Home / Bezbednost / Knjaževac : Biljana Lajović: Utvrđuju se činjenice o povređivanju dece u šškolama

Knjaževac : Biljana Lajović: Utvrđuju se činjenice o povređivanju dece u šškolama

Biljana

Koordinator Jedinice za prevenciju nasilja u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Biljana Lajović rekla je danas da, dok se utvrde sve činjenice, ne može da kaže ko je odgovoran što su, u dve nesreće tokom mesec dana, maloletnici povređeni na sportskom igralištu.

Izražavajući žaljenje što je maloletni dečak iz Knjaževca u subotu smrtno stradao, kada je na njega pala konstrukcija gola u dvorištu Srednje tehničke škole, ona je rekla da bi „tu moralo da se organizuje iscrpno, obuhvatno ispitivanje svih činjenica“ da bismo utvrdili ko je odgovoran.
– Pitanje odgovornosti se razlikuje u zavisnosti od okolnosti – da li se nešto desilo u vreme nastave ili van organizacije koju škola sprovodi, u vreme radno ili u vreme vikenda – izjavila je Lajović za RTS.Ona je dodala da je sigurno to „da škola uvek jeste odgovorna za sve što se dešava za vreme aktivnosti gde je ona organizator ili kad su uključeni nastavnici u bilo koju od tih situacija“.
Na pitanje ko brine o bezbednosti dece, a ko o ispravnosti opreme, Lajović je odgovorila da je dodatna otežavajuću okolnost kad imate situaciju, kao što je ova, „gde su nadležnosti prekopljene“.
Ističući da je „škola u obavezi još od 2003. da donosi akt o bezbednosti, ali to ne radi sama“, ona je podsetila da se dokument usvaja na školskom odboru u kome su tri roditelja, tri predstavnika lokalne samouprave i predstavnici škole.
– To bi trebalo da bude dokument koji se pažljivo analizira i čije se sprovođenje pažljivo prati – rekla je Lajović.
Govoreći o odgovornosti ministarstava, ona je navela da bi bilo važno da se rasprava koja se vodi povodom tragedije u Knjaževcu završi konstuktivno u smislu da, „kad se kaže da kad ministarstvo nešto traži i propisalo je zakonom, da to mora da se sprovede, mora da se napravi akt o bezbednosti i da se prati, ali u saradnji sa lokalnom zajednicom“.
– Uverena sam da ćemo izvući lekcije iz onog što se desilo – rekla je Lajović i dodala da je sigurna da je veliki broj direktora već jutros naložio da se provere sva potencijalno opasna mesta u školama.
Pre nesreće u Knjaževcu, na sportskom igralištu Gaj u Barajevu 17. septembra je teško povređen jedanaestogodišnji dečak kada je na njega pao metalni okvir gola.


Izvor BLic

One comment

  1. Gospođa Lajović sigurno nema rešenja jer poslednjih nekoliko godina kako je postavljena za šefa jedinice za prevenciju nasilja u školama u Ministarstvu prosvete, nasilje je iz dana u dan sve veće i sve surovije u školama ! Očito da seminari i teoretska predavanja koje toliko potencira nemaju nikakvog efekta. Treba nešto menjati, počev od nje.
    Inače uvek se čekaju utvrđene činjenice za koje nikada ne saznamo kakve su osim da odgovorni u školi i ministarstvu nisu krivi !

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : OBAVEŠTENjE O IZVOĐENjU GAĐANjA

Policijski službenici Policijske uprave u Zaječaru će izvoditi gađanje na strelištu Streljačkog ...