Home / Drugi pišu / Knjaževac : Danas su Cveti –

Knjaževac : Danas su Cveti –

Danas su Cveti

                 24.04.2016
Julijanski (stari) kalendar:
                11.04.2016

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Cveti, dan kada je Isus Hrist svečano ušao u Jerusalim.

U pravoslavlju se danas, nedelju dana pre Uskrsa, podseća na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Kako beleže jevanđelja, njegovi učenici su mu doveli magaricu na kojoj je ušao u grad. Time se ispunilo staro proročanstvo „Evo car krotki ide i jaše na magarici“.

Dolazak u sveti grad pozdravio je narod prostirući svoje ogrtače na put, noseći palmove grančice i govoreći „Blagosloven onaj koji ide u ime Gospodnje“. Hristos se danas slavi kao Bog, Car i Spasitelj, bogosluženje je vrlo svečano, a hram ukrašen.

U srpskoj istoriji, na ovaj dan, narod se uvek okupljao u radosti, ali bez veselja. Iako je post, dopušteno je, kao što je bilo i na Blagovesti, da se jede riba.

U Takovu je na Cveti 1815. godine knez Miloš Obrenović pozvao Srbe na ustanak protiv Turaka rečima „Evo mene, a evo vama rata sa Turcima“. Veoma mali broj porodica danas slavi krsnu slavu. Ponegde se slavi kao zavetina.

U nekim krajevima uoči ovoga praznika žene odlaze na livade, da naberu cveće koje stave u vodu da prenoći, a ujutru se ukućani umivaju ovom vodom. Stavlja se i vrbova grančica „za brz napredak“, ponegde dren „za zdravlje“, a devojke stavljaju i ljubičice.

 

neđelja 24. april (11.apr) +++ULAZAK GOSPODA ISUSA HRISTA U JERUSALIM – CVETI post

 

Cveti

Toga dana je Isus Hristos, praćen svojim učenicima i mnoštvom naroda, krenuo iz sela Vitinije u Jerusalim. Došavši do sela Vitfaga, u podnožju Maslinske gore, reče dvojici učenika: „Idite u selo koje je pred vami, i odmah ćete naći magaricu privezanu i magare s njom; odrešite je i dovedite, I ako vam ko god šta rekne, kažite: trebaju Gospodu! – i odmah će ih dati“. Učenici uradiše kako im je Hristos zapovedio, i kad dovedoše magare, On ga uzjaha i na njemu krete u Jerusalim. Glas da dolazi Spasitelj, onaj što je vaskrsao Lazara, brzo se raširio i mnoštvo naroda Mu se pridružilo. Jedni su ga susretali s palminim grančicama u ruci, druti su bacali svoje haljine na put kuda će proći, treći su rezali grančice od drveta i bacali na put. Kada Isus Hristos iziđe na Maslinsku goru, oni koji ga pratiše povikaše: „Osana Sinu Davidovom! Blagosloven koji ide u ime Gospodnje, car Izrailjev!“ Ali Isus je celim putem bio žalostan, i kad silazaše niz goru, on baci pogled na Jerusalim u dolini, zaplaka se i reče: „O, Jerusalime! Kad bi ti znao, osobito u ovaj dan, šta je za sreću tvoju; ali je sad sakriveno od tvojih očiju. Jer će doći dani da će te opkoliti neprijatelji tvoji sa svih strana, i razbiće tebe i decu tvoju i neće ostaviti u tebi kamen na kamenu za to što nisi poznao vreme u koje si pohođen“. Sve se to dešavalo pred praznik Pashe, pa se u Jerusalimu beše sakupilo sveta iz mnogih krajeva. Ugledavši Isusov ulazak u Jerusalim, mnogi se zapitaše: „Ko je to?“, a iz gomile naroda odgovoriše: „Isus, prorok iz Nazareta Galilejskog“. Potom Hristos uđe u hram, gde su bili kljasti i sakati, smilova se na njih i sve ih isceli. Među narodom i decom zavlada veliko oduševljenje, te mu klicahu: „Osana, Sinu Davidovom, Caru Izrailjskom!“ Slušajući to, priđoše Mu neki fariseji, pa mu rekoše: „Čuješ li to što ovi govore?“, našta im on odgovori: „Zar niste nikada čitali: iz usta male dece i odojčadi, načinio si sebi hvalu“. Celog dana je Isus Hristos držao propovedi u hramu, a uveče se sa svojim učenicima vratio u Vitiniju.
Tropar (glas 1):Obščeje voskresenije, prežde tvojeja strasti uvjerjaja, iz mertvih vozdvigal jesi Lazarja, Hriste Bože, tjemže i mi jako otroci pobjedi znamenija nosjašče, tebje pobjeditelju smerti vopijem: Osana vo višnjih, blagosloven grjadij vo imja Gospodnje.

