Home / Bezbednost / Knjaževac : Vozači oprez – Na putevima magla i moguća poledica !!

Knjaževac : Vozači oprez – Na putevima magla i moguća poledica !!

poledica-tresibaba

Zbog guste magle i poledice otežan je saobraćaj na prevoju Tresibaba i prilazu Knjaževcu iz pravca Niša.Novinari redakcije Knjaževačkih vesti u popodnevnim časovima zabeležili su čak 3 udesa na ovom putnom pravcu.Teška situacija je i u Nišu koji je okovan ledom.

Za sada je u Knjaževcu temperatura u plusu i iznosi 3.5 °C te nema opasnosti od pojave poledica.Noć je mirna sa slabim udarima vetra do 3 m/s.Vreme je tokom dana promenlјivo oblačno dok je tokom večeri i u toku noći moguća slaba kiša.Za ponedelјak 26.12. se očekuju temperature od Max. 7°C Min. 2°C

Ujutru oblačno moguća slaba kiša. U toku dana delimično razvedravanje.

Na sledećim putnim pravcima ima odrona, neophodno je striktno poštovanje postavljene saobraćajne signalizacije, prilagođavanje brzine uslovima na putu, maksimalan oprez u vožnji:II A-222   Kalna – Janjski most- Crni Vrh – Jabučko ravnište (Babin zub), I B-35   HE Đerdap 1 (granični prelaz Rumunija) – Kladovo – Negotin – Zaječar – Knjaževac – prevoj Tresibaba (granica sa opštinom Svrljig), II A-217   Soko Banja (Bovansko jezero) – Knjaževac.

Magle ima na sledećim putnim pravcima: II A-217   Soko Banja (Bovansko jezero) – Knjaževac,  II A-222   Kalna – Janjski most- Crni Vrh – Jabučko ravnište (Babin zub).Prilazi graničnim prelazima:I B-35   HE Đerdap 1 (granični prelaz Rumunija) – Kladovo – Negotin – Zaječar – Knjaževac – prevoj Tresibaba (granica sa opštinom Svrljig), kolovoz je vlažan, snega nema.Putni pravac ka Ski centru na Staroj planini je prohodan, moguća pojava magle i poledice na putu kao i viška rizle.Obavezna zimska oprema.Trenutna temperatura na Staroj planini iznosi -4°C, vetra nema, a vrh Babin zub je prekriven gustom maglom. U najavi su  snežne padavine.

Proteklog vikenda u Nišu je u toku jednog dana u Hitnoj pomoći zbrinuto više od 50 ljudi zbog posledica padova i udesa. Vozači koji su imali saobraćajne nezgode prošli su sa lakšim povredama, dok su pojedini prilikom pada na trotoarima zadobijali i lomove ruku i nogu.

Iz Hitne poručuju da građani budu oprezni i da ne izlaze bez preke potrebe.

– Pešaci su imali najviše problema, padali su i biciklisti, a  bilo je i udesa. Prelomi ruku, nogu, kontuzije glave.. Apelujemo na sve građane, naročito na one starije da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih kuća, ili ako već moraju da budu veoma oprezni – poručuju iz Hitne službe.

Iz Štaba zimske službe  pak poručuju da se saobraćaj odvija nesmetano I da nema većih problema.

– Pet ekipa Javno-komunalnog preduzeća Mediana konstantno su na terenu i sve glavne ulice posute su solju. Takođe, tri ekipe „MD gradnje“ obezbeđuju potrebne uslove za saobraćaj i na lokalnim putevima, što je u ovom momentu sasvim dovoljno da ne bude nikakvih problema u gradu. JKP Mediana raspolaže sa 600 tona soli za čišćenje gradskih saobraćajnica, dok je preduzeće „MD gradnja“ pripremilo i rizlu i 40 tona soli za lokalne puteve. Ova količina sasvim je dovoljna za održavanje saobraćajnica u zimskom periodu i obezbeđivanje njihove prohodnosti – kaže Dragan Dimitrijević šef štaba zimske službe.

AMSS poručuje: Oprez zbog poledice

Za danas meteorolozi najavljuju padavine u toku dana u vidu kiše, a u višim planinskim predelima i sneg, pa Auto-moto savez (AMSS) upozorava vozače i podseća da mokri ili snegom i ledom prekriveni kolovozi u velikoj meri povećavaju zaustavni put vozila i smanjuju njegovu stabilnost.

Poledica je vrlo čest uzrok izletanja sa kolovoza i gubljenja kontrole nad vozilom, a može se očekivati zbog vlažnih kolovoza i niskih jutarnjih i večernjih temperatura.

Svi prilazi zimskim turističkim centrima su trenutno prohodni, a upotreba zimske opreme obavezna.




Prema podacima javnog preduzeća “Putevi Srbije”, na prilazima planinama važi zabrana za kamione s prikolicom i za šlepere. Zabrana važi na prilazu Kopaoniku iz pravca Brzeća kao i planini Goč. Zabrana važi i na deonici Jošanička Banja – Grčak.

Saobraćaj je obustavljen u mestima Zavlake i Krupanj, kao i na deonicama Ub-Koceljeva i Pričević-Pecka, ali i na Starom Obrenovačkom putu, a kao alternativni pravac predložen je Novi Obrenovački put.

Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, a dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetra. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku, podseća se u saopštenju.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...