Home / Drugi pišu / Knjaževac : Srbija u isečcima Eme Fik (Snimak)

Knjaževac : Srbija u isečcima Eme Fik (Snimak)

Srbija u isečcima Eme Fik

U galeriji Zavičajnog muzeja u Knjaževcu otvorena je izložba ilustracija „Srbija u isečcima“ američke umetnice Eme Fik.

Uz podršku ambasade SAD Ema Fik je nekoliko meseci obilazila Srbiju i vodila likovne radionice u osam gradova. Na tom putovanju umetnica je upoznavala Srbiju, njenu istoriju, kulturu i ljude, a svoje utiske i doživljaje beležila je crtežima i rečima.

Tako je nastala zbirka ilustracija koja kao celina pod nazivom „Srbija u isečcima“ predstavlja Srbiju viđenu njenim očima.

Ema Fik je rođena u Kovingtonu u državi Luizijana. Diplomirala je englesku književnost i istoriju umetnosti. Kaže da je njena porodična istorija povezana sa Srbijom.

 

„Moju porodicu jevrejskog porekla tokom drugog svetskog rata spasao je Srbin za koga je bila udata tetka moje bake. On ih je iz Beča gde su živeli prebacio u Beograd, a zatim i u Ameriku“, kaže Ema.

Njene ilustracije, kako sama kaže, nastaju kao rezultat dugog procesa posmatranja, šetnji ulicama gradova, druženja sa ljudima i beleženja životnih priča.„Istorijske činjenice kombinujem sa onim što vidim. Proces je dug, mnogo vremena provodim sama razmišljajući o svemu što sam videla i doživela da bih uz pomoć crteža i odgovarajućeg pratećeg teksta napravila ovo što sada možete da razgledate“, kaže ona.

Izložbu Eme Fik je otvorio Dru Giblin, ataše za kulturu Američke ambasade sa kojom Knjaževački zavičajni muzej u oblasti kulture odlično sarađuje već nekoliko godina.

„Knjaževac i čitav taj kraj poseduje odlične potencijale za razvoj turizma, ali i pruža mnogo drugih mogućnosti, posebno u oblasti kulture koje mladi ljudi mogu iskoristitin na ekonomski isplativ način. Tim pitanjima ćemo se baviti u nekim budućim projektima koje ćemo realizovati zajedno sa knjaževačkim Zavičajnim muzejom“, ističe Giblin.

Kustos Zavičajnog muzeja u Knjaževcu Milena Micić kaže da ta ustanova ozbiljno radi na razvoju ideja za povezivanje kulture i turizma.

„Muzej je među prvima počeo da se bavi pitanjima razvoja kuturnog turizma i razvoja nekih novih destinacija, sa kolegama iz Bugarske uključili smo se u razvoj vinskog turizma u okviru prekograničnog programa,  tako da i mi imamo o čemu da govorimo našim partnerima iz inostranstva, od kojih, pre svega, možemo mnogo da naučimo“, kaže ona.

umetnica Ema Fik održala je i kreativne radionice na kojima je mladim Knjaževčanima objasnila kako nastaju njene ilustracije.IZvor RTS /FOTO & Video Knjaževačke vesti

 

One comment

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...