Home / Humanost / Knjaževac :Planinarski uspon na Tupižnicu „In honor of my donor“

Knjaževac :Planinarski uspon na Tupižnicu „In honor of my donor“

In honor of my donor

Planinarsko društvo „Babin zub“ i novoosnovano Udruženje „BUK“  organizuju 12. septembra planinarski uspon na Tupižnicu (1162  m.) „In honor of my donor“ u čast donora 23-godišnje Sandre Živković iz Knjaževca, koja je pre dve godine imala transplantaciju pluća u Beču.

Ova planinarska akcija deo je nacionalne kampanje „Produži život“ koju sprovode Ministarstvo zdravlja i RTS. Osim planinarenja, učesnici će imati priliku da se od lekara informišu o značaju zaveštanja organa i potpisivanja donorskih kartica, kao i da na licu mesta potpišu donorske kartice. Prihod od prodatih majica sa uspona biće uplaćen Udruženju za cističnu fibrozu Srbije, bolesti koja je razlog Sandrine transplantacije.

Sandra Živković, budući diplomirani geograf turizmolog, u jesen 2014. godine organizovala je uspon na Tupižnicu, atraktivnu planinu u neposrednoj blizini rodnog Knjaževca kako bi odala počast nepoznatom donatoru koji joj je omogućio da diše punim plućima i snove pretvara u stvarnos .

Na Tupižnicu se kreće iz Bučja, a planirano je da akcija traje od 8 do 17 časova Organizovan je besplatan prevoz iz Knjaževca, a obavezno je prijavljivanje najkasnije do 9. septembra na: udruzenjebuk@gmail.com.

„Pozivamo Vas da zajedno odamo počast osobi čijim plućima Sandra diše i na taj način širimo svest o značaju zaveštanja organa i potpisivanju donorskih kartica“, poručuju organizatori.

Organizatori planinarske, edukativne i humanitarne akcije su:  Udruženje “Buk”, Planinarsko društvo Babin Zub, Turistička organizacija opštine Knjaževac, Udruženje “Mladi za turizam”, Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbije.

U nastavku teksta možete videti satnicu Planinarskog uspona na Tupižnicu.
 

Tupižnica je planina u istočnoj Srbiji, poznata je pod imenom Lasovačka planina. Nalazi se severozapadno od knjaževačke i jugozapadno od zaječarske kotline, sa leve strane Belog Timoka. Pripada istočnoj zoni mlađih krečnjačkih planina i ima meridijanski pravac pružanja. Na zapadu završava visokim stenovitim odsekom,(Lasovački kamen 1160 m) a na istoku ima izgled blago nagnutog platoa.

Najviši istoimeni vrh dostiže visinu od 1162 m. Najveći deo planine izgrađen je od krečnjeka,, pa se na njoj sreću mnogi površinski i podzemni kraški oblici reljefa. Šumski prekrivač Tupižnice je dosta uništen. Na planinske pašnjake izgoni se stoka. Na najvišem delu Tupižnice je televizijski relej, do kojeg vodi asfaltiran automobilski put.
Leave a Reply

x

Check Also

Koncert ansambla KOLO – 4.oktobra

Dom kulture Knjaževac u subotu 4.novembra organizuje koncert ansambla KOLO. Početak koncerta ...