Home / Timocka krajina / Knjaževac / Knjaževac : Ratne dnevnice pod znakom pitanja

Knjaževac : Ratne dnevnice pod znakom pitanja
Edukativni Centar Knjaževac i Predsednik bivšeg Udruženja Ratnih Veterana – Knjaževca obaveštavaju javnost da povodom  oprečnih informacija koje su se ovih dana pojavile u Knjaževcu oko ,,isplate dnevnica ratnim veteranima.,, ne nasedaju na iste jer se očigledno radi o pogrešno protumačenoj informaciji koja nema za sada nikakve pravne osnove za isplatu bilo kakve naknade bivšim učesnicima rata.
 

Iako je Evropski sud u Strazburu presudio da Srbija mora da plati ratne dnevnice
rezervistima Treće armijske oblasti angažovanim tokom Nato
bombardovanja, napominjemo da
odluke suda u Strazburu nisu obavezujuće za Srbiju jer nije članica Evropske Unije , pa se država prema tome tako i odnosi.Iako smo kao budući kandidati za članstvo u EU svakako je poželjno da se ovakve odluke poštuju.

U Knjaževcu je bilo angažovano oko 3000 rezervista raspoređenih u 3.bataljona i više formacijskih četa.Skoro svi učesnici su neposredno posle ratnih dešavanja podneli tužbe preko knjaževačkih advokata i za to najmanje platili 500 dinara na ime troškova zastupanja i podnošenja tužbi.Veliki deo tužbi je sud odbacio i podneo zahteve za napaltu sudkih taksi.Sud je postupke vodio u Beogradu iako je kasnije preinaćeno da se isti vode u Knjaževcu odnosno Zajeaćaru.U razgovoru sa knjaževačkim advokatima dobili smo odgoovr da ne treba žuriti dok sve ne bude objavljeno u službenom glasniku,Tada će se precizno znati ko će imati pravo na nadoknadu, u kom iznosu,  gde že se vrsiti isplata  kao i i kolika će biti visina nadoknade.Veći deo rezervista je dobio određenu nadoknadu za vreme rata ali po inerciji podnose iste iznose za naplatu.Skrećemo pažnju da ministarstvo odbrane poseduje potpisane priznanice svih rezervista o isplati dnevnica, te isti mogu tražiti samo razliku u isplati.

Prenećemo Vam reagovanja iz susednih gradova u kojima su se pojavila fantomska udruženja koja traže nadoknadu i rokove za isplatu dnevnica, iako proces u Strazburu još traje, a država za sada nema novca za isplatu svakako da pojedinci vide šansu u brzoj zaradi.

 Organizacija Ratni veterani grada Leskovca pozvala  je sve veteran da ne nasedaju na prevare i mahinacije nekakvih fantomskih udruženja koja na ime tužbi, po ko zna koji put, uzimaju novac veteranima na ime naplate ratnih dnevnica.  


-->

„Obaveštavamo ratne veterane grada Leskovca da će državne institucije  napraviti plan za rešavanje isplate ratnih dnevnica po Odluci  Međunarodnog suda u Strazburu.  A imajući u vidu predstojeće pravne radnje, kako Republike Srbije  tako i Međunarodnog suda u Strazburu, smatramo da će se konačni  rezultatti znati tek 2013. godine u ovo vreme.  Pozivamo sve ratne veterane da se ne učlanjuju u nepostojeće  organizacije i da nikome ne plaćaju nekakve članarine da bi dobili  ratne dnevnice jer isplata istih ne zavisi od nikakvih organizacija I  udruženja već od države”, saopštila je Organizacija Ratni veterani  Srbije, za grad  Leskovac .
Evropski sud doneo presudu kojom Srbija mora da isplati dnevnice ratnim veteraniima iz 1999. godine. Sudski epilog dobilo 30, a pred istim sudom čeka ga 8.500 nezadovoljnik

 Sudbina 8.500 rezervista je pred epilogom SUDBINA 8.500 rezervista je pred epilogom, a država će to morati debelo da plati. To zahteva Evropski sud za ljudska prava, koji je stao na stranu 30 rezervista iz Niša, koji od države zahtevaju isplatu dnevnica za vreme provedeno u uniformi tokom bombardovanja. Njihove ratne drugove, koji još čekaju presudu, može da očekuje isto.
Sud je zaključio da su veterani koji nisu primili nikakav novac diskriminisani, jer je Vlada pojedinima isplatila njihov ratni angažman. Zato bi Vlada Srbije trebalo da u narednih šest meseci proveri koliko je novca do sada isplaćeno ratnim veteranima iz 1999. godine. I da isplati i ostale.
Sud je uvažio našu predstavku iz koje je očigledno da su niški veterani u odnosu na kolege iz drugih opština ostali kratkih rukava - kaže niški advokat Srđan Aleksić, koji je zastupao vojne veterane. - Očekujemo da će presuda postati pravnosnažna i da ćemo posle toga sesti sa predstavnicima Vlade da se dogovorimo kako će dug biti isplaćen. Spremni smo na svaki kompromis. U Ministarstvu za rad i zapošljavanje, koje je nadležno za pitanja boraca, niti u Generalnom sekretarijatu Vlade, u četvrtak niko nije mogao da kaže koje će poteze država da povuče narednih dana. Rok za žalbu sudu u Strazburu ističe krajem novembra, a Srbija do tada može da otvori svoje adute u ovom slučaju.
Inicijalna kapisla da veterani presaviju tabak bio je sporazum Vlade sa desetak hiljada rezervista iz nerazvijenih opština - Kuršumlije, Lebana, Bojnika, Žitorađe, Doljevca, Prokuplja i Blaca od 11. januara 2008. godine. Tom prilikom garantovano im je da će dobiti isplatu u šest mesečnih rata. Kriterijume o tome ko bi dobio koliko novca određivale su komisije sastavljene od lokanlih funkcionera i predstavnika rezervista. Ratne dnevnice isplaćivane su kao socijalna pomoć, a njima je izbrojano ukupno dve milijarde dinara. To je izazvalo revolt veterana iz ostalih opština, koji su organizovali višednevne proteste. ROKOVI DODATNO POMRSILI KONCE OVAJ slučaj dodatno su ”zakuvale” i presude niškog i beogradskog opštinskog suda. Dok je prvi odbacivao tužbe zbog toga što je smatrao da je rok zastarelosti tri godine, u beogradskoj Palati pravde je smatrano da taj rok iznosi 10 godina, pa su pojedini rezervisti čak i dobijali presude protiv države. Zlatnu sredinu našao je Vrhovni sud, zbog čega je pao deo tužbi rezervista u Strazburu.
 


