Home / Ekologija / Knjaževac : Sanja savetuje – Lekovitost meda

Knjaževac : Sanja savetuje – Lekovitost meda

Sanja Radovanovic

Sanja Radovanović, farmaceutski tehničar, pisac, voditeljka i novinarka. Već tri godine se uspešno bavi apiterapijom, lečenjem pčelinjim proizvodima. Radila je na radiju i televiziji Knjaževac i radiju i televiziji Zaječar, a sada radi kao novinar i saradnik nekoliko internet portala.

U ishrani i lečenju neophodno je koristiti samo pravi, prirodni med. Sintetički med od saharoze (belog šećera) neće dati nikakve rezultate, a pacijentu se stanje može znatno pogoršati, jer je beli šećer sam po sebi otrov i stvara zavisnost poput narkotika, dok je žuti šećer gotovo istog sastava kao i beli. Prirodni med ima intenzivne, aromatične, u osnovi slatke ukuse, ponekad uz kiselkaste i nagorke nijanse.

Boje idu od svetložute, preko braon do gotovo crne. Bagremov med ima blagi ukus, lako je svarljiv pa ga čak i bebe, rastvorenog u toplom čaju ili kaši, mogu slobodno koristiti, a dnevna doza je 2 grama na kilogram telesne težine. Maksimalna dnevna doza za odrasle je 200 grama dnevno. Jedna velika, supena kašika sadrži 30 grama meda.

Ove godine posebno budite obazrivi prilikom kupovine bagremovog meda, jer prošlog proleća gotovo da ga nije ni bilo pa su nesavesni pčelari pribegli pravljenju veštačkog meda. Kada otvorite teglu takvog meda on može imati predivan prirodni miris, jer neki pčelari ubacuju arome bilja ne bi li kupci pomislili da se radi o prvoklasnom pčelinjem medu. Taj miris obično brzo izvetri, što ćete već sutradan primetiti, a med će imati ukus rastopljenog, belog šećera. Danas ću vam otkriti kako da pomoću apiterapeutskog recepta veoma lako i ukusno snizite nivo holesterola u krvi. Konzumiranje meda dovodi do snižavanja štetnog holesterola u krvi.

Neophodno je da svakoga dana unosite u organizam po sto grama meda, koji ćete rasporediti u tri do četiri obroka dnevno, najbolje na prazan stomak i 45 minuta posle toga nemojte konzumirati drugu hranu, kako bi se svi blagotvorni sastojci u potpunosti iskoristili. Med rastvorite toploj vodi ili čaju. Nemojte konzumirati med sa hladnom vodom i na brzinu jer vas može zaboleti želudac, a ukoliko želite da pojedete samo med, bez vode i čaja, jedite ga lagano i topite u ustima. Povišen nivo holeterola u krivi je često udružen sa povišenim krvnim pritiskom, (hipertenzijom) na koju povoljno utiče redovna primena kapi propolisa. Pomešajte kašiku meda sa 30 kapi propolisa tri puta dnevno. Bićete oduševljeni rezultatima, vaš krvni pritisak će se vremenom regulisati, baš kao i nivo lošeg holesterola i triglicerida. Ne brinite da će propolis smanjiti vaš krvni pritisak ukoliko je inače nizak, jer med i propolis smanjuju povišen, a podižu nizak krvni pritisak, ali u tom slučaju koristite propolis u prahu koji je bez alkohola. Med je odličan za jačanje srca pa ukoliko imate srčanu slabost ili se oporavljate od infarkta, rasporedite u više obroka i unosite svakodnevno u organizam od 120 do 200 grama meda (kod ovakvih pacijenata ja primenjujem po 150 grama meda dnevno u kombinaciji sa matičnim mlečom, koji će obnoviti ćelije srčanog mišića, miokarda), a vaš kardiolog će biti iznenađen rezultatima prilikom sledeće kontrole.

Važno je da nastavite sa primenom svih lekova koje vam je vaš lekar prepisao i da se pridržavate dijetalne ishrane koliko god možete. Ne strahujte da ćete od meda dobiti dijabetes, jer se to ne može dogoditi, a u sledećim tekstovima ću vam otkriti kako da izlečite upravo ovu bolest. Ukoliko je, međutim, dijabetes već prisutan, pre pimene ove terapije za jačanje srca i snižavanje holesterola medom, neophodno je da najpre regulišete nivo šećera.

Izvor Knjaževačke vesti

Leave a Reply

x

Check Also

Arhijerejska Liturgija u Knjaževcu ( Foto)

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion služio je svetu arhijerejsku liturgiju u ...