Home / Timocka krajina / Knjaževac / Knjaževac na takmičenju u uvođenju elektronske uprave – eOlimpijadi

Knjaževac na takmičenju u uvođenju elektronske uprave – eOlimpijadi

e uprava knjazevac

Takmičenje opština u uvođenju elektronske uprave otvoreno je u Beogradu. Rame uz rame Zaječar, Niš i još 33 lokalne samouprave takmičiće se u elektronskim uslugama. Pobediće ona koja u naredna četiri meseca uvede najviše aktivnih usluga. Tutin za sada vodi, nudi čak 21, ali grad Beograd najavljuje 35.

Pano na ulazu u zgradu opštine Knjaževac govori da je Knjaževačka opština jedna od učesnika u ovom takmičenju.Građani na portalu e-uprave mogu da pogledaju koje su e-usluge Knjaževačke lokalne samouprave  trenutno dostune putem interneta.

Zbog zahteva za izdavanje građevinskih ili lokacijskih dozvola, ili prijava saobraćajnoj, građevinskoj i komunalnoj inspekciji građani neće morati da kampuju na šalterima.

Krštenicu, venčani list ili dokaz o slobodnom bračnom stanju moći će da naruče internetom.

„Ima 40-ak drugih usluga koje bi građani već sada mogli da dobiju sa bilo kog kompjutera, terminala, umesto da stoje u redu“, kaže Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave

Šta o tome misle građani najbolje pokazuje milion podnetih zahteva na portalu e-Uprava.


Najbolji onlajn rezultat postigle su do sada Loznica i Sremska Mitrovica. Međutim, nisu sve lokalne samouprave tako predusretljive. Poziv za Olimpijadu nisu prihvatile čak 134. opštine.

Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu, to objašnjava time što opštine nisu dovoljno informisane.

„Opštine ne znaju da mi dajemo potpuno besplatan servis, plaše se da procese organizuju malo drugačije“, kaže Stojanović.

Dosadilo vam je da čekate u redovima na šalterima opštinskih i gradskih uprava? Spisak opština u kojima ste morali da čekate u redu od danas se smanjuje.

Kako bi se povećao broj opština, koje pružaju svoje usluge elektronski na Portalu eUprava i povećao broj građana koji koriste te usluge, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Direkcija za elektronsku upravu uz podršku Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu organizovali su takmičenje pod nazivom „Olimpijada eUprave“.

Olimpijadu eUprave je otvorila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički. Tom prilikom je uručila nagrade do sada najboljim opštinskim i gradskim upravama u ovoj oblasti, Loznici i Sremskoj Mitrovici.

Nacionalni Portal eUprava je objavljen i dostupan javnosti od juna 2010. godine i od tada se kontinuirano održava, razvija kroz nova tehnička unapređenja i funkcionalnosti.

Direkcija za elektronsku upravu

Trenutno svoje usluge putem portala eUprava nudi 116 organa državne uprave i lokalne samouprave, i ukupno je do sada podneto 1 000.000,00 zahteva. Ima i lokalnih samouprava koje nisu shvatile značaj i prednosti ovog sistem, iako za to nemaju nikakvih troškova, a uvođenje bi donelo koristi i za građane i za samu administraciju.

Direkcija za elektronsku upravu

Na takmičenju ”Olimpijada eUprave” prijavilo se 34 jedinice lokalne samouprave i Uprava za zajedničke poslove organa teritorijalne autonomije.

Pored mnogih koje su već implentirale usluge na Portalu, posebno bi izdvojili nove opštinske i gradske uprave, koje će po prvi put generisati usluge na Portal eUprave i svojim građanima omogućiti lakše ostvarivanje svojih prava putem Interneta:

Vladičin Han, Bojnik, Priboj, Aleksandrovac, Nova Varoš, Vrnjačka Banja, Bač, Stara Pazova, Negotin, Kosjerić i Tutin.

