Home / Bezbednost / Knjaževačka sela zaražena „plavim jezikom“

Knjaževačka sela zaražena „plavim jezikom“

Rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, područje knjaževačke opštine proglašeno je zaraženim od virusnog oboljenja “ plavi jezik “.

Bolest je, za sada, registrovana u selima Ćuštica, Inovo, Tatrasnica, Gornje Zuniče, Drenovac i Podvis. Nizom mera, koje je Uprava naložila, pored ostalog, zabranjen je i promet ovaca i goveda. Neće biti stočne pijace, sve dok ima novih slučajeva, što podrazumeva i zabranu stočne pijace u vreme vašara.

Bolest se prvo pojavila na području Kosova, a u susednoj opštini Pirot je do sada  uginulo 45 ovaca.

Prvi slučajevi „plavog jezika“ virusnog oboljenja, koje prenose insekti nalik komarcima, potvrđeni su na području cele Timočke krajine, potvrdila je za Best portal Milijana Nešković iz Veterinarskog instututa u Zaječaru. Bolest, koja se ne prenosi na ljude, registrovana je još početkom septembra u južnoj Srbiji.

Stočari Timočke krajine su u strahu. Bolest „plavog jezika“ došla je i do ovog dela Srbije. Smanjen apetit, otežano kretanje, smanjena mlečnost i visoka temperatura zaražene stoke, prvi su simptomi ovog virusnog oboljenja, kaže Milijana Nešković, specijalista Veterinarskog instituta u Zaječaru.

Međutim panici mesta nema. Mali procenat uginuća i nemogućnost prenošenja na ljude, odlike su ove bolesti koja napada ovce, koze i goveda, ističe Nešković.

Bolest plavog jezika prenose sitni insekti, nalik komarcima, koji se hrane krvlju životinja, a najaktivniji su krajem leta i početkom jeseni. Preventivno zatvaranje stoke i prijavljivanje svake sumnje nadležnom veterinaru i inspekciji, najbolji su način borbe protiv ovog oboljenja, kažu u Veterinarskom institutu u Zaječaru.

 

Bolest plavog jezika

Bolest plavog jezika – BPJ ili kataralna groznica ovaca (engl. Bluetongue, lat. febris catarrhalis ovium) je akutno virusno oboljenje pretežno ovaca, ali i koza, goveda, jelena i divljih preživara.
Javlja se enzootski, u vidu prirodno žarišnih infekcija a prenosi se insektima koji se hrane krvlju (komarci iz roda Culicoides, krpelji, obadi).

Bolest plavog jezika se nalazi na A listi Svetske organizacije za zdravlje životinja sa šifrom (A090).

Kataralna groznica ovaca (Bluetongue, Catarrhal fever of sheep). Bolest plavog jezika je infektivna bolest ovaca od koje mogu da obole i goveda i koze. Nije zoonoza i manifestuje se edemom (otokom) usana i jezika, uz pojavu erozija i ulceracija na slizokoži usta i nosa. Uzročnik bolesti je virus iz fam.reoviridae i vrlo je otporan u spoljnoj sredini naročito pri niskim temperaturama.

Uzročnik

Virus izazivač bolesti plavog jezika

Uzročnik bolesti je virus plavog jezika iz porodice Reoviridae, roda Orbivirus kod kojeg je dosad identifikovano 24 serotipa.[2]

Rasprostranjenost

Karta kretanja različitih serotipova virusa u Evropi od 1998.

Oboljenje je rašireno u više zemalja koje se nalaze u prostoru između 40° severne i 35°južne geografske širine[2]. Virus plavog jezika je serološki identifikovan u regijama gdje je prisutan komarac iz roda Culicoides (npr. Afrika, Amerika, Australija, južna Azija i Okeanija), ali je virus kod klinički pozitivnih slučajeva izolovan samo u nekoliko zemalja. Zbog globalnog zagrevanja virus se širi do 42° SGŠ, tako da se sada javlja i u Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Španiji, Grčkoj…[3]

Klinički znaci

Stepen bolesti može biti od perakutnog do hroničnog sa mortalitetom od 2-30%. Virus plavog jezika uzrokuje vaskularno endotelno oštećenje koje za posledicu ima edeme, kongestiju, krvarenje, cijanozu jezika („plavi jezik“), curenje iz nosa, konjunktivitis, pobačaj, upalu i nekrozu. Period inkubacije je 4-6 dana, a temperatura je između 40,5-42°C. Obolele jedinke imaju poteškoće pri kretanju[4].

Dijagnoza

Tipični klinički znaci ove bolesti omogućuju pozitivnu dijagnozu, posebno u područjima gdje je ova bolest endemična[4]. Izolacija virusa se vrši iz krvi (kod živih životinja) ili iz tkiva slezine, jetre, koštane srži, limfnih čvorova ili krvi iz srca (nakon obdukcije)[5].

