Home / Drugi pišu / Knjaževački „Manifesto“ na tribini u Beogradu

Knjaževački „Manifesto“ na tribini u Beogradu

Logo Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka

Šta je to u manifestacijama što privlači ljude, zbog čega se u organizaciju ovih dešavanja ulaže toliko sredstava i energije, ko su posetioci i koji su njihovi motivi, kako organizovati kvalitetnu manifestaciju i izbeći najčešće greške, zainteresovni mogu saznati na tribini u utorak, 28. aprila, od 12 sati u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

Učesnici tribine su: Vera Georgieva, prvi sekretar Ambasade Republike Bugarske, Svetlana Zrilić, autorka emisije RTS-a „Knjiga utisaka“, Ivan Svetozarević, udruženje „Manifesto“ iz Knjaževca, vođa prekograničnogprojekta „Mreža kulturnih institucija“, Milanka Cvetković, udruženje „Turizam i manifestacije Srbije”, Slobodan Mrđa i Biljana Jokić, istraživači u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka i autori studije „Posetioci beogradskih jesenjih manifestacija i festivala“.


Tribinu moderira Dejan Zagorac, istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i autor priručnika „Vodič za organizatore manifestacije“.

– Svetkovine, manifestacije, „iventi“… Istorija javnih okupljanja članova zajednice stara je koliko zajednice same. Javna okupljanja, svetkovine i praznovanja imaju funkcionalnu vrednost opstanka i učvršćivanja zajednice kroz različita (sva) razdoblja ljudske istorije. Takođe, vremenom, manifestacije su dobile još jednu funkciju izašavši iz zatvorenog kruga grupe, otvorivši se prema ostalim zajednicama – komunikaciju sa drugima. Savremene manifestacije nisu ekskluzivne, već suprotno, otvorene. Njima se komunicira sa što većim brojem učesnika, posetilaca, one više ne služe samo prezervaciji, već promociji – objašnjava Tamara Petrović iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Sa druge strane Dejan Zagorac ističe da su manifestacije kao forme prikazivanja i javnog izvođenja ljudskih dostignuća na kulturnom, privrednom, turističkom, gastronomskom i drugim poljima, postale sveprisutni fenomen današnjice.

Neke od njih imaju važan društveni i politički značaj za promociju identiteta lokalnih zajednica, ali i ekonomski razvoj zemlje u celini.


Blic

Leave a Reply

x

Check Also

Arhijerejska Liturgija u Knjaževcu ( Foto)

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion služio je svetu arhijerejsku liturgiju u ...