SUD U STRAZBURU: Srbija da plati ratne dnevnice!
Presudom Međunarodnog suda za ljudska prava država će morati da isplati naknade ratnim rezervistima iz III armijske oblasti VJ koji su bili angažovani u borbenim dejstvima 1999. godine Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu obavezao je državu Srbiju da ratnim rezervistima koji su bili angažovani u borbenim dejstvima 1999. godine isplati ratne dnevnice.  

Rezervistima stigle takse za naplatu

Autor Jelena Cvetković Izvor Južne vesti | Niš
rezervisti
Srđan Aleksić, advokat i Rodoljub Vuković, Udruženje boraca rata 1999. god. Niš
Ratnim rezervistima iz Niša, koji su nedavno dobili spor pred sudom u Strazburu, stigle su za naplatu sudske takse za sporove koji su vodili pred sudovima u Srbiji.
Goranu Pešiću, jednom od rezervista, stigla je za naplatu iz Opštinskog suda taksa od 140.790 dinara. U Udruženju boraca kažu da nema razloga za brigu jer to zapravo znači da će 500 rezervista morati da plati po 250 ili 300 dinara.
- Ne znam kako je došlo do toga da ja budem nosilac, mene tad niko ništa nije pitao - kaže Pešić.
Iz Udruženja boraca rata kažu da postoji nešto više od 20 rezervista koji su nosioci lista, da su takse obavezne i da će biti plaćene. Oni dodaju da nema razloga za brigu, jer "niko ne treba da plati celu sumu već samo deo".
- Kada smo pokretali tužbu, da bismo izbegli velike sudske takse podneli smo kolektivnu tužbu. Zbog velikog broja rezervista morale su da budu napravljene manje liste sa po 500 rezervista, a svaki prvi na spisku naveden je kao nosilac liste - kaže advokat Srđan Aleksić, koji je rezerviste zastupao u svim procesima.
On objašnjava da će svako od nosioca liste dobiti obaveštenje da je u obavezi da plati oko 140 hiljada, ali da ne treba unostiti zabunu jer se ta suma deli na 500 rezervista.
- Iz našeg udruženja ovih dana šaljemo poštom obaveštenja svim rezervistima da su u obavezi da plate taj deo od oko 300 dinara. Dobili smo slučaj i država je u obavezi da nam isplati zaostale dnevnice, ali i mi imamo obavezu da rešimo te takse jer smo odbijeni - kaže Rodoljub Vuković, jedan od rezervista i nosilac liste.
Rezervisti iz udruženja apeluju na sve koji dobiju obaveštenje da što pre izmire svoja dugovanja.
- Važno je da svi rezervisti plate svoj deo takse, da ne bi stvarali probleme ljudima koji su nosioci lista. Znate, nešto mora i da se plati da bi se na drugoj strani dobilo jer da nismo bili odbijeni pred našim sudovima ne bi se vodio ni spor u Strazburu - objašnjava Aleksić.
On je dodao da je pred Opštinskim sudom proces vođen marta 2009. godine, a nakom toga i pred Višim i Apelacionim sudom. Ipak, on ne očekuje da će sa ova dva suda stići bilo kakve takse.

Ništa od isplate borcima

Vlada još nema rešenje pitanja dnevnica ratnih veterana, čiji se broj penje na 12.500. Procene su da bi rezervisti mogli da uzmu i četiri milijarde dinara

 

 

drop files here
drop files here
-->

One comment

  1. Pokret veterana Vojvodine apeluje na bivše rezerviste
    Ne nasedajte na prevare

    Pokret veterana Vojvodine poziva bivše rezerviste koji su bili mobilisani 1999. godine da ne nasedaju na mahinacije pojedinaca koji se predstavljaju kao funkcioneri naše organizacije i traže novac kako bi bile podnete tužbe protiv države za neisplaćene ratne dnevnice.

    Oni zloupotrebljavaju ime naše organizacije i ruše naš ugled, zbog čega će protiv njih biti podnete tužbe.

    Pokret veterana Vojvodine apeluje na učesnike rata tokom 1999. godine i da se ne upisuju u razna udruženja koja se ovih dana formiraju širom Vojvodine i Srbije. Takva udruženja onima koji se učlane u njih nude mogućnost da ostvare pravo na ratne dnevnice, ali pre toga traže da im uplate novac za članarinu, što je otimačina i potpuno je protivzakonito. Napominjemo da za tako nešto nema potrebe zato što će naše državne institucije napraviti plan kako da se reši ovaj problem nakon presude koju je doneo sud u Strazburu

Leave a Reply

x

Check Also

Uređenje Trga u Knjaževcu (Foto & Video)

– – U Knjaževcu je u toku rekonstrukcija keja i trga Dimitrija ...