Home / Drugi pišu / Knjaževački srednjoškolci na turističkom takmičenju na Zlataru

Knjaževački srednjoškolci na turističkom takmičenju na Zlataru

inale takmičenja razvoj turizma na Zlataru

Nova Varoš – Pedesetak srednjoškolaca iz deset turističko – ugostiteljskih i ekonomskih škola iz Srbije okupilo se nedavno na Univerzitetu „Singidunum“ kako bi prezentovali svoje učeničke ideje o budućem turističkom razvoju novovaroškog kraja.

Reč je o zanimljivom takmičenju na temu „Rešavanje studije slučaja vezane za razvoj turizma na Zlataru“ koje je organizovao Turističko-sportski centar „Zlatar“ iz Nove Varoši.

U finalnoj takmičarskoj sesiji učestvovalo je 17 srednjoškolskih ekipa iz Beograda, Niša, Soko Banje, Leskovca, Knjaževca, Novog Sada, Pančeva i Aranđelovca.

U mnoštvu izloženih ideja i rešenja dominirale su prezentacije vezane za izgradnju velnes i luksuznih hotela i motela, kao i dodatnih ski-staza, uz proširenje sadržaja na postojećem gradskom skijalištu. Odlukom žirija najkreativnije radove imao je tim iz Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša, drugoplasirani su takmičari iz beogradske Srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju, dok su treće mesto podelile ekipe Tehničke škole iz Soko Banje i Turističke škole iz Novog Beograda.

– Takmičenje srednjoškolaca bila je dobra prilika da se sa potencijalima zlatarskog kraja upoznaju i mladi ljudi koji će se u perspektivi baviti turizmom, kao i brojni drugi gosti i ugledne zvanice prisutne na događaju, čiji je odličan domaćin bio Univerzitet „Singidunum“. Bilo je zadovoljstvo čuti zanimljive učeničke predloge kako rešiti aktuelne probleme na teritoriji naše opštine i u kom pravcu bi trebalo da se odvija njen turistički razvoj.

Đaci su u svojim prezentacijama bili kreativni i maštoviti, ali i pomalo nerealni jer njihovi projekti iziskuju ogromna finansijska sredstva koja Nova Varoš nema, kaže Ivana Novaković, direktorka TSC i inicijatorka takmičenja i ističe:

– Ovu, kao sve druge manifestacije, organizujemo sa idejom da na što bolji način promovišemo vizuelni identitet Zlatara i čitavog kraja, sa krajnjim ciljem da konačno postanemo prepoznatljivi i povratimo ugled i mesto na turističkom mapi Srbije.

Finale takmičenja razvoj turizma na Zlataru

Univerzitet Singidunum organizovao je, zajedno sa Turističko-sportskim centrom „Zlatar“ iz Nove Varoši, takmičenje za učenike srednjih turističkih škola iz Srbije. Takmičenje je podrazumevalo rešavanje studije slučaja vezane za razvoj turizma na Zlataru.

U finalu je učestvovalao čak 17 timova i ukupno 46 učenika iz Škole za ekonomiju, pravo i administraciju EPA iz Beograda, Srednje turističke škole Novi Beograd, Prve privatne ugostiteljsko-turističke škole Beograd, Ugostiteljsko-turističke škole Niš, Srednje škole“Branislav Nušić“ Soko Banja, Trgovinsko-ugostiteljske škole Leskovac, Tehničke škole Knjaževac, Srednje škole „Svetozar Miletić“ Novi Sad, Ekonomsko-trgovinske škole „Paja Marganović“ Pančevo i Ekonomsko-ugostiteljske škole „Slobodan Minić“ Aranđelovac.

Na početku takmičenja učenicima, nastavnicima i studentima se obratio prof. dr Slobodan Čerović, dekan Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment.

Žiri u sastavu prof. dr Jovan Popesku, redovni profesor Univerziteta Singidunum, Ivana Novaković, direktorka TSC „Zlatar“ Nova Varoš, Aleksandar Šuša, Turistička organizacija Srbije, Danijel Pavlović, asistent FTHM i Predrag Obradović, marketing i PR menadžer Univerziteta Singidunum izabrao je najbolja kreativna rešenja i učeničke ideje za budući razvoj turizma na planini Zlatar i opštini Nova Varoš :

Prvo mesto osvojili su Milica Milutinović, Milan Anastasov i Nemanja Anđelković iz UTŠ Niš

Drugoplasirani su:

učenici Srednje škole EPA iz Beograda – Nina Mićić, Stefan Lukić i Luka Čvorović, kao i tim iz Knjaževca – Jovana Korać, Daša Veselinović i Lola Stanojlović.

Treće mesto podelili su đaci iz Soko Banje – Milica Milovanović, Milica Anđelković i Marina Veljović i ekipa Srednje turističke škole Novi Beograd – Tamara Glišić, Marijana Mišurović i Marija Miković.

Posebnu nagradu i priznanje dobila je Škola za ekonomiju, pravo i administraciju EPA iz Beograda kao škola sa najviše takmičara i timova.

Nagrade su obezbedili Univerzitet Singidunum, TSC „Zlatar“ Nova Varoš i hotel „Zlatnik“ Zemun.

Čestitamo svim učesnicima ovog takmičenja, njihovim nastavnicima – mentorima i direktorima škola na podršci da mladi, kreativni i ambiciozni učenici, budući lideri u turizmu i hotelijerstvu, dođu do punog izražaja.


izvor danas.rs  / http://singidunum.ac.rs

Leave a Reply

x

Check Also

Prezentacija rakija brenda “Gospodska“ (Foto & Video)

– U Domu kulture u Knjaževcu je krajem protekle nedelje Firma “Frutimo“ ...