Diferencijalno dijagnostički u obzir mogu doći[5]:

  • kod ovaca: zarazni ektim, slinavka i šap, boginje ovaca, zarazna šepavost, vezikularni stomatitis
  • kod goveda: slinavka i šap, zarazna korica, zarazni rinotraheitis goveda, parainfluenca

Lečenje i preventiva

Prenosilac virusa, komarac iz roda Culicoides

Nema efikasnog leka ni tretmana. Preventiva bolesti se postiže karantinom, vakcinisanjem i kontrolom prenosnika bolesti.

 

 

Bolest plavog jezika se javlja najčešće sporadično i sezonski. Izvori zaraze su najčešće obolele ovce, zatim goveda i koze. U prenošenju zaraze glavnu ulogu imaju komarci u kojima se virus i umnožava. U epizootiologiji ove bolesti geografske i klimatske prilike (visina, vlaga, toplota) igraju značajnu ulogu zbog razmnožavanja insekata.

Inkubacija iznosi 2-7 dana i u akutnom obliku prvi simptom je povišena tt koja iznosi 41-42C i na tom nivou se zadržava i do 7 dana. Zatim se javlja tahipnoja i hiperemija usne i nosne sluzokože sa pojačanom salivacijom i iscetkom iz nosa. Nosni iscedak je prvo serozan, zatim purulentan, pa čak i sa primesama krvi. Na usnama, jeziku i podviličnoj regiji pojavljuje se edem. Otok jezika može biti jako izražen, tako da viri iz usta, a boja mu je tamno plava. Pri ovome epitel jezika može biti oljušten, kao i sluzokoža usta zbog čega se javlja i krvarenje. U nekim slučajevima javlja se i proliv sa primesama krvi, što je vrlo nepovoljan prognostički znak. Vuna opada u pramenovima.

Uz opisane simptome, mogu se javiti promene na papcima koji  su topli i bolni i zato se životnje slabo kreću.

Zavisno od rase i virulencije soja, bolest može da se javi i u vrlo blagom obliku pri čemu jedini simptom je blago povišena temperatura.

Klinička slika daje osnovu za postavljanje dijagnoze, ali ne u svim slučajevima, a sigurna dijagnoza postavlja se laboratorijski dokazivanjem antitela u krvi. Terapija se ne sprovodi i kada se utvrdi bolest plavog jezika sprovode se sledeće mere:

  • ubijanje svih prijemčivih životinja na zaraženom gazdinstvu bez odlaganja
  • neškodljivo uklanjanje leševa
  • vakcinacija u skladu sa posebnim programom vakcinacije

Robert Širtov DVM sci

Zahvaljujući aktivnom nadzoru na bolest plavog jezika koji sprovodi veterinarska služba Srbije, sumnjivi slučajevi bolesti plavog jezika identifikovani su u subotu 30.08.2014. godine kod ovaca i goveda, saopštila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Epizootiloški uviđaj i uzorkovanje, uz nadzor nadležne inspekcije, izvršio je Veterinarski specijalistički institut Niš iz Niša, koji je dana 1.9.2014. godine dostavio uzorke poreklom od goveda iz Sijarinske Banje i ovaca iz Medveđe, Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije u Beogradu (Nacionalna referentna laboratorija za bolest plavog jezika u Srbiji) radi ispitivanja na ovu bolest.

Narednog dana, izvršena su serološka i virusološka ispitivanja i dostavljeni rezultati koji potvrđuju prisustvo virusa bolesti plavog jezika (serotip 4) u dostavljenim uzorcima poreklom od ovaca iz Medveđe, primenom ELISA i real-time PCR metode. Uzorci su poslati na potvrdna ispitivanja u referentnu laboratoriju EU, kako je predviđeno propisima, ali to neće odložiti sprovođenje odgovarajućih mera.

Nakon postavljanja sumnje na ovu bolest, veterinarska inspekcija i nadležna epozootiološka služba, preuzele su odgovarajuće kontrolne mere koje uključuju i zabranu prometa životinja i epizootiološka ispitivanja, navodi se u saopštenju.

Iako je od poslednjeg slučaja ove bolesti u Srbiji prošlo 12 godina, pojava ove bolesti ne predstavlja iznenađenje za veterinarsku službu. Naime, nakon pojavljivanja velikog broja slučajeva bolesti plavog jezika u Grčkoj, Bugarskoj i Makedoniji u julu i avgustu ove godine, kao i desetine slučajeva u Rumuniji od prošle nedelje, sa epizootiološkog aspekta se moglo očekivati pojavljivanje bolesti na širem području jugoistočne Evrope ali i šire. Prisustvo prenosioca bolesti, insekata iz roda Culicoides i specifični vremenski uslovi uz visoku vlažnost, vazdušne struje i sl., pogodovalo je drastičnom širenju bolesti u okolnim zemljama.

Više saznajte na: www.vet.minpolj.gov.rs

Izvor BTV – Knjaževačke vesti

 

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : Časopis „Istok“, broj 10

Novi, jubilarni broj „Istoka“ je sa 220 strana do sada najobimniji. „Istok“ ...