Međutim, po prvi put će i beogradske opštine postaviti svoje usluge na Nacionalni Portal eUprava i to: Novi Beograd, Vračar, Zvezdara, i Stari Grad, zatim gradovi: Pančevo, Novi Sad, Smederevo, Niš, Kruševac, kao i Gradska uprava Beograd, te Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa.

Svaki od ovih organa kreirao je od 15-20 elektronskih usluga za građane i privredu koje su od sutra dostupne na Nacionalnom portalu eUprava www.euprava.gov.rs .

„Elektronska uprava je najsigurniji način da se smanje redovi, troškovi, u dobroj meri smanji korupcija, pojača transparentnost i efikasnost u radu“, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički. Pohvalivši najbolje eOpštine koje učestvuju na Olimpijadi eUprave, Udovički je postavila pitanje kako je i dalje moguće da postoje jedinice lokalnih samouprava koje danas nisu ovde i kojima još uvek nije jasno da im treba relativno malo prilagođavanja, malo troškova da bi zauzvrat ostvarili velike uštede i što je najvažnije olakšali živote svojih sugrađana“.

Ona je naglasila da će ovo Ministarstvo dati sve što je u njegovoj moći da podigne svest javnosti o prednostima korišćenja portala eUprava i da predstavnici opština koje danas nisu prisutne, budu tu sledeće godine“. Udovički je pozvala građane da to zahtevaju od svojih jedinica lokalnih samouprava, a njihove predstavnike da izvuku maksimum iz portala, kako bi građani mogli sa minimum napora, a sa najviše efikasnosti i transparentnosti dobiju šta im treba.

Potpredsednica je najavila da će se do kraja godine napraviti nacrt Strategije o uvođenju eUprave, koja će obuhvatiti i formiranje neophodnih registara o građanima, adresama i svojini“. Uporedo, Ministarstvo ima instrumente kao što je upotreba portala, koji može ozbiljno da unapredi nivo servisa, zaključila je potpredsednica srpske Vlade.

Danas je u okviru takmičenja ”Olimpijada eUprave” potpisan memorandum o dugoročnoj saradnji između Direkcije za elektronsku upravu i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. Sporazumom je precizirano da će studenti kao praksu imati generisanje usluga na nacionalnom Portalu eUprava, kao pomoć opštinskim i gradskim upravama.

Pobednik takmičenja ”Olimpijada eUprave” će biti proglašen tek posle 4 meseca praćenja rada organa koji se prijavio na takmičenje. Onaj organ koji, shodno broju stanovnika, kreira najviše usluga i obradi najviše zahteva će biti pobednik i dobiće vrednu nagradu.

Veliki problem kod razvoja eUprave je nepostojanje čvrstih mehanizama koordinacije koji bi omogućili harmoničan razvoj i funkcionisanje elektronske uprave. Bez tih mehanizama razvoj zavisi od stepena razumevanja i dobre volje pojedinih organa, što dovodi do usporenog razvoja.

Za dalju modernizaciju državne uprave neophodno je obezbediti da se svi organi državne uprave i jedinice lokalne samouprave uključe na Nacionalni Portal eUprava.

Na poziv se odazvalo samo 35 od 169 lokalnih samouprava, što jeste pokazatelj nedovoljne svesti i volje da se sarađuje. Ne postoji Zakon kojim bi im to propisao kao obavezu.

Direkcija za elektronsku upravu

eUprava je katalizator demokratizacije društva i reforme državne uprave i bez njene upotrebe na svim nivoima ne postoji suštinska reforma državne uprave. Direkcija za elektronsku upravu i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave užurbano radi na podizanju svesti svih aktera javne uprave o značaju korišćenja nacionalnog portala.

Korišćenjem Portala eUprava građanima je omogućena lakša komunikacija sa državnim organima i javnom administracijom, jednostavnije pronalaženje dokumenata i podnošenje zahteva i prijema rešenja i ostalih dokumenata.

 


 

Izvor Knjaževačke vesti /http://www.rts.rs/http://www.euprava.gov.rs

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževčani na Festivalu borilačkih sportova BUDO 2017

Na Trgu oslobođenja u Zaječaru, u subotu, 16. septembra, biće održan Festival ...