Home / Timocka krajina / Knjaževac / Knjaževac : Bogosluženja za vreme strasne nedelje i Vaskrsa –

Knjaževac : Bogosluženja za vreme strasne nedelje i Vaskrsa –

Crkva Svetog Đorđa u Knjaževcu

Knjaževačka crkva Svetog velikomučenika Georgija objavila raspored bogosluženja tokom strasne nedelje i vaskršnjih praznika.

Uskrršnji praznici počinju Velikim četvrtkom, kada se obeležava sećanje na Tajnu, ili Poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika. Sveta liturgija počinje u 8:00, a veliko bdenje sa čitanjem jevanđelja u 18:00 časova.

Na Veliki petak, kojim se obeležava stradanje Isusa Hrista, njegovo raspeće i njegova smrt za spasenje sveta, carski časovi su u 8:00 časova, a večernja služba sa iznošenjem plaštanice, čitanjem statija, ophodom oko crkve i provlačenjem ispod plaštanice počinje u 22:00 časa. Plaštanica je, inače, platno sa izvezenim ili naslikanim Hristom neposredno posle skidanja sa Krsta.

Pravoslavna crkva i vernici obeležavaju drugi dan hrišćanske žalosti, Veliku subotu. To je dan koji je Hristos proveo u Hadu, pa ga vernici obeležavaju u molitvi i tišini. Sveta liturgija u knjaževačkoj crkvi toga dana počinje u 8:00 časova.

U nedelju, na Vaskrsenje, liturgija je takođe u 8:00, a večernja služba u 16:00 časova. Isti raspored bogosluženja važi i za Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

K.I.

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževčani na Festivalu borilačkih sportova BUDO 2017

Na Trgu oslobođenja u Zaječaru, u subotu, 16. septembra, biće održan Festival ...