Home / Istorijski dogadjaji / Knjaževac : Večeras u muzeju O Aleksi Aci Stanojeviću –

Knjaževac : Večeras u muzeju O Aleksi Aci Stanojeviću –

31

 

 

U Knjaževcu je danas  nizom događaja nastavljeno obeležavanje manifestacije “Muzeja Srbije deset dana od 10 do 10”

Danas je organizovana biciklistička tura do Arheo – etno parka u Ravni. Zbog vremenskih prilika za nedelju je program promenjen. Organizovan je prevoz do Arheo – etno parka u Ravni gde su  održane radionice za male arheologe. Takođe, sve aktivnosti planirane za dvorište Muzeja i kuće Ace Stanojevića, biće održane u galeriji.

Večeras od 19:00 časova posetioci Muzeja iamće priliku da čuju  ko je bio Aleksa Aca Stanojević, o arhitekturi i postavci muzeja, Muzej grada u kući Ace Stanojevića.
moderatori Milica Mihajlović i Milena Muminović.

Program obeležavanja manifestacije “Muzeja Srbije deset dana od 10 do 10” nastavlje se i sutra  (Nedelja, 1 5.05.201 6.)

10:00 Mali arheolozi, u improvizovanoj arheološkoj sondi deca traže predmete iz prošlosti, kada ih pronađu popunjavaju arheološke kartone i na kraju vrše čišćenje i konzervaciju predmeta. moderator Milena Muminović.

19:00 Kult idealne lepote na slici „Flaming June“ Frederika Lorda Pejtona, voditelj Milica Mihajlović.

Aleksa Stanojević – Aca

Aleksa Stanojević – Aca

Za vreme trajanja ovogodišnjih “Muzeja Srbije deset dana od 10 do 10” u sredu će biti obeležen Međunarodni dan muzeja, a naredne subote i Evropska noć muzeja kojom će zvanično biti završena ovogodišnja manifestacija.

 

Aleksa Stanojević – Aca (Knjaževac, 1852 — 1947) je bio srpski i jugoslovenski političar, jedan od osnivača Narodne radikalne stranke.

Stanojević je jedan od osnivača Narodne radikalne stranke 1881. godine i protivnik režima Milana Obrenovića. Optužen za učešće u Timočkoj buni 1883. i u Čebinčevoj aferi 1894. godine bio je primoran da beži iz zemlje. Uz svog kuma, Nikolu Pašića bio je najistaknutija ličnost Radikalne stranke. Više puta biran je za narodnog poslanika i predsednika Narodne skupštine. Posle smrti Nikole Pašića 1926. godine izabran je za predsednika Glavnog odbora i vođu stranke. Državni udar kralja Aleksandra i šestojanuarski režim 1929. godine nije podržao. Na kraju Drugog svetskog rata je pristupio Narodnom frontu. Aca Stanojević umro je 1947. godine, sahranjen je u rodnom Knjaževcu uz najveće državne počasti.

 


Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...