Home / Drugi pišu / Knjaževac : Prigovori meštana na komasaciju u Vlaškom Polju –

Knjaževac : Prigovori meštana na komasaciju u Vlaškom Polju –

Vlasko polje komasacija

Vlaško Polje kod Knjaževca jedno je od sedam područja u kojima država u saradnji sa nemačkom organizacijom GIZ sprovodi pilot projekat komasacije zemljišta. Posle skoro tri godine taj posao se privodi kraju, većina učesnika je zadovoljna njegovim rezultatima, ali ima i onih koji smatraju da komasacija nije dobro i pravedno sprovedena.

Komasacijom je u Vlaškom Polju obuhvaćeno osamdesetak domaćinstava sa oko 200 hektara zemljišta.

Nezadovoljni učesnici kažu da su mnogi dobili manje kvalitetnu zemlju, da im parcele nisu dobro iskrčene i da sa njih nije uklonjeno veliko kamenje.

„Uzimane su obradive površine, a dati su nam žbunje i šume koje nisu ušle u komasaciju. To je deljeno ljudima“, kaže Slobodan Prvulović, dok je Vukašin Radosavljević nezadovoljan  dobijenom zemljom za koju tvrdi da nije ni slična zemlji dobrog kvaliteta koju je dao u komasaciju.

Miomir Petrović je zadovoljan komasacijom u koju je ušao sa oko 3 i po hektara zemlje. Kaže da sada ima bolji prilaz do svog imanja.

„Nama koji smo realni najvažnije je bilo da dobijemo puteve, da i to što imamo i što je dobro možemo da obrađujemo bez ikakvih problema“, objašnjava on.

Učesnicima komasacije uručena su rešenja na koja svi koji su nezadovoljni raspodelom mogu da ulože žalbe.
„Za sve one koji budu u pravuministarstvo će poništiti rešenja o nadeli i tražiti od komisije da izvrši novu nadelu poljoprivrednog zemljišta“, kaže Zoran Knežević iz Uprave za poljoprivredno zemljište ministarstva poljoprivrede.

Lokalna samouprava obećava pomoć za krčenje zemljišta i uklanjanje zaostalog kamenja sa parcela.

„Mi ćemo pokušati da rešimo deo problema time što ćemo izdvojiti dodatna sredstva za raščišćavanje terena, odvoženje kamenja koje je ostalo posle krčenja i izgradnje novih puteva. Nadamo se da ćemo tako povećati broj zadovoljnih učesnika u komasaciji“, kaže Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Komasacija u Vlaškom Polju sprovedena je na krečnjačkim terenima na oko 700 metara nadmorske visine. Na dve stotine hektara bilo je blizu 900 parcela čiji je broj ukrupnjavanjem smanjen više od tri puta. Da bi se maštanima olakšalo bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom  izgrađeno je i 18 kilometara novih poljskih puteva, iskopani su odvodni kanali i iskrčeno nekorišćeno zemljište.

Pogledajte video prilog

prigovori-mestana-na-komasaciju-u-vlaskom-polju 2
Izvor RTS

 

Leave a Reply

x

Check Also

Mihajlović na otvaranju deonice auto-puta od Pirota do Dimitrovgrada (Foto & Video)

Zamenik predsednika opštine Miroljub Mihajlović prisustvovao je  otvaranju deonica auto-puta od Pirota ...