Home / Drugi pišu / Knjaževac u središtu pažnje

Knjaževac u središtu pažnje

U današnjoj emisiju Radio Beograda 1  ” U središtu pažnje” koja se emituje od 17:05, govoriće se o finansijskim problemima lokalnih samouprava,   boljom naplatom poreza i sređivanjem evidencije poreskih obveznika.U toku emisije očekuje se uključenje Vesne Živković, načelnice odeljenja lokalne poreske adiministracije u Knjaževcu.

“Reforma poreza na imovinu” naziv je projekta koji će se u naredne četiri godine sprovoditi u 40. lokalnih samouprava u Srbiji. Cilj programa kojim će biti obuhvaćeno oko 2,5 miliona ljudi je sređivanje baze podataka o nekretninama i pomoć gradovima i opštinama da bolje upravljaju i raspolažu imovinom.

Mnoge lokalne samouprave imaju finansijskih problema, budžeti su im u deficitu, prezadužene su. Jedan od načina da prevaziđu ove teškoće jeste da povećaju svoje izvorne prihode boljom naplatom poreza i sređivanjem evidencije poreskih obveznika.

U pilot fazi projekta, gde je učestvovalo 9. opština u Srbiji , sada ima dodatnih 18.000 nekretnina, procenat povećanja naplate poreza na imovinu je 197 procenata , a da se pritom poreske stope nisu menjale.Putem telefona čućemo šta su opštine dobile iz sprovedenog projekta, koliko je novih poreskih obveznika i ušta će ulagati novac od: Sanje Bogdanović, načelnice odeljenja za budžet i finansije u Soko Banji, Vladice Buljubaše, načelnika opštinske uprave opštine Golubac i Vesne Živković, načelnice odeljenja lokalne poreske adiministracije u Knjaževcu.

Kakva su očekivanja od najavljenog četvorogodišnjeg projekta? Gosti u studiju su: Aleksander Grunauer, šef projekta “Reforma poreza na imovinu” Vlade Švajcarske, Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Urednik i voditelj emisije je Olivera Simić Milošević.

Svakoga radnog dana emisija “U središtu pažnje” donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate.

Pored intervjua svakim radnim danom, emisija vam približava još jednu ključnu dnevnu temu, i daje kratak ali detaljan predled svih najvažnijih vesti. “U središtu pažnje” je emisija u kojoj novinari postavljaju pitanja o našim velikim društvenim teškoćama i nedorečenostima, i to onima koji uvek imaju bar deo pravog odgovora. Emisija koja ide jedan korak dalje u analizi vesti, i, kada god je moguće, jedan korak ispred same vesti.

U središtu pažnje
[ utorak, 03. okt 17:05 ]


x

Check Also

Rezultati konkursa Socijalno i ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim oblastima jugoistočne Srbije

  Na zvaničnom sajtu opštine Knjaževac objavljen je spisak žena čije su ...