Home / Drugi pišu / Knjaževac : Burna rasprava u Skupštini (Foto & Video)

Knjaževac : Burna rasprava u Skupštini (Foto & Video)

DSC05933
Današnja trideset druga  po redu sednica skupštine opštine Knjaževac  protekla je u više nego dinamičnoj raspravi između odbornika, šefova poslaničkih grupa, predsednika Skupštine i Predsednika opštine.
 Već kod prve tačke dnevnog reda, u vezi izveštaja o radu Centra za socijalni rad “dr Mihajlo Stupar” za 2014. godinu, došlo je do žustre polemike na relaciji opozicija – vlast. Darko Živković, šef odborničke grupe SPS-PUPS, konstatovao je da se sve manje para iz lokalne samouprave izdvaja za socijalno ugroženje građane. –

“Bitno je da se milioni troše na koncert Tonija Cetinskog i izgradnju novog platoa oko Doma kulture. S druge strane, ako se izračuna, dnevno se iz opštinske kase izdvaja samo 16 i po dinara za socijalu”, rekao je Živković, dok je Milan Đokić, predsednik opštine, podsetio kolegu iz opozicije “da bi bilo bolje da republička vlast, u kojoj SPS participira, ne smanjuje plate i penzije građanima, da ne poskupljuju struju i da ne smanjuju pare za projekte iz republičke kase”.


 

Darko Zivkovic - sef odbornicke grupe SPS-PUPS

Oštar: Darko Živković (SPS) 

 

Milan Djokic - preds. opstine

Milan Đokić: “Da država ne smanjuje plate i penzije, bilo bi manje socijalnih slučajeva”

 

Izveštaj o radu Narodne biblioteke “Njegoš” usvojen je bez trzavica, što se ne bi moglo reći i za Dom kulture po istim osnovu.

 

“Prikaz prodaje karata nam pokazuje da u ovom gradu postoji elita, dok “običan” građanin ne može da dođe do ulaznica za pozorišne predstave i koncerte. U proseku se prodaje 50 odsto kapaciteta, a sala je uvek prepuna. Da li to socijala treba da plaća”odabranima” privilegiju prisustvovanja kulturnim dešavanjima i “večerinkima” nakon toga, i to za malo širi krug ljudi”, zapitao je Saša Stanković, odbornik socijalista.

 

Po istoj tački dnevnog reda i Živković, šef opozicije, tražio je od direktora Doma kulture da taksativno iznese podatke o troškovima reprezentacije u prostorijama Doma kulture i knjaževačkim restoranima. Iako prozvan i prisutan, Uroš Stanišić, direktor Doma kulture, nije izlazio za govornicu.

 

Davanje saglasnosti na Izveštaj o radu “Regionalnog centra za stručno usavršavanje” za 2014. godinu, proteklo je u tvrdnji opozicije da je sramotno što je napisan na jednom listu papira, te da je vlast prilikom osnivanja najavila finansijsku samoodrživost ove ustanove, bez oslanjanja na lokalni budžet.

 

“Na prvoj sednici novog saziva skupštine, posle izbora, ovo preduzeće biće prvo ugašeno, a ne da služi za primanje plata direktora Dejana Tomića (ex URS) i njegovih saradnika”, obećao je Živković (SPS).

 

Polemika se nastavila i oko davanja saglasnosti na Program poslovanja za 2015. godinu još jednog “čeda” sadašnje vladajuće garniture, JP “Sportsko-turističkih resursa”.

 

Marija Cvetanović (SPS) podsetila je odbornike da ovo preduzeće, od 2012. godine, od kada je osnovano, u svom “posedu” ima bazen, planinarski dom na Babinom zubu i gradski stadion, dat na upravljanje prošle godine. Cvetanovićeva je istakla da “Resursi” zapošljavaju 20 radnika, da se u programu navodi potreba za zaposlenjem još jednog lica, i to na neodređeno vreme, bez saglasnosti ministarstva i da se, bespotrebno, knjigovodstvene usluge plaćaju trećem licu.

 

Marija Cvetanovic - SPS

Marija Cvetanović (SPS)

 

Saša Stanković (SPS) pitao  je nadležne koliko je kupača bilo u zimskom periodu, šta znači kupovina karata od strane Sportskog saveza i kada je to bazen korišćen, ali i odakle toliko optimizma u proceni prodaje 59 hiljada karata u narednoj letnjoj sezoni, ako se navodi da je 2012. bila odlična, te da je tada prodato duplo manje ulaznica.

 

“Subvencije od 8 miliona dinara za 10-15 kupača dnevno nisu opravdane”, istakao je Stanković.

 

Opozicija je podsetila skupštinski saziv da je do 2012. godine Turistička organizacija poslovala bez subvencija iz budžeta, da je plate većine zaposlenih isplaćivala iz sopstvenih prihoda (na osnovu rada planinarskog doma i bazena), a da je sadašnja suma od 70 miliona dinara prevelika za stranačko zapošljavanje u “Resursima”.

 

Za direktora Turističke organizacije opštine Knjaževac (TOOK) reizabran je dosadašnji (Boban Marković – ex URS), a na mesto “prvog čoveka” JP “Spotrsko-turističkih resursa”, umesto dosadašnjeg Damira Đošića (DS), postavljen je donedavni direktor muzeja Milan Živković (na predlog ex URS-a). Za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja, postavljen je dr Negovan Vasilijić.

Inače ceo tok današnjeg Skupštinskog zasedanja redakcija Knjaževačkih vesti je prenosila putem interneta i kablovskog sistema u Knjaževcu.

U nastavku teksta možete videti snimak današnje  Sednice sa fotografijama svih učesnika i odbornika.


KNJAŽEVAC, (IST Media, tekst i foto: S.Todorović – Video / Foto Knjaževačke vesti

 

 

Leave a Reply

x

Check Also

Arhijerejska Liturgija u Knjaževcu ( Foto)

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion služio je svetu arhijerejsku liturgiju u ...