Home / Kalna / Knjaževac : Odstreljen jelen kapitalac (Foto)

Knjaževac : Odstreljen jelen kapitalac (Foto)

Na prostoru Stare planinu u lovistu “Babin Zub” kojim gazduje Lovačko Udruženje “Midžor” iz Kalne,  24.septembra 2017 godine odstreljen je kapitalni jelen 18 sterac!

Ovaj kapitalan primerak jelena odstreljen je na obronku Stare planine na mestu zvanom Golaš.Kapitalca je odstrelio Slobodan  iz Niša pod nazivom Bobi zuba.

Prema rečima čelnih ljudi iz Lovačkog Udruženja “Midžor” iz Kalne” ovakav primerak jelena kapitalca za sada je odstreljen samo u ovom lovištu na celoj teritoriji Srbije, a prema nekim podacima i Evrope.Inače lovni turizam na teritoriji opštine Knjaževac je u porastu i u budućnosti bi mogao biti jedan od glavnih pokretača razvoja turizma u ovoj opštini.

Okružen masivima Tresibabe, Tupižnice i Stare planine, Knjaževac sa okolinom čini idealno područje za lovni turizam. Na ovom području postoje četiri lovišta ukupne površine oko 60000 hektara: “Tupižnica”, “Srbija šume II”, “Tresibaba”, i “Midžor-Kalna”. Od divljači su najzastupljenije: trofejna divljač, fazan, vidra, zec. Ovo otvara mogućnosti za dolazak lovaca koji smeštaj mogu naći kako u obližnjim selima, tako i u lovačkim kućama.




Lovištem Babin zub, gazduje lovačko udruženje “Midžor” iz Kalne. Prostire se na površini od 28.000 hektara, i na teritoriji je 14 seoskih naselja, čiji je zajednički naziv Budžak. Nadmorska visina je od 500 do 2000 metara, od pitomih brdovith do teških, visoko planinskih terena. Gotovo cela teritorija lovišta je pristupačna za terenska vozila, a do svakog dela lovišta može se stići pešačenjem.

U najvišem delu lovišta, prema granici sa Bugarskom, najviše ima običnih jelena, velike telesne mase i trofejne vrednosti. Divlja svinja, kao najčešće lovljena divljač, nastanjuje celo lovište i po broju je iznad kapaciteta, a čest je i odstrel jakih veprova sa masom oko 250 kilograma . Srneće divljači ima na celom prostoru, a vrednost srndaća je od prosečne do odlične. Hajka na vukove se tradicionalno organizuje u februaru. Od ostale divljači, koja se redje lovi ili je zaštićena, tu su šakal, jazavac, divlja mačka, kuna belica, lisica, vidra, zec, tvor, a od ptica jarebica, golub grivnaš, grlica, prepelica, kao i više vrsta jastrebova i sova.

Zavisno od potrebe i vremenskih uslova, u lovište se unosi živa divljač (jarebica kamenjarka), prihranjuje se divljač, postavljaju solišta, izgradjuju čeke i objekti. Takodje, održavaju se putevi i proseci kroz lovište, kako bi lovci i turisti mogli da uživaju u lepoti, ali i da osete draž lova u pravom planinskom lovištu, kakvo je Babin zub, u senci vrhova Stare planine.

Na području Stare planine, nalazi se veliki broj potoka, u kojima se može pecati pastrmka potočara, klen, krkuša, belica, a ima i rečnih rakova.

 

 

У оквиру ловишта на Тупижници постоји резерват за јеленску дивљач, фазанерија са око 1 500 фазанских пилића, одређени део за лов на дивље свиње, и ограђени терен за обуку паса за лов на дивље свиње.

Ловиште “Стара планина” лоцирано је на источним падинама Старе планине. Лови се јелен, срна, лисица, дивља свиња, вук.

Ловиштима управљају три ловачка удружења, која се налазе у Кални, Минићеву и Књажевцу.

 

Ловачко удружење Књажевац
адреса: Кеј Вељка Влаховића 19
телефон: 019 731 705

Ловачко удружење Књажевац располаже са два ловачка дома.

 

Ловачко друштво Минићево
адреса: Минићево, ул. Трг слободе б.б.
телефон: 019 769 605

 

Ловиште у функцији има следеће ловне објекте: 8 стабилних чека, 15 чека на дрвету, 30 хранилишта за крупну дивљач, 20 хранилишта за фазане и јаребице, 170 солишта и 40 појилишта. Задњих година развија инострани ловни туризам и у понуди су тренутно терени за обуку паса птичара, лов пољске јаребице које има у великом броју, препелице и шумске шљуке. За праве заљубљенике лова и природе нуди гостопримство у 10 реновираних ловачких колиба у срцу ловишта и неколико викендица које су такодје у власништву ловаца на планини Тупижници и Старој планини.

Ловачко друштво Минићево нуди прихват гостију у приватном смештају базиран на изворном ловном туризму у колибама и викендицама у ловишту

[FAG id=50271]

 




x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...