Home / Bezbednost / Knjaževac : Prve vesti u novoj 2015 godini

Knjaževac : Prve vesti u novoj 2015 godini

Na - 20 C - Hladnoća ledi sve oko sebe

Na – 20 C – Hladnoća ledi sve oko sebe

Novogodišnja noć u Knjaževcu i većem delu Srbije bila je vedra, ali ledena, sa temperaturama od minus 10 °C do čak minus 20 °C.

Automatska meteo stanica u Knjaževcu tačno je u 07:26 h zabeležila temperaturu od  -19.9°C , što Knjaževac svrstava u jedan  od najhladnijih gradova u Srbiji.Ledeni talas potrajaće do subote, 3.januara, nakon čega sledi pravi vremenski obrt.

U toku jučerašnjeg dana, oko 13: 30 časova došlo je do prekida u napajanju el.energijom i kvarova na elektromreži izazvanih snegom  u selima Adinac, Balinac i Drvnik.
Ekipe Elektrodistribucije iz Knjaževca i Zaječara od jutros su na terenu , gde su  uspešno sanirali sve kvarove i omogućili stanovnicima ovih sela nesmetano snedbevanje el.energijom.Strujom se preko agregata od početka decembra još uvek snabdevaju četiri sela na teritoriji Knjaževačke opštine.

Na Babinom zubu na Staroj planini jutros je  u 03:38 h izmereno -16.6 °C ,

Prema informacijam JP „Putevi Srbije“, svi auto-putevi i putevi prvog prioriteta su očišćeni od snega, u nižim predelima je dobra prohodnost, alli su kolovozi uglavnom mokri, javlja Beta.

Ugaženog snega debljine do pet centimetara ima na putevima prvog i drugog prioriteta u planinskim predelima Negotina, Zaječara, Valjeva, Loznice, Kruševca, Niša, Vranja, Sjenice, Ivanjice, Užica i Prijepolja. Slično je i na putevima preko Kadinjače, Debelog brda, zatim ka Tari, Divčibarama, Kopaoniku, Staroj planini i drugim zimskim turističkim centrima.

Na tim i nekim drugim putevima zabranjeno je kretanje šlepera i kamiona s prikolicom.

U Srbiji do petka predstoje ledeni dani, ujutro uz jak mraz od minus 20 do minus 10 stepeni, upozorio je Republički hidrometeorolški zavod.

Danas se u Srbiji se očekuje veoma hladno vreme. U jutarnjim satima mestimično će biti magle, a tokom dana malo do umereno oblačno.

Predveče se na severu očekuje naoblačenje koje će se proširiti na centralne krajeve, ponegde uz slab sneg.

– Naredna tri dana posle Nove godine će biti veoma hladna u svim mestima u Srbiji, uključujući i Beograd. Noć će biti vedra, bez vetra, ali ledena. Naročiti oprez se savetuje u konzumiranju alkohola jer usled pada i dužeg zadržavanja na snegu može doći do smrzavanja – priča za portal “Blica” meteorolog Časlav Stanojević.


Od 3. januara sledi otopljavanje.

– Prodor toplog vazduha doneće i vrlo slab sneg, ali će mraz oslabiti tako da za nas Božić očekuje toplije vreme sa temperaturama oko sedam-osam stepeni tokom dana. Do srpske Nove godine sneg će se u nižim predelima otapati, pa ćemo 14. januar dočekati u toplom i sunčanom danu – kaže Stanojević

Jutarnja temperatura biće od minus 15 na periferiji, do minus 13 stepeni u centralnim delovima Beograda, a najviša dnevna oko minus pet, a na periferiji oko minus sedam stepeni.

Očekuju se da će meteorološke prilike biti povoljnije za većinu hroničnih bolesnika. Izvestan oprez, naročito u prepodnevnim satima, i dalje se savetuje osobama sa bronhijalnom astmom i cerebrovaskularnim oboljenjima.

 

Od meteoropatskih reakcija se mogu javiti glavobolja, bolovi u mišićima i poremećaj sna.

Zbog hladnoće led na rekama

Na više reka u Srbiji zbog hladnoće prognozirana je do 3. januara pojava prvog priobalnog leda dok se na banatskim vodotokovima očekuje povećanje debljine formiranog leda. Republički hidrometeorološki zavod upozorio je danas da će do 3. januara naredne godine temperatura vode na Dunavu, Tisi i Savi imai tendenciju hladjenja, odnosno opadanja nivoa. Na Tisi se prognozira “prva pojava priobalnog leda, a na Dunavu u rukavcima i kanalima prognozira se prva pojava priobalnog leda sa kratkotrajnom pojavom delimičnog ledostaja”.

Prema podacima Uprave saobraćajne policije, putnička vozila se na graničnim prelazima zadržavaju do 30 minuta.

U toku su radovi na auto-putu E-75 Novi Sad – Beograd, kod naplatne stanice „Stara Pazova“, kao i na deonici Beograd-Niš, između Malog Požarevca i Ralje.

Na delu auto-puta E-75, između Grdelice i Vranja, vozila idu zaobilaznim putevima na četiri mesta, delom kroz naselja.

Zbog popravke puta II-A reda Beograd-Smederevo, vozila naizmenično prolaze na deonici Grocka-Brestovik.

Na delu državnog puta I-B reda Užice-Zlatibor vozila prolaze naizmenično.

Vozila prolaze naizmenično i na jednom mestu na državnom putu I-B reda broj 21, na deonici Kosjerić-Požega.


Izvor Knjaževačke vesti

 

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...