Home / Drugi pišu / Knjaževac : Radnici sami sebi dužni

Knjaževac : Radnici sami sebi dužni

Branka Dinić - foto

Večerne novosti danas pišu o problemima radnika bivšeg preduzeća „Branka Dinić“ iz Knjaževca!

Iako je prestalo da postoji 2010, bivše preduzeće „Branka Dinić“ ima imovinu. U raspetljavanje privatizacije moraće da se uključi i lokalna samouprava.

KNjAŽEVAC – Društveno preduzeće „Branka Dinić“, nekada ugledna fabrika u kojoj su se šile košulje za čitavu Evropu, zvanično ne postoji od 2010, kada je obrisano iz evidencije Agencije za privredne registre. Jedinstven način privatizacije, u kojoj su 870 radnika i četrdesetak pravnih lica postali vlasnici firme, doveo je do problema koji ni danas ne mogu da se prevaziđu.

Rešenjem Trgovinskog suda u Zaječaru, imovina nekadašnje tekstilne fabrike „Branka Dinić“ u Knjaževcu pripala je radnicima-suvlasnicima i – posle upisa u katastar nepokretnosti – bez njihovog odobrenja, nijedan deo onoga što je preostalo neće moći da bude otuđen, odnosno prodat. Zato sada bivši radnici-suvlasnici pokušavaju da zaštite preostalu imovinu i naplate svoje vlasničke udele. Pri tome, mnogima od njih duguju se otpremnine, povezivanje radnog staža, zarade…– Čekamo neisplaćene lične dohotke, ostarili smo tamo i izgubili zdravlje, a sada ne znamo na čemu smo – svedoči Gordana Mihajlović, predsednica Odbora za čuvanje imovine „Branke Dinić“.

Inače, u prostoru nekadašnje konfekcije danas radi sedam, mahom tekstilnih firmi, koje zapošljavaju oko 200 radnika, a situaciju ne olakšava ni to što su sadašnji korisnici prostora, od kojih su neki takođe suvlasnici nad imovinom bivše „Branke Dinić“, zainteresovani da se ovaj problem konačno reši.

– Kada smo ušli u ovaj prostor, postojala je firma koja nam je naplaćivala kiriju, ali je ona ugašena i od tada više nema pravnog naslednika koji može da raspolaže tom imovinom. Firme koje trenutno ovde rade održavaju taj prostor i plaćaju porez na imovinu, pa nije tačno da bilo šta tuđe koristimo bez naknade. Uostalom, da ove firme ne plaćaju porez, to bi morali da namire svi vlasnici sa spiska, a mnogi su u međuvremenu izgubili interes za sudbinu nekadašnjeg giganta – objašnjava Dejan Miljković, nekadašnji radnik „Branke Dinić“, sada vlasnik privatnog preduzeća „MDS“.

Posle sastanka sa advokatom, oko 300 bivših konfekcionara kojima je još stalo do imovine izabralo je petočlani odbor koji će, uz pomoć advokata, sa sadašnjim korisnicima prostora pregovarati o eventualnoj prodaji ili unovčavanju svojih ackija.

Ako je ikome za utehu, i lokalna samouprava spremna je da razgovara o načinima rešavanja nagomilanih problema bivše fabrike „Branka Dinić“.Lj. TRIFUNOVIĆ – http://www.novosti.rs

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...