praznik je ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje na reci Jordan. Kada je napunio 30 godina, Isus je došao na reku Jordan kako bi ga krstio sveti Jovan Preteča, koji je pripremao ljude za dolazak Mesijin i krštavao one koji su se pokajali na obalama Jordana. Bog se javio tri puta pri Isusovom krštenju. Taj događaj predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju.

Velika gužva bila je i za bogojavljensku vodicu, ali se strpljivo čekalo u redu. Za nju kažu da ima  lekovitu i isceliteljsku moć, zato se uvek drži u kući pored ikone kao spasonosni lek. Ovom vodom može se poprskati svaki kutak kuće.

Vernici se na ovaj praznik pozdravljaju sa „Bog se javi“ i „Vaistinu se javi“.

U nastavku teksta možete videti kako je to izgledalo u Knjaževcu i Zaječaru

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

 

 

Izvor Knjaževačke vesti /Eparhija Timočka

Leave a Reply

x

Check Also

Arhijerejska Liturgija u Knjaževcu ( Foto)

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion služio je svetu arhijerejsku liturgiju u ...