Home / Timocka krajina / Knjaževac / Knjaževac : Otvorena „Putujuća izložba reči“ – (Foto & Video) –

Knjaževac : Otvorena „Putujuća izložba reči“ – (Foto & Video) –

DSC00706
Zavičajni muzej Knjaževac i udruženje In Akt iz Beograda započeli su manifestaciju Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 likovno-jezičkim radionicama.Sinoć je u Zavičajnom muzeju u Knjaževcu održano  svečano otvaranje  “ Putujućoj izložbi reči“

Otvaranje izložbe Putujuće izložbe REČI udruženja In Akt, izložba predstavlja reči iz srpskog jezika – lokalizme, arhaizme, savremeni govor, primere iz književnosti · i njihove ilustracije u različitim umetničkim tehnikama (akvarel, fotografija, grafički dizajn, muzika…). Okrenuta najširoj javnosti, Putujuća izložba reči omogućava stvaralački i interaktivan pristup srpskom jeziku kao živom, svežem. autentičnom. bogatom sredstvu komunikacije.

U svetu u kojem živimo dolazi do izjednačavanja različitosti – kulturnih, jezičkih, muzičkih, tehnoloških, načina života, oblačenja… Različitost, izvor života na planeti, polako nestaje. Jedan od glavnih pokazatelja ovog procesa jeste i gubljenje stvaralačke moći jezika: govorni i pisani jezik više ne prate život naroda koji ga koristi, već postaju pasivni, preuzimajući reči iz dominantnog jezika ili globalne kulture, ne stvarajući sopstvene reči. Izložba reči se bavi upravo ovim gorućim problemom srpskog jezika. Cilj projekta je predstavljanje prikupljene baze reči i to u vidu izložbe koja će ukazati na ona mesta na kojima je srpski jezik živ i svež. Namera je da u projekat budu uključeni jezički stručnjaci, pisci, pesnici, vizuelni umetnici, deca i najšira publika.

-Od 12. do 21. maja posetioci svih generacija moći će da uživaju u bogatom programu. Tema ovogodišnje manifestacije je “Moj grad, moj muzej” tako da će svi programi biti prilagođeni kultorno istorijskom nasleđu našeg grada.

Večeras u Zavičajnom muzeju Knjaževac u okviru programa manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, razgovaramo o vili Džervin, nekadašnjoj vili Cvetković, spomeniku kulture, nekada simbolu grada… uz svesrdnu pomoć porodice Todorović, naše mlade koleginice Milica Mihajlović i Milena Muminović podsetiće nas na nekadašnji sjaj ovog objekta i velika dostignnuća njenog prvog vlasnika Đoke Cvetkovića.

Subota je dan za vožnju biciklom, uživanje u slobodnom vremenu sa porodicom i drugarima i obilazak muzeja na biciklu. Pozivamo Vas da nam se pridružite u organizovanoj vožnji biciklima od Zavičajnog muzeja Knjaževac do Arheo-etno parka u Ravni. Vidimo se u subotu 14.05.2016. u 10:00 ispred Zavičajnog muzeja Knjaževac u Karađorđevoj 15 – poručuju organizatori.

U nastavku teksta možete videti snimak otvaranja Putujuće izložbe REČI sa pratećim fotografijama.

 


Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...