Home / Bezbednost / Knjaževac : Ko brine o bezbednosti u školama

Knjaževac : Ko brine o bezbednosti u školama

Ko brine

Nova u nizu nesreća na sportskom terenu dogodila se u Knjaževcu kada je metalna konstrukcija pala na dečaka u dvorištu Srednje tehničke škole i usmrtila ga na licu mesta. Lanac odgovornih je dug, nadležnosti se prepliću, a mnoga pitanja i dalje su bez odgovora.

Pravila ponašanja u školi su jasna – dužnost učenika je da napusti školsko dvorište 15 minuta posle završenog poslednjeg časa, a kada nastave nema, zabranjeno je da dolazi u školsko dvorište ili zgradu.Papir je jedno, a praksa drugo, jer se mnoga deca igraju u školskim dvorištima i kad nemaju nastavu. Ko brine o bezbednosti sportske opreme u njima?

„To je dužnost direktora i škole da obezbedi sigurnu nastavu i obrazovanje u školi. Sve što se dogodi jeste na direktoru, na koji način on to sprovodi, a direktor to sprovodi sa svojom tehničkom službom – sa domarom, spremačicama“, objašnjava direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Beogradu Zlatko Grušanović.

Akreditovani kontrolor sportskih terena i dečjih igrališta Marko Stojčić ističe da je prva i osnovna stvar da onaj ko poseduje opremu, u ovom slučaju škola, odgovoran za svu opremu koja se nalazi u okvirima školskog dvorišta i odgovoran je da je drži bezbednom.

Međutim, pojedine škole imaju staru opremu koju, tvrdi, niko ne održava. Kako bi izbegle nesreće, pojedine škole su metalne konstrukcije zamenile drvenim.

„Sve što može da se popravi, domar ujutru – ili u zavisnosti od svog rasporeda – obilazi redovno objekte i sprave u školi, da bi utvrdio bezbednost“, navodi direktor škole Zlatko Grušanović.

Kontrolor Marko Stojčić ističe da je problem nedostatak novca da bi se igrališta privela standardu.

„Nebezbedno igralište opasno po život ne sme da stoji na javnoj površini. Jer, ako stoji na javnoj površini, država je rekla: koristite ga slobodno“, dodaje Stojčić.

Posle škole, sledeća adresa odgovorna za bezbednost u školskom dvorištu su ministarstva: prosvete, omladine i sporta i državne uprave i lokalne samouprave. Međutim, i oni samo dok nastava traje.

Zamenik ministra prosvete Ljubiša Antonijević podseća na školske policajce koji pokrivaju određene bezbednosne aspekte u školi.

Nesreća u Knjaževcu je druga na sportskom terenu u poslednjih mesec dana. Pre tri nedelje, na sportskom igralištu u Barajevu teško je povređen jedanaestogodišnji dečak kada je na njega pala metalna konstrukcija gola.

Video snimak pogledajte ovdeIzvor RTS

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževčani na Festivalu borilačkih sportova BUDO 2017

Na Trgu oslobođenja u Zaječaru, u subotu, 16. septembra, biće održan Festival ...