Home / Ekologija / Knjaževac : OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“ učesnik u međunarodnom programu „Eko-škole“ –

Knjaževac : OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“ učesnik u međunarodnom programu „Eko-škole“ –

Eko skole

Povodom obeležavanja Svetskog dana biodiverziteta učenici više od 30 škola širom Srbije, koje učestvuju u međunarodnom programu „Eko-škole“, postavili su hranilice za vrapce u svojim školskim dvorištima, kako bi pomogli ovim pticama, čija se brojnost smanjuje u Evropi.OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar iz Knjaževca je jedna od Škola koja učestvuje u u međunarodnom programu „Eko-škole“.

Svetski dan biodiverziteta obeležava se svake godine 22. maja, sa ciljem da se podigne svest javnosti o značaju očuvanja životne sredine i važnosti zaštite ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Strukovno udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“, uz podršku kompanije Vip mobile, zajedno sa učenicima škola širom Srbije, odlučili su da ovaj dan obeleže postavljanjem hranilica za vrapce čija se brojnost neprestano smanjuje. Iako ne spadaju u ugrožene i zaštićene vrste, malo je poznato da je populacija vrabaca u Srbiji u opadanju. S obzirom na to da su sitniji i slabiji od drugih ptica, vrapci polako gube bitku za hranu, a njihov opstanak najviše zavisi od ljudi, zbog čega su školarci odlučili da zaštite vrapce i omoguće im da se hrane u njihovim školskim dvorištima.,

Neke od škola koje su izradom hranilica za vrapce obeležile Svetski dan biodiverziteta su: PU „Vila“ (Vrdnik), Vrtić „1001 radost“, International nursery and primary school Belgrade, Savremena gimnazija, OŠ Drinka Pavlović, OŠ „Vuk Karadžić“ i OŠ „Vožd Karađorđe“ (Beograd), PU „Sunce“, OŠ Arsenije Loma, OŠ „Desanka Maksimović“, OŠ „Momčilo Nastasijević“ (Gornji Milanovac), OŠ „Takovski ustanak“ (Takovo, Gornji Milanovac). PU „Suncokreti“ (Vladimirci), OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“ (Knjaževac), OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Milica Pavlović“ (Čačak), OŠ „Vožd Karađorđe“ (Leskovac), OŠ „Branko Miljković“ (Niš), OŠ „Lela Popović“ (Miljkovac), MTŠ „14. oktobar“ (Kraljevo), OŠ „Dimitrije Tucović“ (Čajetina), OŠ „Rade Dodić“ (Milutovac-Trstenik), ŠOSO „Vuk Karadžić“ (Sombor).

 

Obeležavanje Svetskog dana biodiverziteta samo je jedna od brojnih aktivnosti projekta Vip ekomotivacija u međunarodnom programu „Eko-škole“. U ovom projektu učestvuje više od 40 obrazovno-vaspitnih ustanova širom naše zemlje, a cilj je jačanje svesti mladih o značaju očuvanja životne sredine, organizovanjem predavanja i radionica na ovu temu, obeležavanjem značajnih eko-datuma, učešćem u eko kvizu, uređenjem školskog dvorišta i izgradnjom eko-bašti. Učešće u najvećem broju aktivnosti, školama omogućava sakupljanje poena, pa će na kraju školske godine tri škole sa najvećim brojem bodova osvojiti vredne nagrade, kao i titule „Ekomotivatora”.
 

 

 

Leave a Reply

x

Check Also

Festival hrišćanske kulture u Zaječaru (Video)

Pod okriljem II Festivala hrišćanske kulture, Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion ...