Home / Drugi pišu / Knjaževac : Nemačka vraća Srbiji lažne azilante

Knjaževac : Nemačka vraća Srbiji lažne azilante

Nemačka vraća Srbiji lažne azilante

Dragan Cvetković je šef mesne kancelarije u Minićevu. U razgovoru za „Vesti“, Cvetković otkriva uzrok vraćanja Roma, koji su pobegli na Zapad tražeći novac…

Povratak velike grupe Roma, tzv. azilanata iz Nemačke, očekuje se tokom marta u njihovom zavičajnom selu Minićevo kod Knjaževca, jer su im nemačke vlasti odbile zahtev za azil. Koliko njih se vraća?

– U selu niko ne zna koliko će ih biti vraćeno u ovoj turi, niti koliko ih ima u inostranstvu. U Nemačku, Austriju i Švajcarsku je otišlo između 300 i 500 ljudi za dvadesetak godina i većinom su pravoslavni Romi. Neki sad imaju i po desetoro školske dece koja u inostranstvu idu u školu, a samo malobrojni su stekli regularne papire za boravak.

U koju zemlju najviše idu?

– Minićkim Romima iz zaseoka Kulište Nemačka je omiljena destinacija za traženje azila. Odlaze pod izgovorom da idu kod rodbine ili turistički, a čim stignu, traže azil i dok se situacija ne razreši žive na teret zemlje u koju su došli.

Šta je uslovilo da Romi idu masovno po azil?

– Potencijalni azilanti, koji su iz Minićeva odlazili početkom devedesetih godina prošlog veka, deportovani su posle dve decenije i dobili velike pare za otpremninu od nemačkih vlasti, pa su tim novcem u selu kuće i okućnice kupovali, neki su palate podigli, mercedese voze.

Da li sad žive u Kulištu?

– U Kulištu se nisu dugo zadržavali. Iako neki imaju zemlju, poljoprivreda im nije jača strana. Malo bi se bavili švercom ili korparskim zanatom, sporadično i krađom, pa opet put pod noge. U zakonskoj proceduri promene ime i prezime, jer na to svako ima pravo, izvade nove pasoše i ponovo odlaze u Zapadnu Evropu da traže azil i neko vreme žive o trošku države u koju uđu. I tako ukrug.

A oni koji su nedavno vraćeni?

– Pošto su sad azilantske procedure skraćene, kad ih vrate u Minićevo, jedno vreme žive od državne socijalne pomoći i dečjeg dodatka i nigde ne rade. Ipak, po već oprobanom receptu promene identitet pa opet u beli svet. Deviza im je da je bolje biti sirotinja u bogatoj, nego bogat u siromašnoj državi. U selu ostaju stari, ima ih oko pedesetak duša. Ti naši Romi dobri su i miroljubivi ljudi. Učestvuju u društvenom životu sela i seoskim akcijama.

izvor vesti-online.com

Leave a Reply

x

Check Also

Prezentacija rakija brenda “Gospodska“ (Foto & Video)

– U Domu kulture u Knjaževcu je krajem protekle nedelje Firma “Frutimo“ ...