Home / Drugi pišu / Knjaževac : JOŠ JEDNA DUGA NOĆ RIK odlučio: Izbori se na 15 biračkih mesta ponavljaju 4. maja –

Knjaževac : JOŠ JEDNA DUGA NOĆ RIK odlučio: Izbori se na 15 biračkih mesta ponavljaju 4. maja –

Rik

Republička izborna komisija donela je noćas rešenje o ponavljanju glasanja na 15 biračkih mesta na kojima su poništeni izbori. Glasanje na ovim mestima biće ponovljeno 4. maja.

Glasački listići biće bele boje, a kontrolni listići biće svetlo ljubičaste boje, za razliku od prethodnog glasanja, na kojima su bili kontrolni listići bili svetlosivi.

Tokom noćašnje sednice, Republička izborna komisija prethodno je anulirala rezultate na 11 od od 99 spornih biračkih mesta. Ostala mesta su verifikovana i rezultati sa tih birališta se unose u konačan zbir.

RIK je anulirala četiri biračka mesta u Nišu, po jedno na Zvezdari, u Bačkoj Topoli, u Adi, u Opovu, Jagodini i Knjaževcu. Ponovo su se prebrojavali glasovi sa biračkih mesta 8 i 39 u Grockoj, na biračkom mestu 37 u Vršcu i na biračkom mestu 15 u Surdulici.

Jedna od najvećih nelogičnosti utvrđena je upravo na izbornom mestu broj 15 u Surdulici, gde je došlo do preraspodele glasova. Naime, posle ponovnog prebrojavanja glasova na tom izbornom mestu u Surdulici SNS ima umesto 217, 278 glasova, SPS umesto 308, 249 glasova, SRS umesto 5, 15 glasova, koalicija LDP-LSV-SDS umesto 0 sedam, „Dosta je bilo“ umesto 0 tri glasa, SDA umesto 0, 1 glas.

Članovi RIK-a ranije su se o pomenutih 99 biračkih mesta izjašnjavali na način da rezultati glasanja sa tih biračkih mesta budu anulirani ili verifikovani, odnosno uvršteni u izborni rezultat.

U pojedinim delovima sednice dolazilo je do rasprave predsednika RIK-a Dejana Đurđevića i nekih predstavnika opozicionih lista, koji su bili protiv verifikacije rezultata glasanja sa biračkih mesta sa kojih nije bilo zapisnika, kontrolnih listića. . .
Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Đurđević je rekao da je zadatak RIK-a da utvrdi kako je narod glasao, a ne da „navlači ili spušta cenzuse nekim partijama“.

„Ne vršimo uvid u džakove da bi radili posao biračkog odbora, već da taj podatak i zapisnik unesemo u bazu da bi mogao da se sabere. Ne želim da se bavim ni navlačenjem, ni spuštanjem cenzusa, već da utvrdim rezultate glasanja“, rekao je Đurđević.

U RIK je i Sanda Rašković Ivić

Foto: V. Lalić / RAS Srbija U RIK je i Sanda Rašković Ivić

Dodao je da je cilj opozicionih predstavnika da, iznoseći formalne razloge za anuliranje rezultata izbora, se održi postojeće stanje, prema kome neke liste prelaze cenzus.

Inače, Republička izborna komisija je danas popodne oko 18.30 sati završila ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa 99 biračkih mesta na kojima je konstatovano da je prilikom sprovođenja izbora došlo do teških grešaka.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Kako nam je nezvanično rečeno u RIK, radi se o glasovima sa mesta na kojima nisu prihvaćeni zapisnici zbog teških nepravilnosti.

– Sa druge strane, sinoć su prihvaćeni zapisnici sa 63 biračka mesta i rezultati sa tih mesta će ubrzo biti uračunati – navodi sagovornik „Blica“ i dodaje da će biti anulirani glasovi sa samo jednog glasačkog mesta.

RIK je juče donela odluku o ponavljanju izbora na 15 biračkih mesta, koji će najverovatnije biti održani u sredu, 4. maja. Na tih 15 biračkih mesta bili su uloženi prigovori, na osnovu kojih je RIK poništila rezultate sa tih biračkih mesta i najavila odluku o ponavljanju izbora.

Na osnovu obrađenih 98,64 biračkih mesta i 98,48 odsto biračkog tela, RIK je večeras objavio trenutne, ali ne i konačne rezultate izbora.

Rezultati glasanja na osnovu 98,64 odsto biračkih mesta: SNS – 48,24 odsto glasova, SPS – 10,95, SRS – 8,11, DS – 6,04, DS – 6,04, Dosta je bilo – 6,04, LDP-SDS-LSV – 5,03, Dveri-DSS – 5,01.
Izvor Blic

Leave a Reply

x

Check Also

Mihajlović na otvaranju deonice auto-puta od Pirota do Dimitrovgrada (Foto & Video)

Zamenik predsednika opštine Miroljub Mihajlović prisustvovao je  otvaranju deonica auto-puta od Pirota ...