Način praznovanja

Uoči ovog praznika, drži se večernja, vrši se litija sa palmovim grančicama ili vrbama, a osvećuju se u nedelju na jutrenju posle čitanja 50. psalma, posebnom molitvom i kropljenjem bogojavljenskom vodicom. Grančice se tokom godine čuvaju pored slavske ikone u domovima. Kanon za ovaj praznik napisao je Kosma Melod – Jerusalimljanin (sredinom VIII veka). Ovaj kanon smatra se najlepšim kanonom ovog vrsnog pesnika. Događaj Hristovog ulaska u Jerusalim, na ikoni se predstavlja: Hristos jaše na magaretu, koga prate učenici, a narod prostire svoje haljine i baca grančice na put.

Narodni običaji

Uoči Cveti devojke i deca odlaze u polja i beru cveće. Najčešće velike cvetove margarete, da bi bili lepi i krupni; dren da bi bili jaki; ljubičicu, da bi bili mirišljavi i privlačni; vrbove grančice, da svi budu napredni. Ovo cveće se ne unosi u kuću već se ostavlja u posude sa vodom u dvorištu da prenoće. Ponekad se ceveće potapa u vodu sa zlatnim ili srebrnim prstenovima i onda se tom vodom deca umivaju. Ranije je bio običaj u celoj Srbiji da na ovaj dan šetaju okićeni cvećem. Do današnjih dana se održao običaj da momak od ubranog cveća napravi naročit buket, u kome svaki cvet ima svoje značenje i nosi ga devojci. Po tome kojih cvetova ima, ili koji preovlađuju devojka razaznaje momkova osećanja.

U Šumadiji momci i devojke sakupljaju se na igralištima i raskršćima darujući uzajamno cveće, gde svaki cvet ima neko posebno značenje. Tu se svi šale i smeju, ali niko ne igra i ne peva jer traje post. Odlazak u crkvu od rane zore raširen je u Hercegovini, dok u Popovom polju ujutru naberu dosta mlečike, kojom se okite štale i torovi. Od praznika Cveti do Duhova, cveće se ne bere.

U Srbiji su Cveti praznovani i kao narodni praznik, jer je tog dana 1815. godine, vožd Drugog srpskog ustanka, Miloš Obrenović, kod crkve u Takovu podigao narod na Turke.

 

Dan Novi Stari Praznik
petak 1. april (19.mar) Sveti mučenici Hrizant, Darija i drugi; prepodobni Simon Dajbabski post
subota 2. april (20.mar) Prepodobni Oci poubijani u manastiru Svetog Save Osvećenog post
neđelja 3. april (21.mar) Prepodobni Jakov Ispovednik post
ponedeljak 4. april (22.mar) Sveti sveštenomučenik Vasilije Ankirski post
utorak 5. april (23.apr) Prepodobnomučenik Nikon i drugi post
sreda 6. april (24.mar) Prepodobni Zaharije (Pretprazništvo Blagovesti) post
četvrtak 7. april (25.mar) +++ BLAGOVESTI post
petak 8. april (26.mar) Sabor svetog arhangela Gavrila (Odanije blagovesti) post
subota 9. april (27.mar) Prepodobna Matrona Solunska post
neđelja 10. april (28.mar) Prepodobni Ilarion Ispovednik post
ponedeljak 11. april (29.mar) Prepodobni Marko Areutski post
utorak 12. april (30.mar) Prepodobni Jovan Lestvičnik post
sreda 13. april (31.mar) Sveštenomučenik Ipatije Gangrijski (Prvo bdenije) post
četvrtak 14. april (1.apr) Prepodobna Marija Egipćanka post
petak 15. april (2.apr) Prepodobni Tit Čudotvorac (Drugo bdenije) post
subota 16. april (3.apr) Prepodobni Nikita Ispovednik post
neđelja 17. april (4.apr) Prepodobni Josif Himnograf post
ponedeljak 18. april (5.apr) Sveti mučenici Agatopod i Teodul post
utorak 19. april (6.apr) Sveti Evtihije Carigradski post
sreda 20. april (7.apr) Prepodobni Georgije Mitilenski post
četvrtak 21. april (8.apr) Sveti apostol Irodion, Agav, Ruf i drugi s njima post
petak 22. april (9.apr) Sveti mučenik Evpsihije post
subota 23. april (10.apr) Sveti mučenik Terentije – Lazareva Subota – Vrbica post
neđelja 24. april (11.apr) +++ULAZAK GOSPODA ISUSA HRISTA U JERUSALIM – CVETI post
ponedeljak 25. april (12.apr) Prepodobni Vasilije Ispovednik post
utorak 26. april (13.apr) Sveti sveštenomučenik Artemon Laodikijski post
sreda 27. april (14.apr) Sveti Martin Ispovednik post
četvrtak 28. april (15.apr) Veliki Četvrtak (Veliko bdenije) post
petak 29. april (16.apr) +++VELIKI PETAK – RASPEĆE HRISTOVO post
subota 30. april (17.apr) +++VELIKA SUBOTA post

 

 

Leave a Reply

x

Check Also

Mihajlović na otvaranju deonice auto-puta od Pirota do Dimitrovgrada (Foto & Video)

Zamenik predsednika opštine Miroljub Mihajlović prisustvovao je  otvaranju deonica auto-puta od Pirota ...