Home / Sela / Donja Kamenica / Knjaževac : Vaskršnja liturgija u Bogorodičinoj crkvi u Donjoj Kamenici (Foto & Video) –

Knjaževac : Vaskršnja liturgija u Bogorodičinoj crkvi u Donjoj Kamenici (Foto & Video) –

DSC09755
Blagodatni oganj u Hramu Svetog Save sinoć je dočekao patrijarh srpski g. Irinej i predsednik republike Srbije Tomislav Nikolić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić prisustvovao je ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji u manastiru Gračanica na KiM odakle je vernicima u Srbiji čestitao Vaskrs.
U pravoslavnim hramovima noćas je počelo  slavlje Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika koji slavi vaskrsenje Isusa Hrista

 Ponoćnom liturgijom u pravoslavnim hramovima počelo je slavlje Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika koji slavi vaskrsenje Isusa Hrista.

Oganj je u Beograd donela delegacija SPC sa episkopom slavonskim Jovanom na čelu, koju je ranije danas u Jerusalimu primio patrijarh Teofil. Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju, a oko 23.00 časova unet je u Hram Svetog Save na Vračaru.

Svetosavski plato na Vračaru bio je ispunjen vernicima i obasjan svetlošću sveća, a dolazak blagodatnog ognja propraćen je zvukom crkvenih zvona.

Ispred Hrama Svetog Save se nalazila postrojena garda Vojske Srbije. Plamen koji je prethodno dočekan na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ predat je u hramu Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Irineju, pored kojeg je stajao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ognjem iz Jerusalima svečano su upaljeni svežnjevi od po 33 sveće koje su nosili vernici i koje simbolizuju godine Hristovog života.

Posle toga zapaljena su kandila u hramu.

Oganj je u Beograd donela delegacija SPC sa episkopom slavonskim Jovanom na čelu, koju je ranije danas u Jerusalimu primio patrijarh Teofil.

Episkop Jovan je tom prilikom preneo pozdrave i zahvalnost patrijarha Irineja za blagoslov i podršku i kao znak pažnje uručio mu ikonu Svetog Save i Vaskršnju čestitiku srpskog patrijarha.

Blagodatni oganj po prvi put je prenet u Srbiju prošle godine.

Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Uvek se naglašava da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se veštacki izazvao plamen.

Po ulasku u crkvu, patrijarh čita posebne molitve kojima se, u ime svih pravoslavnih, moli raspetom Hristu da i ove godine pošalje Sveti Oganj, kao svedočanstvo njegovog vaskrsenja i kao znak pravovernosti stada pravoslavnog.
U Hramu svetog Save na Vračaru, u prisustvu velikog broja vernika, služena je  liturgiju. Prva molitva služena je pred zatvorenim vratima hrama koja su otvorena tačno u ponoć kada je i uneta plaštenica koja je na Veliki petak izneta pred oltar.

Proslava Vaskrsa  nastavljena je jutarnjim liturgijama u svim pravoslavnim hramovima na kojima je  pročitana praznična poslanica.Njegovo preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion načalstvovao je svetim evharistijskim sabranjem na Vaskrs u Saboronom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru.

 U Knjaževcu se ponoćna – Vaskršnja liturgija služila  u Bogorodičinoj crkvi u Donjoj Kamenici.Vaskršnju liturgiju sinoć je služio Protojerej Perica Božunović.
U nastavku teksta možete videti snimak Ponoćne – Vaskršnje liturgije u Bogorodičinoj crkvi u Donjoj Kamenici sa pratećim fotografijama.


Leave a Reply

x

Check Also

Ugrožavanje sigurnosti u Knjaževcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Knjaževcu uhapsili su V. P. (29) i ...