Home / Bezbednost / Knjaževac : Građani zabrinuti zbog seče Lipe u centru grada

Knjaževac : Građani zabrinuti zbog seče Lipe u centru grada

7
Zabrinuti građani  prijavili Knjaževačkoj Eko patroli seču jednog os stabla lipe u centru grada.

Pored prijave građani kao dokaz poslali i gomilu fotografija na kojima se jasno vidi da Slaviša Ćirić – Picerinac lično ,,predvodi“ seču stabla lipe koja se nalazi preko puta njegovog lokala ,,Promenada“ u centru grada, odnosno u ulici lipa.

Knjaževačka Eko patrola proverila je ceo slučaj i došlo do sledećih informacija.Seča stabla lipe obavljena je uz prethodne ,,konsultacije“ i odobrenje ,,JP Razvoj“.Glavni razlog seče je narušavanje bezbednosti prolaznika.Jedan od Slavišinih sinova objasnio nam je da je pre par dana došlo do naglog sušenja stabla lipe koja se  nalazi preko puta jednog od njihovog lokala.

,,Suve grane su padale na sve strane.Kada je jedna od suvih grana pretila da povredi malu devojčicu odlučili smo da o tome obavestimo nadležne i uz njihovu saglasnost izvršimo seču.Nakon seče pristupili smo vađenju trulog korena stabla, a na tom mestu zasadićemo novu lipu“

.Slaviša je u prethodnom periodu u neposrednoj blizini  zasadio još dva mlada stabla lipe.

Inače Knjaževac ima dve jedinstvene ulice ,, lipa i kestenova“.U ulici lipa je moderni objekat Doma kulture, a u kestenovoj ulici, u školi koja dobi ime po čuvenom dirigentu Predragu Miloševiću.

Ulica lipa  vodi do stare čaršije.

U nastavku teksta pročitajte ,,Ko je Slaviša Ćirić – Picerinac“ …Šetališta

Knjaževac se može upoznat i na različi te načine. Oni koji su ovde već bili, kažu da je najbolje poći ulicom lipa, ili ulicom kestenova, dvema gradskim alejama, sa leve i desne obale Svrljiškog Timoka, koji preseca varoš i deli je na “gornju” i “donju” čaršiju. U ulici lipa je moderni objekat Doma kulture, a u kestenovoj ulici, u školi koja dobi ime po čuvenom dirigentu Predragu Miloševiću, rastu muzički talent i za nas i za svet. Ulicom kestenova stiže se do fontane, koja je podignuta u proleće 1953. godine. Skulpturu dvojice ribara, dobrovol jnim prilozima zanatlija, u bronzi je izradio vajarsa Korčule Petar Palavičini. Ulica lipa vodi do stare čaršije.

 

ŠVEDSKI MODEL NA TIMOKU

Ćirići i 60 zaposlenih

Knjaževački povratnik Slaviša Ćirić kapital stečen u Malmeu uložio u frizerski salon, piceriju, kafić, prodavnice, hotel…

Knjaževački ranoranioci godinama su se čudili, a sada su navikli da u četiri ujutru vide Slavišu Ćirića kako čisti ispred svog kafića „Promenada“ u najstrožem centru grada. Ovaj sada najuspešniji preduzetnik u varoši na Timoku ne libi se da se prihvati metle, kao ni da sedne za volan kombija i ode u nabavku robe, iznese gajbe ili džakove do magacina.
– Navikao sam da radim, a i znam šta je sirotinja – ne stidi se da kaže Ćirić, koji je početkom osamdesetih godina prošlog veka sa suprugom krenuo trbuhom za kruhom iz rodnog Jalovik Izvora, sela koje je u knjaževačkom kraju simbol zabiti i nemaštine. – Pet godina sam radio u Švedskoj, uglavnom na prevozu cveća u Malmeu i okolini. A onda sam rešio da se vratim u zavičaj.
Prilike su tada bile drugačije nego sada. Bilo je para, fabrike su radile, u kafanama se čekalo na mesto više. Slaviša je rešio da zarađeno uloži u fizerski salon gde bi radila supruga. Posao je krenuo, pa je ubrzo otvorio piceriju i danas ga mnogi znaju više po nadimku Picerinac.
– Radilo se danonoćno, a picerija je bila hit u malom mestu – seća se Ćirić. – Uključio sam u posao i dva sina koji rade sa mnom od osnovne škole. Na nogama smo po ceo dan i noć, samo tako može da se nešto stekne.
Ćirić je potom otvorio kafić „Promenada“, ubedljivo najposećeniji u gradu na Timoku i jedan od njegovih simbola. Postao je toliko popularan da je i pokojni Zoran Đinđić prilikom dolaska u Knjaževac svraćao ovde na kafu. U komšiluku se ispraznio lokal, pa je Ćirić u njemu otvorio prvu prodavnicu. Danas ima još i veliki „keš end keri“ i radnju za prodaju ribolovačke opreme.
– Trenutno zapošljavam šezdesetak radnika – i iznenađen sam rastom posla – kaže Ćirić. – Ali, i dalje radimo svi, supruga, ja i sinovi, posla je mnogo i nema predaha.
Na pitanje kako uspeva da ide napred u vremenima kada svi kukaju i „vade“se na krizu, knjaževački preduzetnik samo kratko odgovara:
– Nema druge nego da se radi. Pa i ako nema mnogo vajde. Kada sam imao samo piceriju zarađivao sam bolje i lakše nego sada u nekoliko prodavnica i kafiću. Kriza će jednom da prođe, hajde da gledamo unapred…

 

Ponos grada
Glavna preokupacija našeg sagovornika je renoviranje gradskog hotela „Timok“ koji je preuzeo prošle jeseni. Nekada ponos grada, ovo zdanje u knjaževačkom gradskom parku je godinama zvrjalo prazno i zapušteno.
– Do sada je obnovljena hotelska sala za svadbe i svečanosti, a ubrzano se radi i obnova soba – ističe Ćirić. – Bila je bruka da takvo zdanje propada, ali trebaće vremena da se obnovi.
Garancija – složna porodica
Da li se isplati vratiti se u zemlju i uložiti kapital iz inostranstva, pitamo Slavišu Ćirića, koji bez premišljanja odgovara da je takav potez stvar lične procene.
– Vremena su teška i treba dobro da se odvaga, ali ko je uporan i ima složnu porodicu može da uspe – kaže na kraju Ćirić.


Izvor Knjaževačka Eko Patrola /ECK /KV / http://www.vesti-online.com

 

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : OBAVEŠTENjE O IZVOĐENjU GAĐANjA

Policijski službenici Policijske uprave u Zaječaru će izvoditi gađanje na strelištu Streljačkog ...