Home / Bezbednost / Knjaževac : Od škole do kuće po mrklom mraku

Knjaževac : Od škole do kuće po mrklom mraku

deca

Opasnost ! Đaci po mrklom mraku žure svojim kućama

Građani jednog od Knjaževačkih naselja  Dubrava i Boševo, čija deca idu u tamošnju osnovnu školu protestvuju jer u okolini škole nema dovoljno javne rasveta, pa su deca prinuđena da se po mraku kreću prelazeći preko neosvetljenih  ulica.

Milica M. iz Boševa vidno revoltirana kaže da zbog mraka neko stalno mora da ide po decu u osnovnu školu ,,Dubrava“ koja se nalazi na skoro 3 kilometara od njihove kuće. „Mogu vam reći da uopšte nije prijatno da pustim dete da se vaća kući samo. Ipak uvek neko mora da ih čeka, jer je suviše mračno za decu“, tvrdi Milica.

Situacija se pogoršala zadnjih dana kada je gotovo 2 kilometara ulice kojom svakodnevno naša deca idu u školu ostalo bez javne rasvete.Radi se o ulici koja se proteže iznad ,,kasarne“ u Knjaževcu – 4.septembar koja je u potpunom mraku u šta se uverila i novinarska ekipa ,,Knjaževačkih vesti“.Na putu od škole do svojih kuća nailazili smo na par grupica veoma male dece koja iako vidno uplašena pokušavaju po mrklom mraku da bezbedno dođu do svojih kuća.

Vojkan D. koji je pratio jednu od grupica mališana kaže da je najveći problem i strah među roditeljima od velikog broja pasa lutalica koja po mrklom mraku često kidišu na decu koja se vraćaju iz škole.Roditelji pokušavaju da se organizuju da neko od njih stalno odlazi po decu koju plaši mrak, ali i nas starije hvata jeza kada vidimo mračne ulica ispred sebe.


deca 2

Najteže je zimi kada se deca kreću po velikom snegu, a izgladneli psi ih svakodnevno prate i plaše svojim lajanjem i zavijanjem.Dešavalo se da deca dođu vidno uplakana iz škole jer ih je u mraku uplašio čopor pasa koji ih kilometrima prati.Bilo je i slučajeva da psi kidišu na decu i da pokušavaju da ih ujedu.Pojedina deca od straha ne smeju da se vrate kućama već uplakana dozivaju svoje roditelje da ih bezbedno isprate iz škole.

Milan M. nam otlriva da pored pasa najveći problem prave bahati i pijani vozači koji koriste ovaj ,,alternativni“ put kako bi izbegli policijkse patrole.Put kojim se deca vraćaju iz škole je paralelan sa glavnim – regionalnim putem Niš – Zaječar koji prolazi kroz Knjaževac.Većina vozača koji su pod dejstvom alkohola, ali i onih koji voze neregistovana vozila ili sl. koriste ovaj ,,neosvetljen“ put kako bi izbegli policijske patrole.Na ovoj deonici  vozi se veoma brzo i bez poštovanja pešaka.Saobraćajne signalizacije gotovo i da nema, a često se noću dešava da  neregistoavna vozila voze  bez svetala.U  zadnje vreme na ovoj deonici imamo pojačan transport  drva  neregistovanim kamionima i šleperima, što je veoma opasno za bezbednost dece jer su kamioni pretrpani i neosvetlejni, a većinom su i sama drva ,,nečekićana“ te šoferi punim gasom bez obzira na decu u mraku pokušavaju da koristeći ovaj ,,alternativni“ put umaknu policiji i kontroli.

Veoma često dešava se da deca usled mrklog mraka upadnu u ,,poluzakrpljene“ rupe na ovom delu putu.Pri tome se sešavaju  uganuća i išćašenja, a u zadnje vreme deca dolaze mokra do gole kože jer su ih nesavesni vozaći svojom bahatom vožnjom pokvasei.Đaci nemaju gde da se sklone jer pored puta ne postoji pešačka staza niti trotoar već samo gomila trnja i granja koja dodatno otežava preglednost.Taj deo puta je sa jedne strane gotovo pust jer se proteže tik iznad napuštene vojne kasarne i bodljikave žice.Upravo se u napuštenoj kasarni psi i okupljaju u čopore, a tamo i žive i razmnožavaju se bez kontrole.

Deca su obavezna da idu u školu tako kaže zakon, ali je neko i dužan da popravi rasvetu i obezbedi bezbedan put od kuće do škole.Roditelji su dodatno izrevoltirani i zabrinuti  nesrećnim slučajem koji se desio u dvorištu Srednje Tehničke škole u Knjaževcu gde je u školskom dvorištu nastradao dvanestogodišnjak.Kažu da ukoliko niko od nadležnih uskoro ne poveća bezbednost dece na putu od kuće do škole možemo očekivati da se svakog momenta nešto slično desi i našoj deci koja su svakodnevno izložena ,,nepotrebnom “ riziku.

 

Ekipa KNjaževačkih vesti  na licu mesta imala je prilike da se uveri da je kretanje pešaka usled mraka veoma otežano u ovom delu Knjaževca.U Mesnoj zajednici ,,Dubrava“ dobili smo odgovor da znaju za ovaj problem i da će se založiti da isti što pre bude rešen, kako bi deca i ostali pešaci nesmetano mogli da se kreću.

Na jučerašnjoj  sednici Opštinskog veća razmatrana je bezbednost učenika u knjaževačkim osnovnim i srednjim školama; obrazovnim ustanovama naloženo je da izvrše procenu rizika, dostave izveštaj i iskažu finansijske potrebe u cilju smanjenja i otklanjanja rizika.

Članovi Opštinskog veća usvojili su zaključke:

– predlaže se školama i Predškolskoj ustanovi na području opštine da pojačaju aktivnosti na preduzimanju mera u cilju maksimalne bezbednosti učenika i zaposlenih, u saradnji sa nadležnim organima i u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu.

– nalaže se svim školama i Predškolskoj ustanovi da u roku od 10 dana od dana prijema zaključka izvrše procenu rizika u saradnji sa stručnim licima i da nakon utvrdjenog činjeničnog stanja dostave izveštaj i iskažu finansijske potrebe radi obezbedjivanja finansijskih sredstava iz budžeta Opštine u cilju smanjenja i otklanjanja eventualnih rizika.

Nadamo se da će se neko u cilju povećanje bezbednosti dece iz Dubrave ozbiljno pozabaviti ovim slučajem dok ne bude kasno.


izvor Knjaževačke vesti

 

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževčani na Festivalu borilačkih sportova BUDO 2017

Na Trgu oslobođenja u Zaječaru, u subotu, 16. septembra, biće održan Festival ...