Home / Bezbednost / Knjaževac : Prijave protiv nadležnih u školi

Knjaževac : Prijave protiv nadležnih u školi

prijava

U školi gde je poginuo Sava StevanoviĆ (12), već su se dešavali teški incidenti. Ista konstrukcija prošle godine slomila jednom dečaku nogu.

Tim povodom Knjaževačka policija – Policijska uprava u Zaječaru je, 06. oktobra  ove godine, podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih lica Tehničke škole u Knjaževcu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično  delo izazivanje opšte opasnosti.

Osumnjičeni se terete da nisu postupili po odredbama Zakona o  bezbednosti i zdravlju na radu, Pravilnika o bezbednosti i zdravlju na radu i Pravilnika škole o organizaciji i sistematizaciji poslova i
radnih zadataka. Samim tim nisu preduzete potrebne mere i radnje na  obezbeđenju nastavnih sredstava škole – golova za rukomet i nije  naloženo da se ta sredstva obezbede od nekontrolisanog korišćenja za  period van radnog vremena škole.

Utvrđeno je da se nastava fizičkog vaspitanja održava u sali jer  golovi na terenu nisu bili pričvršćeni, te su samim tim i nebezbedni za rad, što je za posledicu imalo zadesnu smrt maloletnog deteta.

 

IGRALI smo fudbal kada su nas roditelji pozvali da krenemo kući. Već je bio sumrak i svi smo pošli sa igrališta. Sava je, još jednom, hteo da se uhvati za prečku gola, kao što je to činio i bezbroj puta pre toga. Video sam da se konstrukcija zaljuljala i viknuo sam mu: „Savo, pazi!“. U tom trenutku metalna konstrukcija, teška oko 70 kilograma, obrušila se. Sava je već bio na betonu, na leđima, a na njega se, svom silinom, srušio gol. Čuo sam vrisak. Oko Save se širila lokva krvi.

Ovako počinje priču dečak, star devet godina, koji je preksinoć prisustvovao stravičnoj tragediji u kojoj je nastradao Sava Stevanović (12), učenik petog razreda OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“, na koga je pala konstrukcija gola i usmrtila ga.

– Vrišteći sam otrčao preko puta i pozvao dedu Dragišu Bangića. Ubrzo se pojavila i Savina majka Maja, jer oni stanuju neposredno kod Tehničke škole – nastavlja ovaj dečak.

Dragiša Bangić, koji je pritrčao, veli da dečaka nije mogao da prepozna. Njegova majka Maja je grlila sina i pokušala da ga podigne. Plakala je i dozivala ga: „Savo, Savice, ustani…, ljubi te majka.“

 

Dragiša i Maja su zajedno dečaka podigli i ubacili u taksi. Odvezli su Savu do bolnice. Ušli su, sa lekarima, u salu. Nažalost, medicinski radnici su samo mogli da konstatuju da je nesrećni dečak preminuo na licu mesta.

U domu nesrećnog dečaka juče su odjekivali jauci. Majka Maja – zanemela. Ne može ni da govori, niti da poveruje da njenog deteta nema. Nastradao je, maltene, pred njenim očima.

– Došao sam u subotu kući, negde oko 17 časova – kroz suze kazuje Savin očuh Ljubiša Petrović. – Video sam sina da se igra sa ostalom decom. Pozvao sam ga kući i rekao mu da se obuče, jer je već bilo zahladnelo. Sava je obukao gornji deo trenerke i ponovo se vratio na igralište, a ja sam otišao do svojih roditelja.

Ljubiša, koji je Savu pazio još od kada je ovaj bio beba (otac nesrećnog dečaka je nastradao u saobraćajnoj nesreći), ističe da ga je voleo kao da je njegovo rođeno dete.

Kroz suze priča da golovi na igralištu Tehničke škole nisu pričvršćeni, a njegove reči potvrđuje i komšinica Nada Bangić.

– Prošle godine ista metalna konstrukcija koja je usmrtila Savu pala je na jednog dečaka i slomila mu nogu – priča Nada. – Još tada smo tražili da se ti golovi obezbede, ali na to niko nije obraćao pažnju. Nekoliko puta su deca na tom mestu izbegla povrede, jer je taj gol nekoliko puta padao. Ne mogu da verujem da su u Tehničkoj školi imali para da sagrade nadstrešicu za čuvanje uglja, a nisu mogli da obezbede igralište!

SAHRANA DANAS

U POLICIJI su nam kratko kazali da je istraga još u toku, ali da je izvesno da će protiv nekih lica iz Tehničke škole biti podnete prijave, najverovatnije zbog nesavesnog rada.

Obdukcija tela nesrećnog dečaka pokazala je da je imao nekoliko preloma lobanje.

Sava će, najverovatnije, biti sahranjen danas.

KAMERE SNIMILE TRAGEDIJU PO informacijama koje je naš list dobio, ceo događaj zabeležile su bezbednosne kamere postavljene na Srednjoj tehničkoj školi, čime je nedvosmisleno potvrđeno da je dvanaestogodišnji dečak nastradao nesrećnim slučajem. Naši podaci kazuju i da su ljudi koji su obavljali uviđaj i gledali snimak tragedije – plakali, dok je nekima od njih i pozlilo od scene koju su videli.

 

saopstenje mup

 

Izvor Knjaževačke vesti / Vecernje novosti

Leave a Reply

x

Check Also

Mihajlović na otvaranju deonice auto-puta od Pirota do Dimitrovgrada (Foto & Video)

Zamenik predsednika opštine Miroljub Mihajlović prisustvovao je  otvaranju deonica auto-puta od Pirota ...