Home / Ekologija / Knjaževac : Predlog plana upravljanja Spomenikom prirode „Dolina potoka Bigar“ –

Knjaževac : Predlog plana upravljanja Spomenikom prirode „Dolina potoka Bigar“ –

Bigar Kalna

Javno preduzeće za gazdovanje šumama „Srbijašume“ Beograd, upravljač Spomenikom prirode „Dolina potoka Bigar“, saglasno članu 54. Zakona o zaštiti prirode (Sl.gl.RS broj 36/09, 88/10, i 91/10 – ispravka), u cilju obezbeđenja učešća javnosti, stavlja na JAVNI UVID: Predlog plana upravljanja Spomenikom prirode „Dolina potoka Bigar“ za period 2016-2025.godine. Javni uvid traje u periodu od 22.04. – 20.05.2016.godine.

Predlog plana upravljanja Spomenikom prirode „Dolina potoka Bigar“ za period 2016.-2025. bilie izložen na javni uvid javnosti.svakim radinm canom od 10-13 časova u zgradi Šumske uprave Knjaževac, u Knjaževcu, Cara Dušana br. 28 i na sajtu Javnog preduzeAa za gazdovanje šumama „Srbijašume“ Beograd, www.srbijasume.rs.

JABI-IA RASPRAVA o Predlogu plana upravljanja Snomenikom prirode „Dolina potoka Bigar“ za period 2016 — 2025. godine biće održana 23.05. 2016.godine sa početkom u 11,00 časova, v zgradi Švmske vprave Knjaževac.

JP ,;SRBIJAŠUME“ Beorrad, poziva zainteresovanu javnost da izvrši uvid u Predlog plana upravljanja Spomenikom prirode..„Dolina potoka Bigar“ za period 2016 — 2025. godine i dostavi mišljenje, primedbe i predloge u pisanom obliku na adrese: JP „Srbijašume“, ŠG „Timočke šume“, Boljevac, Dragiše Petrovića 5 ili JP„Srbijašume“, Bulevar Mihajla Pupina 113, 11070 Novi Beograd. Osoba za kontakt: dipl.inž.šum. Dejan Miletih , tel. 01 1/71 1-34-10; e mail>dejan.miletic@srbijasume.rs.

Na putu  Knjaževac – Pirot, nalazi se omiljeno stajalište putnika – Bigreni vodopad na Stanjinskoj reci. Na lokaciji postoji obeležena pešačka i biciklistička staza dužine 3 km, koja vodi pored toka Bigrenog potoka i Manastira Svetog Onfurija. Ipak, mnogi sa tog izletišta odlaze ne videvši kaskadna krečnjačka jezerca na rečici iznad velikog vodopada.
Jezerca neobične plavo – zelene boje sakrivena su u gustom rastinju nekoliko stotina metara iznad vodopada. Njihove prirodne lepote poznate su, uglavnom, samo lokalnom stanovništvu.

Izvor Bigrenog potoka nalazi se oko trista metara uzvodno od krečnjačkih bazenčića i u narodu je poznat kao „ludo vrelo”. Iz njegove hladne i mineralima zasićene vode preko palih grana, stabala i lišća taloži se krečnjak stvarajući brane. Bigar se hvata za masu drveta u vodi i pravi neprobojnu branu iznad koje nastaje jezero. Iz njega voda ističe pa se preko sledeće prepreke u rečnom koritu, bigar opet taloži praveći novu branu i novo jezero.

Na potezu iznad i ispod jezera nekada je žito mlelo dvanaest vodenica. Vodenično kamenje odavno se ne okreće, a ostatke zgrada obraslo je zelenilo.

 Galerija
took

 

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : Časopis „Istok“, broj 10

Novi, jubilarni broj „Istoka“ je sa 220 strana do sada najobimniji. „Istok“ ...