Home / Bezbednost / Knjaževac : Vojska spremna da još više pomaže u raščišćavanju puteva (Foto & Video)

Knjaževac : Vojska spremna da još više pomaže u raščišćavanju puteva (Foto & Video)

ministar-odbrane-zoran-dordevic

Pripadnici Vojske Srbije, koji na jugu Srbije pomažu u raščišćavanju puteva, spremni su za dodatno angažovanje, ukoliko to bude potrebno, izjavio je ministar odbrane Zoran Đorđević, tokom obilaska Zajedničkih snaga vojske i policije na granici prema Bugarskoj.

Ministar odbrane je tokom dana obišao i pripadnike Zajedničkih snaga vojske i policije u Svrljigu, Knjaževcu i Minićevu.

„Trenutno u Kopnenoj zoni bezbednosti, na granici sa Makedonijom, i na granici sa Bugarskom svi putevi su prohodni. Vojska je angažovana u Nišu i njegovoj okolini, na putnim pravcima Rujnik i Velepolje i u opštini Preševo, gde pomaže lokalnoj samoupravi“, rekao je ministar odbrane Zoran Đorđević.

U toku obilaska Zajedničkih snaga na posednutom objektu Kadibogaz, na granici prema Bugarskoj, ministar je upoznat sa lokacijom tog objekta i zadacima koje pripadnici vojske i policije obavljaju tokom svog angažovanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Đorđević je svima koji slave čestitao Božić.

Zajedničke snage vojske i policije su angažovane od jula prošle godine sa ciljem kontrole teritorije i sprečavanja ilegalnog prelaska državne granice.

Ministar odbrane Zoran Đorđević i komandant kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović ocenili su da je prohodnost puteva u Kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu i ka granicama s Bugarskom, Makedonijom i Crnom Gorom otežana, ali da je situacija potpuno pod kontrolom, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Stanje na državnoj granici i u Kopnenoj zoni bezbednosti je redovno. Trenutno je angažovana 31 inžinjerijska mašina, dok se njih još 25 nalazi u stanju pripravnosti u Nišu i okolini“, rekao je Đorđević sinoć posle sastanka sa Simovićem.

Kako se navodi u saopštenju, na molbu predsednika opštine Preševo, na relaciji Rnatovac–Ilince i u mahali Ljafet angažovane su dve inžinjerijske mašine, dok su u Nišu, po zahetevu Sektora za vanredne situacije, na raspolaganju tenk za izvlačenje i dve inžinjerijske mašine.


Pripadici Vojske Srbije biće angažovani sutra i na raščišćavanju puta ka selima Rujnik, Leskovik, Cerije i Kravlje Velepolje, navodi se u saopštenju.

Ministar: Nove investicije u odbranu Srbije 2017. godine

Zoran Đorđević najavio je nove investicije u sistem odbrane Srbije i izjavio da postoje naznake da će Vlada Srbije ove godine za te potrebe izdvojiti više novca nego što je izdvojeno 2016. godine.

Đorđević je u intervjuu za emisiju „Dozvolite…“ na Radio-Televiziji Srbije rekao da je načelno zadovoljan budžetom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za 2017. godinu i dodao da je na vreme napravljen dobar plan za ovu godinu koji obuhvata da ima više projekata.

„Prvi koji treba da se realizuje jeste opremanje prvih 1.500 vojnika najmodernijom opremom. Odmah posle toga idemo sa opremanjem još 1.500 vojnika“, rekao je ministar odbrane i dodao da se planiraju investicije i u drugim delovima vojske.

Đorđević je rekao da „pored ‘migova’ koji treba da stignu, tu je svakako i uvođenje aviona tipa ‘lasta’ i stavljanje u upotrebu kompletnog sastava aviona tipa ‘orao'“.

Planirano je, kako je naveo, da do kraja godine u naoružanje Srbije uđu top-haubica „nora“, borbeno vozilo „lazar“, kao i da početak modernizaciječetiri vrste oklopnih vozila tipa BOV.

On je dobrovoljno služenje vojnog roka u trajanju od šest meseci naveo kao jedno od najvećih dostignuća Ministarstva odbrane u protekloj godini, a govoreći o neuspesima ukazao je da je Ministarstvo sigurno moglo više da uradi.

Govoreći o sindikalnom delovanju, Đorđević je rekao da su protesti postali sastavni deo našeg života i da ne mislim da je to dobro, a da je „povratak razgovoru najbolje moguće rešenje“ svih problema.

Istakao je da je na sastancima sa predstavnicima sindikata čuo veliki broj pametnih predloga.

„Kada pogledamo šta po definiciji znači sindikalno delovanje, onda je ono veoma korisno za sistem, dok se kreće u domenima svog sindikalnog organizovanja“, rekao je ministar odbrane. i dodao da nije dobro to što imamo i proteste vojnog sindikata.

Video: Infobiro /mod.gov.rs

 

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...