Home / Knjaževac / Knjaževac : Muzika uživo za Dan zaljubljenih

Knjaževac : Muzika uživo za Dan zaljubljenih

Širom sveta danas se proslavlja Dan zaljubljenih, poznat i kao Valentinovo, a u Srbiji kao Dan Svetog Trifuna.

Dan Svetog Valentina, poznatiji kao Dan zaljubljenih, u zapadnoj varijanti i Valentinovo, praznik je koji se proslavlja 14. februara svake godine. Posredno ili neposredno ga obeležava veliki broj ljudi širom sveta, iako je ovaj dan obično radan. Dan zaljubljenih je danas sekularan, dok je, u današnjem obliku, izvorno u pitanju praznik Protestantske i Rimokatoličke crkve.

Sem zapadnih, ovaj dan obeležava i Pravoslavna crkva, ali pola godine kasnije, 12. avgusta. Svetac kojeg pravoslavci slave 14. februara po gregorijanskom, odnosno 1. po julijanskom kalendaru, jeste Sveti Trifun, zaštitnik vinove loze, te vinogradarstva i vina. Taj praznik se naziva Trivundan.

Knjaževački ugostitelji povoodm dana zaljubljenih pripremili su i oovga puta bogat umetničko zabavni program:

Rock cover bend iz Beograda po prvi put u našem pabu!

Srećan dan zaljubljenih u vino! 😉
Danas, u slavu svetog Trifuna zaštitnika vinogradara i gostioničara, sva naša vina su na akciji…
Živeli i dobrodošli! Rakia Pub Knjaževac.

Za sve zaljubljene i oni koji to nisu.😊 Provedite sa nama jos jedan praznik uz prijatanu atmosferu, dobru hranu i pice! Dobrodosli! 😊Za sve zaljubljene i oni koji to nisu.😊 Provedite sa nama jos jedan praznik uz prijatanu atmosferu, dobru hranu i pice! Dobrodosli! 😊

Klub Restoran 18 Stara Barutana – večeras Flash Band

Cafe Club JNA je za Dan zaljubljenih , 14.februar 2017 godine obezbedio odličan provod uz „Dobričko Bend“.

Ne propustite odličan provod uz muziku uživo !!!

Zavičajni muzej Knjaževac u utorak 14.februara u 19časova organizuje 26. veče otvorenog srca.

Gost večeri je arheolog Bora Dimitrijević, konferansije je Darko Božić, muzički gost Dragan Ilić-Spaček.




Proslava Valentinova (dana) u početku je bila namenjena nekolicini istoimenih ranohrišćanskih svetaca. Najpoznatija martirologija (način na koji neko postaje svetac-mučenik) Valentina jeste ta da je pogubljen jer je venčavao vojnike, što je tadašnji rimski car Klaudije II strogo zabranio, smatrajući da su oženjeni muškarci loši vojnici. Prema verovanju, dok je odlazio da mu odrube glavu, Valentin je slepoj tamničarevoj ćerki poslao pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti za ukazanu pažnju. Bilo je potpisano „od tvog Valentina”.

Dan Svetog Valentina je prvi put sa romantičnom ljubavlju povezan u četrnaestom veku u krugovima bliskim Džefriju Čoseru, engleskom pesniku poznog srednjeg veka. U to vreme, među uglednim ljudima bila je popularna tzv. otmena ljubav. Do petnaestog veka, ova praksa je prerasla u to da zaljubljeni svoju ljubav iskazuju cvećem, slatkišima i čestitkama. Savremena obeležja Dana zaljubljenih su crveni srcoliki pokloni, golubice i igračke ili figure u obliku Kupidona (starorimskog boga strasne ljubavi). Još od devetnaestog veka, rukom pisanim čestitkama mesto na tržištu oduzimaju masovno proizvedene čestitke.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...