Home / Bezbednost / Knjaževac : Heroji sa čak 1.400 bandera

Knjaževac : Heroji sa čak 1.400 bandera

Heroji sa čak 1.400 bandera

„Jugoistok“ utvđuje štetu i ocenjuje rad svojih zaposlenih tokom decembarskog nevremena u Knjaževcu. Više od 400 montera punih 12 dana radilo u gotovo nemogućim vremenskim uslovima.

NIŠ – Zbog ledene kiše koja je u decembru minule godine okovala sva sela u svrljiškom i knjaževačkom kraju, pa su ostala ostala bez struje, stradalo je više stubova i instalacija nego tokom svih prethodnih decenija otkako je električna energija stigla u taj deo Srbije!

Bandere su, bukvalno, popucale, a provodnici su se pokidali i popadali, pa u privrednom društvu „Jugoistok“ – sumirajući štetu – kažu da je ukupno oštećeno čak 1.400 elektrostubova. Za samo nekoliko dana i noći, onesposobljeno je 75 dalekovoda na visokom, oko 600 na srednjem i između 750 i 800 stubova na niskom naponu.

– Na početku elementarne nepogode, koja nije mogla da se predvidi i izbegne, bez struje je ostalo 23.000 potrošača sa područja devet opština, a ekipe su, za 12 dana, uspele da svim potrošačima ponovo obezbede napajanje električnom energijom – kaže Darko Bulatović, direktor PD „Jugoistok“, precizirajući da podizanje samo jednog stuba zahteva angažovanje čak deset montera.


Ova nepogoda, kaže sagovornik „Novosti“, ukazala je i na manjak montera, kojih mora biti više, pa će prirodni odliv administrativaca biti nadoknađen radnicima elektrostruke. Jer, na otklanjanju posledica nevremena bilo je angažovano 480 montera, od kojih je 75 bilo iz drugih elektrodistributivnih područja. Ukoštac sa ledom, na vejavici i u gotovo nemogućim uslovima za rad, minulog meseca uhvatili su se neumorni monteri JP „Jugoistok“, sa kolegama iz Aleksinca, Prokuplja, Vranja, Kraljeva, „Elektro Vojvodine“, „Elektrodistribucije Beograd“ i „Centra Kragujevac“.

Neki od njih po prvi put su se suočili sa nepredvidim ćudima prirode, koja je zaledila kablove, drveće, kuće i puteve. Zbog katastrofalnih vremenskih uslova, u pojedinim mestima bilo je teško uspostaviti napon, ali su monteri EPS danonoćno radili na otklanjanju kvarova, kako bi sva sela u najkraćem roku dobila struju.

LED

O RAZMERAMA nepogode svedoči i podatak da je na jednom metru bilo između 2,5 i tri kilograma leda na žicama, a raspon između stubova je 200 metara. Zato su pod tolikom težinom pucali i najnoviji stubovi, jer temperatura nije padala da bi se led topio…


novosti.rs

Leave a Reply

x

Check Also

Prezentacija rakija brenda “Gospodska“ (Foto & Video)

– U Domu kulture u Knjaževcu je krajem protekle nedelje Firma “Frutimo“ ...